• Subvencije
  • 20.02.2019. 12:00

Nedimović: Od 1. marta subvencije za gorivo poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će poljoprivrednici u Srbiji od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara.

Foto: Bigstock/topten22photo
  • 2.232
  • 110
  • 0

Poljoprivrednici u Srbiji će od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenose Večernje novosti. 

Ministar je objasnio da će 60 litara dizel goriva po hektaru biti subvencinisano sa po 20 dinara po litru, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara. "Ovo će se odnositi i na ratare, i na povrtare, i na voćare, na sve vrste poljoprivredne proizvodnje", rekao je Nedimović novinarima nakon sto je obišao gazdinstvo Ignjata Stošića u Crvenoj Crkvi.

Za subvencije neće trebati fiskalni računi 

Ministar je naveo da poljoprivrednicima za subvencije za gorivo neće biti potrebni nikakvi fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru od 1. mart do 30. aprila isplaćivati i tu podršku za dizle gorivo.

"Ko podnese zahtev u roku od pet dana na njegovom računu će biti novac. Biće prosta metodologija", dodao je ministar. Vlada je po njegovim rečima pripremila kompletna akta neophodna da se posle nekoliko godina ponovo krene sa subvencionisanjem dizel goriva u poljoprivredi.

"Ovo je posledica finansijske discipline i dobrih finansijskih rezultata koje je Srbija postigla u prethodne tri godine", poručio je Nedimović i naglasio da će iznos ove podrške biti još veća ukoliko i u 2019. budu postignuti dobri finansijski rezultati.

53,7 milijardi dinara na raspolaganju 

Ministar je naveo da je sa dodatne dve milijarde za subvencije za gorivo budžet Ministarstva poljoprivrede veći od pet odsto.

Osiguranje u agraru: Trošak ili investicija?

"U ovom trenutku imamo 53,7 milijardi dinara na raspolaganju na razdelu Ministarstva poljoprivrede", kaže Nedimović i dodaje da podatak da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu oko 1,2 milijardi dinara govori o tome koliko je veliki iznos od dve milijarde dinara za subvencije samo za gorivo.

Duži rok za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Nedimović je rekao da je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno da se zemljište u državnoj svojini izdaje u zakup na duži vremenski rok.

Nakon obilaska gazdinstva Ignjata Stošića u Crvenoj Crkvi, u izjavi za novinare naveo je da je izrada tog zakonskog dokumenta pri kraju, i dodao da će pomenuti rok za ratare značiti bar četiri godine, a za stočare će biti povećan na osam godina, prenosi portal Ekapija. 

On je istakao da će država mladima omogućiti preko svog posebnog fonda da kupuju poljoprivredno zemljište po povlašćenim uslovima, sa rokom otplate na 20 godina i pod povoljnom katnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Ministar je poručio da država i na taj način želi da pomogne da ljudi ostaju da žive na selu.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Subvencije Cena Goriva Branislav Nedimovič Ratari Voćari Povrtari


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Besplatno, za sve članove, do kraja oktobra.