Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisivanje ugovora
  • 05.10.2015. 15:00

Bespovratna sredstva za energetski održive farme

Cilj je podržati ruralni razvoj, kroz povećanje energetske samostalnosti, smanjenje potrošnje energije na farmama, a time i troškova koji opterećuju primarnu stočarsku proizvodnju.

  • 157
  • 6
  • 0

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković u Novom Sadu je potpisao ugovore sa korisnicima sredstava po dva konkursa, koje je 5. avgusta 2015. godine raspisao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Spomenuti konkursi su bili otvoreni do 25. avgusta tekuće godine.

Reč je o dva konkursa:

  1. Konkurs za dobijanje podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u kombinaciji sa sistemima za rekuperaciju toplote na farmama ovaca i koza
  2. Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi mlečnih krava.

Sredstva u visini od 7 miliona 737 hiljada dinara namenjena su za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja sistema za rekuperaciju toplote i sistema sa solarnim kolektorima u svrhu pripreme tople potrošne vode za potrebe proizvodnje i održavanja na farmama ovaca i koza. Sredstva mogu koristiti zemljoradničke zadruge, registrovana poljoprivredna gazdinstva, privredna društava, kao i preduzetnici. Prijavljenih projekata bilo je 12, od koji su svi zadovoljili postavljene uslove.

Na drugi konkurs prijavljeno je 37 aplikanata, s tim da je, na osnovu stručne analize komisije, utvrđeno da 33 projekta zadovoljavaju sve postavljene uslove. Za realizaciju ovih projekata izdvojeno je 20 miliona dinara.

Cilj je podrška ruralnom razvoju

Cilj oba konkursa je podrška ruralnom razvoju, kroz povećanje energetske samostalnosti, smanjenje potrošnje energije na farmama, a time i troškova koji sve više opterećuju primarnu stočarsku proizvodnju, kao i za unapređenje i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje kroz revitalizaciju postojećih sistema za zagrevanje na farmama i bolje primene raspoloživih tehnologija u stočarskoj proizvodnji.

Lakše do konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda

Pored toga, konkursi su raspisani i radi povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, kroz smanjenje troškova proizvodnje usled smanjenja troškova potrošnje energije po jedinici proizvoda, poboljšanja energetske efikasnosti kroz smanjenje potrošnje energije za isti obim i kvalitet proizvodnje ili povećanje obima i kvaliteta proizvodnje, za smanjenje emisije štetnih gasova u okolinu, radi sigurnijeg snabdevanja energijom, i za afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Raspisani novi konkursi

Ovom prilikom, sekretar Stanković je govorio i o sedam novih konkursa, koje je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao 30. septembra 2015. godine, i koji će biti otvoreni do kraja oktobra ove godine, a ukupan iznos sredstava za realizaciju ovih konkursa iznosi 174 miliona dinara.

Sekretar Stanković je ovom prilikom pozvao sve zainteresovane institucije, poljoprivredna gazdinstva i nevladine organizacije da konkurišu. Tokom prošlih konkursa bilo prijava projekata sa nepotpunom dokumentacijom i tim povodom Stanković je poručio da se ne čeka poslednji dan za predaju aplikacije, već da se dokumetacija preda ranije, kako bi se mogla pregledati i, u slučaju potrebe, na vreme kompletirati. Stručna služba u Sekretarijatu dostupna je svakog radnog dana do 8.00 do 16.00 časova, a sve informacije u vezi sa konkursima mogu se pronaći na web stranici Sekretarijata.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Ruralni razvoj Konkursi Pokrajinska vlada Poljoprivredna gazdinstva Bespovratna sredstva Energetski održive farme Solarna energija Nenad Stanković Stočarska proizvodnja Energetska samostalnost Konkurentnost poljoprivrednih proizvoda Smanjenje t