Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna ekonomija
  • 22.10.2015. 10:30

Kako do podsticaja za sertifikaciju proizvoda?

Rok za podnošenje zahteva za podsticaje za uvođenje i sertifikaciju standarda kvaliteta u tekućoj godini je do 31. oktobra. Iznos podsticaja je 40, odnosno 55%, za marginalna područja, od iznosa troškova.

Foto: depositphotos.com
  • 438
  • 50
  • 0

Rok podnošenja zahteva za podsticaje koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije kroz uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u tekućoj godini je od 1. maja do 31. oktobra. Zahtev sa pratećom dokumentacijom podnosi se na adresu: Uprava za agrarna plaćanja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Uslovi konkursa

Pravo na podsticaje mogu ostvariti: pravna lica, preduzetnici i fizička lica - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Iznos podsticaja za ovu godinu je 40, odnosno 55% od iznosa uvođenja standarda, odnosno troškova sertifikacije, što predstavlja iznos utvrđen Uredbom o raspodeli. Korisnik podsticaja može podneti samo jedan zahtev, na kojem može ostvariti pravo na podsticaje za jednu ili više namena. Iznos podsticaja se može ostvariti u maksimalnom iznosu od 350.000 dinara.

Iz Odeljenja za posebne podsticaje i mere ruralnog razvoja, o ostvarivanju prava na podsticaje kažu: "Više od 50% korisnika podnosi zahteve za podsticaje za sertifikaciju organske proizvodnje i veći je broj zahteva za biljnu nego za stočarsku proizvodnju. Prosečan broj zahteva od 2013.godine, kada pravilnik stupio na snagu je 50 zahteva godišnje. Najveći problem, i ujedno razlog za odbijanje određenog broja zahteva, je što svi korisnici ove vrste podsticaja moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) kako bi ostvarili podsticaj. Međutim, prerađivači (prehrambena industrija), koji su najviše zainteresovani za uvođenje standarda kvaliteta, u najvećem broju nisu, odnosno ne mogu da budu upisani u RPG".

Podsticaji se mogu ostvariti za uvođenje i sertifikaciju sledećih standarda kvaliteta:

  1. ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R- Sisteme upravljanja bezbednošću hrane, gde se kao dokaz dostavlja sertifikat izdat od akreditovanog tela od strane Akreditacionog tela Srbije ili od nacionalnog akreditacionog tela zemlje koja je pridružena ili punopravna članica Evropske organizacije za akreditaciju, kao i od nadležnog tela za poslove akreditacije u Ruskoj Federaciji
  2. Global G.A.P. - Dobra poljoprivredna praksa, a kao dokaz se prilaže sertifikat izdat od sertifikacionog tela koje je odobreno od Sekreterijata za sertifikaciju Global G.A.P.-a (FoodPLUS, Keln, Nemačka).

Takođe, podsticaji se mogu ostvariti i za sertifikaciju:

  1. Sistema kvaliteta hrane prema Halal i Kosher standardima, pri čemu je potrebno priložiti sertifikat izdat od Rijaseta islamske zajednice Srbije, odnosno jevrejske zajednice u Republici Srbiji
  2. Proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje - kao dokaz se dostavlja sertifikat o organskoj proizvodnji ili dokaz da je proizvodnja u periodu konverzije, izdat od strane ovlašćene kontrolne organizacije
  3. Poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla - potrebno je dostaviti sertifikat od strane ovlašćenog sertifikacionog tela.

Koja je dokumentacija potrebna?

Za ostvarivanje prava na podsticaje, pored sertifikata, potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

  1. Obrazac zahteva koji prati pravilnik
  2. Dokaz o izvršenom plaćanju troškova uvođenja i setrifikacije za namenu za koju se podnosi zahtev. Troškovi treba da budu izmireni do dana podošenja zahteva. Pravno lice kao dokaz o plaćanju dostavlja račun i odgovarajući izvod overen od strane banke. Fizičko lice u slučaju bezgotovinskog plaćanja dostavlja račun i odogvarajući izvod overen od strane banke, a ako je plaćanje izvršeno gotovinski dostavlja račun i odgovarajući fiskalni isečak.

Sertifikat treba da bude izdat u godini za koju se podnosi zahtev ili u prethodnoj godini od 1. novembra do 31. decembra.

Navedena dokumentacija treba da bude u formi originala ili overene fotokopije. Detaljni uslovi o ostvarivanju prava na podsticaje propisani su Pravilnikom o podsticajima za unapređenje ruralne ekonomije kroz uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Navedeni Pravilnik i Obrazac zahteva možete naći u prilogu članka.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Sertifikat Standardi Kvalitet Uprava za agrarna plaćanja Zahtev Podsticaji Subvencije Uvođenje standarda Unapređenje ruralne ekonomije Rutalni razvoj ISO Global GAP Halal Kosher


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u