Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 25.06.2021. 10:00

Isplata do 50 odsto avansa u okviru Mere 1 već od septembra

Mi prvi put očekujemo da u septembru, kada skupimo sve aplikacije, počnemo sa isplatama do 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju, rekla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 165
  • 8
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, raspisala je početkom ove nedelje IPARD javni poziv vredan oko 6,5 milijardi dinara i to u okviru Mere 1, koja je namenjena razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje.

Podsetimo, po ovom Javnom pozivu visina podsticaja iznosi od 60 do 65 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području. Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća, ostalih useva, grožđa i jaja mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

Raspisan IPARD javni poziv za nabavku mehanizacije, opreme i izgradnju objekata

"Kada je reč o proizvodnji jagodičastog voće - to je od dva hektara pa naviše, kad se radi o ostalim vrstama voća od pet do 100 hektara, s tim da u sektoru voćarstva to može biti i grinfildf inversticija, odnosno da krenu od nabavke sadnica i ukoliko to tada nisu imali ovakvu vrstu proizvodnje", navela je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Nakon završetka investicije isplata ostatka novca

Napomenula je da poljoprivredna gazdinstva mogu dostavljati prijave do 10. septembra ove godine.

"Mi prvi put očekujemo da u seprembru, kada skupimo sve aplikacije, počnemo sa isplatama do 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju i kako ne bi morali da razmišljaju o kompletnom iznosu sredstava koji za realizaciju treba da obezbede. U momentu odobravanja projekta oni će se izjašnjavati da li žele taj avans. Ukoliko žele, dostaviće nam bankarsku garanciju. Nakon završetka investicije isplaćujemo ostatak novca", objasnila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja i dodala da preostalih 50 odsto novca za finansiranje investicije, poljoprivrednik obezbeđuje iz sopstvenih sredstava ili iz kredita.


Tagovi

Mera 1 IPARD Biljana Petrović Avansno plaćanje Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...