Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski podsticaji
  • 08.02.2018. 12:30

IPARD primamljiv, ali nepoznanica

IPARD je namenjen, kako za registrovane poljoprivredne proizvođače i preduzetnike, tako i za zadruge, odnosno za male i velike proizvođače, jer ovaj program je obuhvatio i najniži, odnosno lokalni nivo, kako bi svi mogli da konkurišu.

  • 694
  • 34
  • 0

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja organizovala je promociju IPARD programa u Kragujevcu, prve i ostalih najavljenih mera. Za sve zainteresovane poljoprivrednike i preduzetnike sa poslovanjem u agraru, ova agencija nudi usluge savetovanja, konsultovanja i provere dokumentacije pri konkurisanju.

Informišite se pre konkurisanja!

Cilj IPARD programa je unapređenje konkurentnosti i standarda kvaliteta u poljoprivredi, a to je cilj i Regionalne agencije na teriotoriji Centralne Srbije. Pošto ovaj program može značajno da doprinese razvoju agrara, ako se iskoristi na pravi način i u pravoj meri, Regionalna agencija savetuje da se svi zainteresovani proizvođači dobro informišu pre konkurisanja.

"IPARD je složeniji od nacionalnih podsticaja, pa se krenulo sa lakšim merama, a kupovina traktora je najjednostavnija mera, jer je potrebno najmanje dva hektara obradivih površina u vlasništvu", kaže Goran Miljković iz Agencije.

Koje su prepeke na koje možete da naiđete?

Na promociji IPARD programa predstavljene su aktuelne i mere koje će tek biti raspisane, zatim koje investicije će biti podržane, koji su uslovi za konkurisanje, šta je neophodno pribaviti od dokumentacije, kao i koji uslovi mogu predstavljati problem za naše poljoprivrednike.

Prepreke se odnose na dokazivanje ekonomske održivosti investicije, nedovoljan minimalni broj stoke, hektara zemlje, ispunjenost uslova oko dozvoljenje količine izuvnih gasova na željenom traktoru, namirenih obaveza penzionog, socijalnog i zdravstvenog osiguranja za poljoprivrednike, zakupa zemljišta na najmanji broj godina, ali i dobijanje bankarskog kredita u visini željene investicije.

Konkurs za traktore iz IPARD-a

Kako bi se savladale ove prepreke, Regionala agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja stavlja se na uslugu zainteresovanim poljoprivrednicima.

"IPARD je namenjen, kako za registrovane poljoprivredne proizvođače i preduzetnike, tako i za zadruge, odnosno za male i velike proizvođače, jer ovaj program je obuhvatio i najniži, odnosno lokalni nivo kako bi svi mogli da konkurišu", objašnava Miljković.

Odrediti prioritet

Tako je ova promocije jednako okupila predstavnike udruženja i zadruga, velikih preduzetničkih kompanija u poljoprivredi kao i običnih poljoprivrednih gazdinstava. Najveći broj okupljenih bili su mladi proizvođači, među kojima je bio i značajan broj žena. Za Agroklub o primamljivosti i preprekama IPARD programa govorila je i Sanja Delić, poljoprivredni inženjer iz Aranđelovca.

"IPARD program je dosta komplikovan u smislu same aplikacije, pa treba dobro promisliti šta nam je prioritet u poljoprivrednoj proizvodnji, jer ne može da se aplicira za drugu investiciju, ako prva nije realizovana", navodi Sanja.

Najveća zainteresovanost za mehanizaciju

Individualni poljoprivredni proizvođači su najviše zainteresovani za poljoprivrednu mehanizaciju i nabavku traktora. Kako je mehanizacija u Šumadiji u proseku preko 20 godina stara, za novu je potrebno izdvojiti dosta novca, jer je ona osnovno sredstvo za rad u poljoprivredi.

"Ja traktor imam, a potrebne su mi priključne mašine kao što je atomizer i podrivač, kako bih mogao da proširim voćarsku proizvodnju. Za IPARD morate sami da finansirate investiciju, da bi vam nakon realizacije nadoknadili troškove, a ja trenutno nemam dovoljno sredstava koja su potrebna za ove mašine", kaže Stevan Todorčević iz sela Donje Grbice kod Kragujevca i dodaje da će zbog toga morati ipak da se opredeli za nacionalne podsticaje.

Rigorozne kontrole

Rigoroznost evropskih sredstava za sobom povlači procedure prilikom konkurisanja, kao što su kontrole iz nadležnih evropskih institucija pre i nakon realizovanja investicije. Kada je dokumentacija potpuna, a kontrole zadovoljene, poljoprivredni proizvođač će dobiti povraćaj sredstava u iznosu od 60 do 70 odsto od uložene investicije, dok će organskim proizvođačima biti nadoknađen celokupan uloženi iznos. Pošto se apliciranje za IPARD mere sprovodi preko Uprave za agrarna plaćanja, svaki zahtev koji se pošalje, biće upotpunjen i potpisom nadležnih iz Uprave, tako da i ova institucija nosi odgovornost za ispravnost i potpunost poslatih zahteva.

Ovom promocijom Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja započela je pružanje savetodavnih usluga za poljoprivredne proizvođače prvim konkursom koji traje do 26. februara, pa i za svaki sledeći koji se očekuje već 1. marta merom za preradu i marketing.

Foto: igor stevanovic / Bigstock, Julijana Kuzmić


Tagovi

IPARD Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Kragujevac Goran Miljković Stevan Todorčević Sanja Delić Traktor Mehanizacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...