Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena područja
  • 17.06.2020. 14:00

Za tri godine površine zaštićenih područija povećane za 100.000 ha

Za tri godine za 1,15 odsto uvećana je ukupna površina zaštićenih područja, odnosno za nešto više od 100.000 ha. Proglašeno je 15 novih od nacionalnog interesa čime je broj zaštićenih područja u Republici Srbiji povećan na 471.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 80
  • 6
  • 0

Od formiranja Ministarstva zaštite životne sredine 2017. godine, zaključno sa 12. junom 2020. godine, kada je Vlada RS, usvojila Uredbu o proglašenju Specijalnog rezervata prirode "Kalenić", povećana je ukupna površina zaštićenih područja sa 575.310 ha, odnosno 6,51 odsto ukupne površine Republike Srbije, na 678.196 ha, što iznosi 7,66 odsto ukupne površine Republike Srbije.

Koja prašuma u Srbiji ima stoletna stabla bukve i zašto su ona važna?

Proglašeno je 15 novih zaštićenih područja od nacionalnog interesa čime je broj zaštićenih područja u Republici Srbiji povećan na 471, od čega je 87 područja od nacionalnog interesa.

Planirano povećanje na 12 odsto

Strateški cilj Republike Srbije, koji je predviđen i Prostornim planom Republike Srbije jeste i povećanje površine pod zaštitom na 12 odsto teritorije.

Zaštićena područja su najbolji 'alat' kojim se obavlja zaštita prirode i kojim se direktno štite divlje biljne i životinjske vrste, odnosno uspostavljanjem zaštićenih područja znatno se postiže očuvanje biodiverziteta. Ta područja su najuočuvaniji i najistaknutiji reprezenti biološke raznovrsnosti i divljine, geografskih i geoloških znamenitosti i lepote prirode naše zemlje.

Srbija postala članica Međuvladine platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema

Zaštićena područja predstavljaju žive pejzaže, koji se ne mogu stvarati bez lokalnog stanovništva, koje tu ostvaruje svoje ekonomske planove i kvalitet života, naravno, sve u skladu sa zahtevima očuvanja prirode i održivog razvoja.

Trostepeni režim zaštite

Održivi razvoj upravo i podrazumeva upravljanje svim resursima, na način koji zadovoljava ekonomske, društvene i estetske potrebe lokalnog stanovništva.

Radi očuvanja prirode u zaštićenim područjima primenjuje se trostepeni režim zaštite i to, režim zaštite I stepena, kao režim stroge zaštite, režim zaštite II stepena ili režim aktivne zaštite, i režim zaštite III stepena, kao slobodniji režim zaštite sa kontrolisanim korišćenjem prirodnih resursa i prostora.

Više o zaštićenim područjima čitajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Zaštićena područja Kalenić Ministarstvo zaštite životne sredine Ekologija Biodiverzitet Bioraznovrsnost Trostepeni sistem zaštite Prostorni plan Republike Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.