Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 24.05.2022. 17:25
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

IPARD primeri: Od pripreme dokumentacije do avansnog plaćanja

Koliko je važno dobro pripremiti dokumentaciju, da li se konsultovati sa agencijama i šta su novine IPARD III programa, govorilo se na IPARD danu na Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić
  • 388
  • 39
  • 1

Svake godine raste interesovanje za IPARD konkurse, pa je od 2018. do danas objavljeno četiri mere, 13 javnih poziva, isplaćeno 35,4 miliona evra korisnicima, odnosno odobren 561 zahtev. Kako kaže v.d. direktor Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić, u 2022. godini plan je da se isplati oko 30 miliona evra. 

"Za ove podsticaje najviše apliciraju mladi, oko 40 odsto, onda žene - 23 odsto. Najviše je isplaćeno sredstava, upravo mladima - oko 57 odsto, što znači da smo 'pogodili', odnosno dobro uradili što smo izdvojili kategorije", rekao je Kesić na IPARD danu u okviru 89. Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Šef Upravljačkog tela IPARD-a Jasmina Miljković, istakla je važnost uloge projekta IPA 2015, u okviru koje se pruža podršku našoj administraciji u delu usklađivanja u Poglavlju 11 i 12 - poljoprivreda i ruralni razvoj i bezbednost hrane.

Primeri dobre prakse

Jedan od "mladih" primera dobitnika IPARD konkursa Mere 1 je Branislav Crveni iz Turije kod Srbobrana, koji je do sada, kao jedan od prvih isplaćenih korisnika aplicirao i dobio sredstva za kupovinu priključnog rasipača mineralnog đubriva, nošene traktorske prskalice i prikolice. Bavi se suvim rataranjem, bez navodnjavanja i uzgaja pšenicu, soju i kukuruz.

Najviše je isplaćeno sredstava, upravo mladima, rekao je Kesić

"Sam put od ideje do realizacije je tekao ovako: prikupljao sam informacije o IPARD programu, pripremio neophodnu dokumentaciju, tražio tri ponude što je bio najveći izazov, podneo zahtev, realizovao projekat i podneo zahtev za isplatu. Preporučujem svima da pokušaju, jer kao rezultat truda uloženog u dokumentaciju može mnogo da se dobije", poručuje Crveni.

Uspešan primer jeste i firma "Master food" iz Užica koja je aplicirala za investicije u fizičku imovinu iz oblasti prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda Mere 3. Bave se otkupom, preradom i zamrzavanjem jagodičastog voća.

"Moj savet je da razmislite šta bi u narednih pet godina želili da nabavite. Mi smo aplicirali za nabavku automatske pakerice za voće sa dodatnom opremom, čija je vrednost investicije 13,6 miliona dinara", rekao je Svetislav Mlađenović iz užičke firme, kome je odobreno 6,8 miliona dinara za realizaciju.

"Zabit koja pleni"

Interesantan primer je preduzeće "Serbina" iz Knjaževca, koja je aplicirala za Meru 7 - seoski turizam, odnosno za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje postojećih objekata na gazdinstvu, sa partnernim i infrastrukturnim uređenjem.

"Za nekoga ko je dosta proputovao, mogu da kažem da je selo Kandalica kod Knjaževca najlepše mesto za seoski turizam. A to su rekli i kontrolori koji su došli da provere investiciju, da je to 'zabit koja pleni'. Mi nismo koristili konsultante, jer imamo veliko iskustvo u pisanju projekata i nisam verovala da će projekat proći, jer je vrlo ambiciozan, vrednosti preko 20 miliona dinara", rekla je Lidija Nikolić ispred ovog preduzeća.

Usvojena avansna isplata sredstava iz IPARD programa

Baš zbog velike vrednosti investicije, Nikolićeva dodaje, da nisu dobili avans, verovatno bi odustali.

"Prošlo je dosta vremena, od apliciranja do dobijanja rešenja, tako da su svi materijali 'otišlu gore' i sve je poskupelo, pa smo avans iskoristili za nabavku građevinskog materijala", rekla je predlažući da se pravdanje avansne uplate odvija prema privremenim situacijama, što bi korisnicima IPARD podsticajima smanjilo troškove garancije kod banaka.

Prvi poziv IPARD III programa 2023. godine

Ono što se željno iščekuje jesu Mere IPARD III programa, za koji je odobreno 288 miliona evra.

Velika zainteresovanost za temu subvencije preko evropskog programa

"Radili smo na analizi trošenja finansijskih sredstava, što iz IPARD-a, što iz nacionalnih mera, što iz lokalnih samouprava, pokušavamo da dogovorimo sa Evropskom komisijom veći budžet za IPARD III za period od 2021-2027. Mi očekujemo da prvi pozivi krenu u prvom kvartalu 2023. godine", nada se rukovodilac grupe Odeljenja za ruralni razvoj Slobodan Živanović.

Ono što su novine, u odnosu na prethodni program jeste povećan povraćaj za investicije mladih poljoprivrednike sa 65 na 70 odsto, a isto je toliko za uzgoj organskih proizvoda. Uveden je novi sektor - ribarstva za objekte sa kapacitetom od najmanje 10 tona ribe godišnje i nova mera - Agro-ekološko-klimatska mera i mera organske proizvodnje.


Foto prilog


Tagovi

IPARD Primeri dobre prakse Subevncije Branislav Crveni Marko Kesić Svetislav Mlađenović Lidija Nikolić Slobodan Živadinović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner