Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs za opremu u plastenicima
  • 13.10.2016. 18:00

Na dva uložena, Pokrajina vraća jedan dinar

Sekretarijat za poljoprivredu konkursom vraća 50 odsto vrednosti investicije za nabavku konstrukcije i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

  • 1.089
  • 194
  • 0

Na osnovu konkursa za sufinansiranje kupovine konstrukcija i opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru, dakle staklenicima i plastenicima, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu potpisao je ugovore sa 80 poljoprivrednika. Ukupna vrednost potpisanih ugovora je 26,5 miliona dinara.

Taj novac će biti dovoljan za podizanje 100.000 kvadratna metara u zaštićenom prostoru. U međuvremenu, u septembru su pristigle nove 42 prijave i ako konkursna dokumentacija bude ispravna, za iste namene iz pokrajinskog budžeta će u ove nameniti biti izdvojeno novih 8,5 miliona dinara. Time bi, ukupno ove godine iz pokrajnske kase bilo pomognuto 180 poljoprivrednika za podizanje 200.000 kvadratnih metara.

Radojević: Biće još novca za staklenike i plastenike

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević očekuje da će do kraja godine za staklenike i plastenike biti raspisan još jedan konkurs.
- Time bi se za podizanje zaštićenog prostora bilo obezbeđeno još osam ili devet miliona dinara. Važno je da interesovanje postoji, a mi novac za te namene imamo. Činjenica, da imamo 180 korisnika, a da je samo šest prijava odbijeno ili su raskinuti ugovori zbog neadekvatne dokumentacije ili neizvršenih ugovora, govori u prilog da proizvođači imaju visok nivo svesti i da su spremni za pribavljanje sve neophodne dokumentacije. Uveren sam da su uslovi na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa potrebama poljoprivrednika, kaže Radojević.

Transparentnija kontrola korišćenja budžetskog novca


U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu kažu da će transparentnije kontrolisati korišćenja budžetskog novca. To podrazmeva aktivno uključivanje savetodavnih službi na terenu u sačinjavanju kontolnih zapisnika. Oni se u stručnim službama sekretarijata upoređuju sa ugovornim obavezama koje imaju poljoprivrednici i tek nakon toga se odobrava plaćanje. Dakle, konkursi sekretarijata su u dobroj meri usaglašeni sa evropskim normativima i standardima, novac se dodeljuje po okončanoj investiciji. To je mera koja je u skladu sa IPARD principima.

Svaka pomoć države - dobrodošla


Jožef Bakoš iz Lukinog sela kod Zrenjanina bavi se povrtarstvom već 30 godina. Ukupno ima 43 jutra zemlje, a u plasteniku s grejanjem povrće gaji na 7.000 kvadratnih metara. Proizvodi karfiol, paradajz, papriku, kupus, spanać, prokelj i drugo povrće.
"Konkurisao sam za folije, sistem za navodnjavanje kap po kap i cevi za grejanje. Svaki dinar mi znači. Ulaganja su ogromna", kaže Bakoš.
Ima sina i ćerku i petoro unučadi koji mu pomažu u tom zahtevnom poslu. U Lukinom selu pre deceniju bilo je 15 viđenijih povrtara ali ih je sada manje. Neki su odustali od proizvodnje povrća, drugi otišli u inostranstvo dok su poneki i bankrotirali. Njegovo povrće kupuju preprodavci koji ga prodaju u Novom Sadu i Beogradu dok jedan deo otkupljuje i trgovinski lanac Gomex.

Dragan Lukić iz Čelareva prvi put konkuriše za novac iz pokrajinske kase kojim će podići jedan plastenik od 500 kvadratnih metara u koji će kasnije uvesti grejanje. Povrće u plasteniku gaji 12 godina. Uslužno proizvodi rasad salate, paprike, paradajza i krastavca.
Nikola Paunović iz Grabovaca ima pozitivna iskustva u konkursima Sekretarijata za poljoprivredu. Kaže da je uvek dobio novac kada je konkurisao. Što za plastenike što za sisteme za navodnjavanje. U novom plasteniku proizvodiće rasad bostana.
"U novom plasteniku bi trebalo da proizvodim rasad za šest do sedam jutara bostana. Reč je o hibridu Vasko. Rasad na poljima pokrivamo tunelima. Kada je reč o dukumentaciji neophodnoj za konkurs, za to je bio zadužen otac", sa osmehom kaže Paunović.
U Sekretarijatu za poljoprivredu najavljuju nastavak postojećih konkursa i u 2017. godini, s tim što će se preciznije definisati šta će refundirati pokrajinska a šta republička vlada.


Foto prilog


Tagovi

Konkurs Plastenici Staklenici Vuk Radojević IPARD Jožef Bakoš Dragan Lukić Nikola Paunović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃