Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Consipard
  • 01.02.2024. 10:30

Kako doći do IPARD 3 bespovratnih sredstava bez mnogo muke?

Baš zbog toga što se čitav proces čini nekad komplikovanim ili delikatnim, mnogi razmišljaju da se obrate konsultantskim agencijama. A, posebno se izdvojio Consipard.

Foto: Depositphoto/photography33
  • 1.757
  • 165
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je plan poziva IPARD 3 programa. Tokom 2024. godine srpski poljoprivrednici moći će da konkurišu u okviru Mere 1 - investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Mere 3 - prerada i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva i Mere 7 - ruralni turizam. Nakon toga, očekuje se i objava Pravilnika, kako bi svi zainteresovani bili upućeni u uslove konkurisanja, kao možda i najvažniju informaciju prilikom apliciranja za ovaj vid finansiranja.

Međutim, baš zbog toga što se čitav proces čini nekad komplikovanim ili delikatnim, mnogi razmišljaju da se obrate konsultantskim agencijama. A, posebno se izdvojio Consipard iz Novog Sada.

"Kada se ustanovi da neko poljoprivredno gazdinstvo ispunjava osnove i posebne uslove za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje, pristupamo pripremi projekta, u smislu prikupljanja potrebne dokumentacije u saradnji sa klijentom, izradi poslovnog plana i pomoći prilikom apliciranja. Consipard agencija prati IPARD projekat tokom celog perioda trajanja, tokom administrativne obrade, tokom realizacije ali i prilikom podnošenja Zahteva za isplatu sredstava, kao i u takozvanom ex post periodu", kaže Miroslav Dejanović ispred Consipard-a i dodaje da njihov posao nije samo prikupljanje dokumentacije, već svojim prisustvom prate klijente tokom svih IPARD kontrola na licu mesta: koordinišu između svih ostalih domaćih i inostranih dobavljača mašina i opreme, izvođača radova i projektanata koji čine deo jednog Projekta.

Proizvođač treba da se bavi poljoprivredom, ne dokumentacijom

Cilj ove konsultantske kuće, a sigurno veliko olakšanje za mnoge naše proizvođače jeste da dođu što lakše do IPARD novca, sa što manje muke i angažovanja.

"Najteži korak je da se jedan poljoprivredni proizvođač uopšte odluči da započne IPARD projekat. Svi u početku imaju strah od obimne dokumentacije i dugog trajanja projekata. To je sasvim razumljivo s obzirom da sfera njihovog interesovanja nije dokumentacija već poljoprivredna proizvodnja. Kada poljoprivredni proizvođač prođe kroz jedan projekat, često se odluči da ponovo aplicira, što dovoljno govori o tome da sam postupak nije komplikovan i da nema razloga za strah", uveravaju iz ove kuće.

Svako ko prvi put dobije sredstva preko IPARD-a, odluči se da konkuriše ponovo (foto: Miloš Predolac)

Međutim, da uslovi neće biti potpuno isti kao za IPARD 2 program, najavilo je i samo Ministarstvo poljoprivrede. Šta poljoprivrednici treba da imaju već u vidu?

"Te novine se odnose na sistem bodovanja, visinu i procente povrata, prihvatljive investicije i naravno sama sektorska ograničenja. Od sada će biti prepoznat novi sekor, sektor ribarstva - kako za proizvođače, tako i prerađivače ribe. Takođe, u domenu prerade biće prepoznati i prerađivači žitarica i industrijskog bilja što do sada nije bio slučaj. Zatim, nabavka dronova za prskanje, nabavka mašina i mehanizacije za konzervacijsku obradu zemljišta kao i nabavka specijalizovanih vozila za transport su neke od investicija koje će se ubuduće pronaći na listi prihvatljivih investicija", kaže Dejanović i dodaje da pored mladih poljoprivrednih proizvođača, žena, onih koji posluju u područjima otežanih uslova rada u poljoprivredi, sertifikovanih organskih proizvođača, dodatnim bodovima biće nagrađeni i svi oni koji imaju završenu srednju, višu ili visoku stručnu spremu u oblasti poljoprivrede/veterine i oni čije se investicije odnose na izgradnju objekata.

"Dodatno će biti bodovani i svi oni koji do sada nisu bili korisnici IPARD sredstava kao i oni koji investiraju u nabavku inovativnih proizvoda. Posebno treba istaći investicije koje se odnose na obnovljive izvore energije i regulaciju stajnjaka, tretman i upravljanja otpadnim vodama, kao nešto što osim dodatnih bodova, donosi i veći procenat povrata. Sam procenat povrata u nekim slučajevima doseže čak i do 75 odsto od vrednosti prihvatljivog troška što je u finansijskim ovirima od 20.000 do 1.300.000 evra."

Veliko interesovanje za izgradnju i opremanje farmi

Najveće interesovanje vlada upravo za Meru 1, i to za izgradnjom podnih skladišta, silosa, hladnjača, izgradnjom i opremanjem novih stočarskih farmi, izgradnjom objekata za smeštaj stajnjaka. Pored novih, poljoprivrednici se interesuju i za adaptaciju i rekonstrukciju već postojećih poljoprivrednih objekata. Takođe, veliko interesovanje vlada i za investicije u obnovljive izvore energije, odnosno nabavku solarnih panela.

"Projekti koji obuhvataju izgradnju i opremanje objekata zahtevaju više vremena za pripremu u odnosu na projekte za nabavku tarktora i priključnih mašina. Mera 1 ove godine, prema najavama ministarstva, biće podeljena u tri zasebna javna poziva: za izgradnju i opremanje objekata, investicije u obnovljive izvore energije i podizanje višegodišnjih zasada sa opremom, zatim za nabavku priključne mehanizacije i na kraju za nabavku traktora do 100 kW", istakao je naš sagovornik i dodao da nas u ovoj godini, očekuje i jedan javni poziv za izgradnju i opremanje objekata u domenu prerade (Mera 3) kao i Javni poziv za izgradnju i opremanje kategorisanih turističkih objekata (Mera 7).

Očekuje se i jedan javni poziv za izgradnju i opremanje objekata (foto: Consipard (Seccom agrar d.o.o ))

Za sredstva IPARD 3 Programa mogu da konkurišu nosioci poljoprivrednih gazdinstava i to: fizička lica, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Važno je napomenuti da je olakšavajuća okolnost za svakog poljoprivrednika i mogućnost ostvarivanja povrata na konsultantske usluge u identičnom procentu kao i na samu investiciju (od 50 do 70 odsto). Na kraju, ko zapravo i može da konkuriše za evropska sredstva?

"Mogu svi oni poljoprivrednici koji ispunjavaju osnovne i posebne sektorske uslove u domenu kako primarne poljoprivredne proizvodnje tako i u domenu prerade. Takođe i sva ona poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u ruralnom području i planiraju izgradnju smeštajnih kapaciteta do 30 ležajeva", naveo je Miroslav Dejanović ispred novosadske konsultantske kuće.

Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom konkurisanja i više informacija u vezi sa konsultantskim uslugama firme Consipard, popunite obrazac ispod teksta.


Tagovi

IPARD 3 Evropski fond Consipard Javni pozivi Mera 1 Mera 3 Mera 7 Uslovi konkurisanja Konsultantsta kuća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Consipard

Novosadskog sajma 23, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: 38121420262, e-mail: consipard@gmail.com web: http://consipard.rs/