Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PIO
  • 03.05.2023. 18:00

Od čega zavisi visina poljoprivredne penzije?

Visina penzije svih penzionera, pa i poljoprivrednih, zavisi od dva parametra.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 4.342
  • 276
  • 0

Prema podacima PIO Fonda, u Srbiji trenutno penziju prima nešto više od 1,65 miliona građana. Najviše je osiguranika iz kategorije zaposlenih, njih 1,4 miliona, onda samostalnih delatnosti (107.963), dok poljoprivrednika osiguranika prema podacima za decembar 2022. godine ima ukupno 95.245.

Iako je to neznatan broj ako se uzme u obzir broj poljoprivrednih gazdistava - 570.000, prema statističkim podacima iz 2018. godine, postavlja se pitanje, zašto je mala zainteresovanost osiguranika za uplaćivanje penzionog i socijalnog. Realna pretpostavka jeste da je to zbog niske prosečne penzije - 16.312 dinara, što je podatak za februar 2023. godine koji je PIO Fond dostavio Agroklubu.

Domaćinstva sa manje od 10 ha bez obaveze uplate doprinosa za penziju?

Naročito, ako se uzme u obzir da je prosečna penzija za 1,4 miliona osiguranika iz kategorije zaposlenih 40,141 dinara

Više je više

Na ranije žalbe naših čitalaca kako bez obzira koliko dugo uplaćuješ penziju dobićeš istu sumu novca, pitali smo PIO Fond, od čega zavisi visina penzije? Odgovorili su da Visina penzije svih penzionera, pa i poljoprivrednih, zavisi od dva parametra - od osnovice na koju se uplaćuje doprinos i od dužine, odnosno broja godina navršenog staža osiguranja za koji je doprinos uplaćen.

"Što je osnovica na koju se plaća doprinos viša, to je iznos penzije viši, i što je veći broj godina za koje je doprinos uplaćen, to je iznos penzije viši. Kada su u pitanju osiguranici poljoprivrednici, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje", naveli su.

Da li imate ličnu zaradu ili dobit? (foto: Depositphotos/jovannig)

A u Zakonu piše da je osnovica doprinosa za poljoprivrednike:

  • mesečni iznos lične zarade u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana, ili
  • oporeziva dobit ako poljoprivrednik ne isplaćuje ličnu zaradu

Ako poljoprivrednik iz stava 1. ovog člana isplaćuje ličnu zaradu osnovica doprinosa utvrđuje se u skladu sa članom 13. st. 2. i 3. ovog zakona, dok osnovica doprinosa za poljoprivrednike, osim poljoprivrednika iz stava 1. ovog člana, je najniža mesečna osnovica koja je iznos od 35 odsto prosečne mesečne zarade (25.801 dinara, op.a.).

"Najveći broj osiguranika poljoprivrednika doprinos mora da plaća na najnižu osnovicu koja je propisana tim zakonom. Jedna kategorija osiguranika poljoprivrednika jesu nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji su obveznici poreza na prihod od samostalnih delatnosti i koji doprinose plaćaju ili na ličnu zaradu ili na oporezivu dobit - oni mogu da plaćaju doprinos na višu osnovicu, tako da oni mogu da utiču i na visinu svoje penzije", pojasnili su.

Koji su uslovi?

Uslovi za ostvarivanje prava na penziju su isti bez obzira na kategoriju osiguranja, a razlikuju se u zavisnosti od vrste prava (starosna, prevremena starosna, invalidska i porodična penzija).

"Najmanji broj godina staža osiguranja za koje treba uplaćivati doprinose da bi se ostvarilo pravo na starosnu penziju, i u slučaju osiguranika poljoprivrednika, jeste 15 godina", istakli su iz Fonda PIO.

Koliko ste vi dugo uplaćivali osnovicu, u kom iznosu, a koliko je sada vaša penzija, možete ostaviti u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Poljoprivredna penzija Osnovica osiguranja Fond PIO Visina penzije Obračun Uslov za penziju


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...