Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 21.12.2021. 14:00

Od februara nabavka traktora preko IPARD II programa

Podsetimo, ove godine raspisan je IPARD javni poziv za nabavku mehanizacije, ali je bila isključena nabavka traktora.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.411
  • 250
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je plan poziva IPARD II programa za narednu godinu. U okviru Mere 1 - investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa naznakom "samo traktori" biće otvoren poziv 7. februara sve do 31. marta. Za ovu meru izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Podsetimo, ove godine raspisan je IPARD javni poziv za nabavku mehanizacije, opreme i izgradnju objekata za podizanje zasada voća, povrća i grožđa. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja), grožđa i jaja. Međutim, ovim konkursom bilo je isključena nabavka traktora, koja je i ranije najavljena.

U planu za sledeću godinu je raspisivanje poziva već od 1. januara za Meru 9 - tehnička pomoć, za koju je opredeljeno 81,1 milion dinara. Ova mera će podržavati upravljanje IPARD II programom, tako što će pomoći Upravljačkom telu (Odeljenja za ruralni razvoj, Sektor za ruralni razvoj Ministarstva) da osnuje sistem za praćenje i procenu, komunikaciju i promociju i rad Odbora za praćenje ovog programa. 

Čeka se povratna informacija EU o IPARD-u III

Do kraja septembra u okviru IPARD mera raspisano je devet javnih poziva, zahtevano oko 220 miliona evra podrške, odobreno za 65, zahtevano za isplatu 31, a isplaćeno 24,3 miliona evra

IPARD III: Uvođenje novih mera i viši povraćaji za mlade

Ministarstvo poljoprivrede je poslednjih godinu i po dana intenzivno radilo na pripremi IPARD III programa čija će finalna verzija biti poslata Evropskoj komisiji na usvajanje. U okviru trećeg ciklusa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate Mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju, a među novim je Mera 4 - Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 - Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup. Za ove dve mere vreme akreditovanja se očekuje 2022/3. U planu je i Mera 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena tek 2024/5.


Tagovi

IPARD II IPARD III Uprava za agrarna plaćanja Mera 1 Nabavka traktora Konkurs


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...