Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 20.06.2019. 15:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Mladim poljoprivrednicima bespovratno 250 miliona dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, uručio je danas 204 ugovora, u ukupnoj vrednosti od 284 miliona dinara, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 626
  • 31
  • 0

Podsticajna sredstva su dodeljena na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini u 2019. godini.

Od 204 mladih poljoprivrednika, 71 je mlađi od 25 godina, 101 je u rasponu od 26 do 35 godina. Više od pola korisnika ovih sredstava su žene - čak 108 poljoprivrednica s kojima su potpisani ugovori, kao i pet korisnika koji imaju završen poljoprivredni fakultet.

Najveće interesovanje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke

Dodeljena sredstva namenjena su za investicije mladih poljoprivrednika u primarnu, prerađivačku i stočarsku proizvodnju. Za sufinansiranje ovih investicija, iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno 250 miliona dinara, odnosno učešće sredstava iz pokrajinskog budžeta iznosi čak 87,96 odsto, dok je učešće korisnika svega 12,04 odsto.

Najviše ugovora je potpisano sa korisnicima iz lokalnih samouprava Vrbas, Novi Sad, Bačka Palanka i Sombor, a najveće interesovanje je bilo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

Sredstva su, između ostalog, dodeljena za nabavku poljoprivrednih mašina, plasteničku proizvodnju, podizanje novih zasada voća, hmelja i vinove loze, za priplodna grla za meso i mleko i opremu za stočarske farme, zatim za opremu za preradu voća, povrća i grožđa, opremu za preradu uljanih kultura, opremu za preradu začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, opremu za preradu mesa, kao i za opremu za zanatsku proizvodnju piva.

U tri godine u agrar investirano više od 20 milijardi dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao tom prilikom da je Pokrajinska vlada 2017. godine, uvela novu meru subvencionisanja usmerenu upravo prema mladim poljoprivrednim proizvođačima. "Ona ima višestruki značaj, pre svega, kao mera ruralne razvojne politike kojom se podstiče ostanak mladih na selu, njihovo ekonomsko osnaživanje, da u toj sredini mogu da obezbede svoje poslovanje i kvalitetan život svojim porodicama, ali, takođe, i demografska mera za obnovu i razvoj seoskih sredina," rekao je Milićević.  

Po njegovim rečima u protekle tri godine, iz pokrajinskog budžeta u agrar investirano je više od 20 milijardi dinara, te da je, samo u proteklih mesec dana, skoro dve milijarde dinara kroz više konkursnih linija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dodeljeno korisnicima u poljoprivredi.

Mlade neophodno finansijski stimulisati da započnu svoj agrobiznis

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je ukazao na to da je u prethodnom periodu previše bilo deklarativne podrške mladim ljudima da ostanu na selu, i stoga se smatralo da ih je neophodno finansijski stimulisati da započnu svoj agrobiznis.

"To realizujemo putem ove konkursne linije - takozvani startap za započinjanje poljoprivredne proizvodnje - od 2017. godine, kada smo najpre opredelili 100 miliona dinara, potom 2018. kada smo imali 200 miliona dinara i evo sada, ove godine 250 miliona dinara opredeljenih od strane Pokrajinske vlade preko resornog sekretarijata za poljoprivredu," predočio je Radojević.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Subvencije Podrška u poljoprivredi Konkurs Nabavka priplodnih grla stoke Mladi poljoprivrednici Vuk Radojević Đorđe Milićević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Grozdovi za divljenje. Stara vranjska sorta grožđa rodila i ove godine.