Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 22.08.2019. 12:00

Bez mladih nema sela, a bez subvencija proizvodnje

"U septembru očekujemo da izađe pravilnik subvencija za mlade poljoprivrednike. Smatram da je uvođenje ovih subvencija i podsticaja poslednja šansa za spas srpske poljoprivrede i sela," kaže Mladen Minić ispred Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Foto: Mladen Minić
  • 839
  • 42
  • 0

Razne subvencije, start-apovi fondacija i državnih institucija i povoljni krediti treba da privuku mlade na selo i pojačaju poljoprivrednu proizvodnju. Koliko su ove subvencije zapravo pravi podsticaj, a njihova nepotpuna iskoristivost jedina prepreka i mogu li obećani krediti omogućiti mladima siguran početak poljoprivredne proizvodnje, neka su od pitanja koja smo uputili Mladenu Miniću ispred Udruženja mladi poljoprivrednici Srbije.

"Činjenica je i to da bez mladih sposobnih ljudi, koji bi ostali ili bi se vratili na selo i pokrenuli proizvodnju, prosto nema opstanka. Republičke subvencije su brojne ali poljoprivrednici nažalost nisu dovoljno upućeni, tako da se mi preko Udruženja trudimo da uključimo što veći broj poljoprivrednika i pružimo im neophodne informacije kako bi konkurisali," kaže Minić. 

Dok je u Vojvodini pored državnog prisutan pokrajinski i garancijski fond, po njegovim rečima ostatak Srbije se oslanja samo na republičke subvencije i to sa velikim nepoverenjem i bojažnošću da je uopšte i moguće ostvariti ih. On dodaje i to da vrlo mali broj lokalnih samouprava izdvaja posebna sredstva za poljoprivredu. Ipak, naš sagovornik nagoveštava da su poljoprivredne subvencije definitivno neophodne i da bez njih proizvodnja ne bi bila isplativa.

Udruženje je u okviru otkupa voća uspostavilo direktnu saradnju sa jednom zadrugom​​

U septembru pravilnik subvencija za mlade poljoprivrednike

U septembru kako kaže Minić očekuju pravilnik subvencija za mlade poljoprivrednike. "Ono što je možda najvažnije je to da Ministarstvo poljoprivrede u okviru ovog programa isplaćuje sredstava unapred, na osnovu podnetih predračuna, a nakon toga se utrošena sredstva pravdaju prilaganjem konačnih računa. Smatram da je uvođenje ovih subvencija i podsticaja poslednja šansa za spas srpske poljoprivrede i sela."

Da bi sebi i drugim mladim entuzijastima obezbedili sigurno i bolje sutra i to na selu, nedavno je osnovano Udruženje, a koje već broji više od 80 članova, 14 stručnih saradnika i sedam partnera, svojim članovima pruža pomoć u prikupljanju i popunjavanju dokumentacije za registraciju gazdinstva, izradi biznis plana, nabavke mehanizacije i priplodnih grla, ostvarivanju prava na subvencije i obezbeđivanju poljoprivrednih kredita.

"Ono što takođe željno isčekujemo jesu najavljeni krediti za mlade poljoprivrednike za kupovinu zemlje. Jedna od prednosti ovih kredita je to što će kreditna garancija biti upravo to poljoprivredno zemljište koje se kupuje, tako da mladi poljoprivrednici neće morati kao sredstva obezbeđenja kredita navoditi tatinu kuću, dedinu njivu ili bilo šta drugo," kaže Minić.

Najvažnije je da kako dalje dodaje da kredit bude tako isplaniran da otplata počne onog trenutka kad stignu prinosi i kada prodajom proizvoda poljoprivrednik može da krene da ga otplaćuje. "Kredit svakako nije opcija kada je grejs period suviše kratak, kada je kamatna stopa prevelika i kada proizvođač nema makar delimično obezbeđen plasman svojih proizvoda," uvereva Minić.

Minić: Poljoprivredne subvencije su neophodne i bez njih proizvodnja ne bi bila isplativa

Posebne snage usmerene ka obezbeđivanju plasmana proizvoda članova

I naravno, bez zaokružene proizvodnje, ona sama nema smisla. Zato je ovo Udruženje posebne snage usmerilo ka obezbeđivanju plasmana proizvoda svojih članova.

"Udruženje je u okviru otkupa voća uspostavilo direktnu saradnju sa jednom zadrugom - jednom od najvećih otkupljivača i izvoznika voća u Srbiji, a zbog raspoloživih kapaciteta, pregovaramo i sa drugim. Takođe, trudimo se da povežemo članove udruženja kako bi kupovali jedni od drugih ili da trampe svoje proizvode i tako smanje direkne finansijske troškove."

Zbog toga, Mladi poljoprivrednici Srbije žele da ostvare komunikaciju sa državnim organima i ukažu na pravi smisao subvencija.

"Mi, što se tiče generalnog plasmana i cene proizvoda na svetskoj berzi, ne možemo puno da utičemo, ali zato možemo da naučimo našeg poljoprivrednika kako da proizvede proizvod vrhunskog kvaliteta, da ga preradi, brendira, zaštiti geografsko poreklo i ostvari višu cenu. Takođe želimo da ukažemo državnim organima da podsticaji, subvencije i sve što država daje ima smisla samo onda kada imamo i krajnji proizvod plasiran na tržište. Uzaludno je davati podsticaje i subvencije, graditi farme i subvencionisati nabavku mehanizacije, ako se sve to ne koristi i ako krajnji proizvod propadne," završava ovaj mladi poljoprivrednik.


Foto prilog


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Udruženje mladi poljoprivrednici Srbije Pravilnik subvencija Mladen Minić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.