Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 26.10.2023. 13:30

IPARD III sredstva biće stopirana zbog Banjske za naše poljoprivrednike?

Ako se "crne slutnje" obistine odluka EK će najviše pogoditi proizvođače koji su zapravo nosioci razvojnog segmenta srpskog agrara, mišljenja je agrarni analitičar Žarko Galetin.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 592
  • 41
  • 0

Evropska komisija i Savet EU pozivaju da se preduzmu mere protiv Vlade Srbije ako istrage otkriju da je naša država direktno umešana u teroristički napad u Banjskoj na Kosovu i Metohiji ili napade koji su se dogodili u maju ove godine, ili ako srpske vlasti nisu voljne da u potpunosti sarađuju. U tom kontekstu se poziva Evropska komisija da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, prenela je Radio slobodna Evropa.

Da se radi o IPARD III programu, potvrđuje se i u rezoluciju o Kosovu i Srbiji na sajtu Evropskog parlamenta. Ako se "crne slutnje" obistine, šta će to značiti za srpske poljoprivrednike, pitali smo agrarnog analitičara Žarka Galetina.

"IPARD je namenjen ozbiljnim investitorima, pritom ne mislim sa aspekta veličine investicije, već sa aspekta odgovornosti prema toj investiciji i postupka koji se sprovodi. Imamo primere i malih gazdinstava koji su konkurisali pre svega za traktore. Mnogo ima proizvođača koji to dobro sprovode i koji su spremni na tu zahtevnu proceduru. Stoga, smatram da će ta odluka pogoditi pre svega te poljoprivrednike koji nose naš agrar", rekao je za Agroklub Žarko Galetin, misleći pritom na razvojni segment naše poljoprivrede.

Mnogo je proizvođača koji su spremni za ovu investiciju, ističe Galetin

"Prema mom mišljenju, naša agrarna politika treba da se fokusira upravo na taj razvojni deo", kaže sagovornik i dodaje da nikad "nećemo stići tu Evropu ako ne investiramo".

Najveće interesovanje za investiciju u ruralni turizam

Kako saznajemo od konsultantskih agencija za IPARD projekte "Krunet" iz Kruševca i "Sim Cert" - novosadske kancelarije, postoji veliko interesovanje za treći program evropskog fonda, i to pre svega za investicije u ruralni turizam - Mera 7.

Kada je reč o rezultatima koji su ostvareni prilikom sprovođenja IPARD II programa, u ukupno 13 javnih poziva isplaćeno je 736 IPARD projekata. Ukupna vrednost investicije iznosila je 65 miliona evra od čega je doprinos EU 48,8 miliona evra. Inače, ukupan opredeljen iznos bio je 175 miliona evra, što znači da je neiskorišćeno ostalo 110 miliona evra.

Pored ove mere, na raspolaganju su Mera 1 - investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Mera 3 - investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, Mera 4 - agro-ekološka-klimatska mera i organska proizvodnja, Mera 5 - sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja - LEADER pristup, Mera 6 - investicije u ruralnu javnu infrastrukturu i Mera 9 - Tehnička pomoć.

Ništa se precizno ne zna

Poslednja informacija koja je potekla od Ministarstva poljoprivrede jeste da je sa prvim javnim pozivima trebalo da se krene u četvrtom kvartalu 2023. godine, dakle sada. "Krunet" ima nezvaničnu informaciju da će to biti u novembru, dok "Sim Cert" ima saznanja o "produženijem" roku.

"Neka očekivanja su da će se prvi konkursi u okviru IPARD III programa raspisati do kraja godine", navodi Ana Perić iz agencije novosadske kancelarije, dodajući da se ništa još precizno ne zna.

Javni poziv poljoprivrednicima za IPARD III u poslednjem kvartalu 2023.

Detalje oko rokova konkursa i opredeljenih sredstava, zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.

U okviru ovog programa, u narednih nekoliko godina poljoprivrednicima iz Srbije namenjeno je 580 miliona evra od čega EU obezbeđuje 288 miliona. Programski period iskorišćenja sredstava je do 2027. godine.


Tagovi

IPARD III Evropska komisija Žarko Galetin Ana Perić Evropski fond Investicije u poljoprivredi Ruralni turizam Nabavka traktora Rok Javni poziv Napad na Kosovu Sankcije Zamrznuta sredstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...