Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 21.09.2021. 10:30

Petrović: Uskoro avansno plaćanje u okviru IPARD-a, nacionalni podsticaji se neće povećavati

Po jedinici mere imamo jako puno novca u opticaju u pojedinačnim zahtevima, tako da ja stvarno mislim da su ti iznosi, koji su predviđeni pravilnicima, izuzetno dobri, smatra direktorka UAP-a Biljana Petrovićeva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 475
  • 50
  • 0

Sve je veće interesovanje mladih, ali i ostalih poljoprivrednika za IPARD podsticajima. Veće sume, značajan povraćaj i procedura koja nije komplikovana kada se jednom "uđe u materiju" postaju privlačne za srpske farmere. U junu je bilo reči da će se u septembru početi sa avansnim isplatama. Aplikant bi dobio do 50 odsto avansa, onog trenutka kada mu se odobri projekat, da bi ostatak novca dobio nakon završetka investicije. Ovo je najavila direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Biljana Petrović, a u intervjuu za Agroklub pitali smo je dokle se stiglo sa ovom idejom.

"Da biste dobili 50 odsto avansnog plaćanja, moramo da prođemo izmenu zakona, a zakon je sada na javnoj raspravi. Kada se usvoji, onda možemo da počnemo. Ovo je odnosi na Meru 1, šesti poziv, kako bi svi korisnici podneli zahtev u jednom pozivu i imali isti tretman", najavljuje Petrovićeva za naše čitaoce.

Uskoro brže obrađivanje jednog zahteva

Takođe najavljivano je i dodatno pojednostavljenje biznis plana. Kako saznajemo, na ovom se trenutno radi.

"To podrazumeva da što veći broj kolona unapred budu popunjene od strane Ministarstva, odnosno UAP-a, tako da ni poljoprivrednici ni kosultantske kuće ne moraju da razmišljaju da li su uneli dobro podatke. Cilj je da smanjimo greške u samom biznis planu. To pojednostavljenje, omogućava nama da brže obrađujemo jedan zahtev."

Sve više mladih poljoprivrednika odlučuje se na IPARD podsticaje

Na konferenciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, u okviru 88. Novosadskog sajma poljoprivrede, dosta se potenciralo na korišćenju usluga konsultantskih kuća, prilikom konkurisanja za IPARD podsticaje.

"Konsultantska kuća je negde bila predlog same Evropske komisije kod akreditacije mera, koja je smatrala da poljoprivrednicima treba pomoć. Takođe, EU subvencioniše i taj deo opštih troškova, koji aplikanti imaju da bi lakše prošli kroz taj proces", pojasnila je naša sagovornica i dodala, da je to zato da bi se proizvođači nesmetano bavili svojim poslom, dok neko ne pripremi svu dokumentaciju za njih.

Već je mnogo novca u opticaju?

Za one koji nisu zainteresovani za sredstva iz fondova Evropske unije, na raspolaganju su nacionalni podsticaji. Podsetimo, izmenama zakona o raspodeli podsticaja početkom godina, neke brojke su "srezane". Na primer, smanjeni su podsticaji za biljnu proizvodnju po hektaru, sa 5.200 na 4.000 dinara. Kako je tada objasnio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, "subvencije nisu smanjene, već je gorivo pojeftinilo i više se ne regresira". Sa ovim se složila i Petrovićeva.

"Ukoliko bude promena u cenama goriva na ovaj ili onaj način, Ministarstvo će reagovati."

Nedimović: Subvencije po hektaru nisu smanjene - za gorivo nije predviđeno, jer je jeftinije

Ipak, poljoprivrednici nisu zadovoljni manjom cifrom koju dobiju na svoj račun, naročito sada kada se povećavaju cene repromaterijala, mehanizacije, pa i goriva. Pitali smo, da li stoga može da se očekuje i povećanje iznosa subvencija?

"Po jedinici mere imamo jako puno novca u opticaju u pojedinačnim zahtevima, tako da ja stvarno mislim da su ti iznosi, koji su predviđeni pravilnicima, izuzetno dobri", smatra Petrovićeva.


Tagovi

IPARD mere Biljana Petrović Podsticaji Konsultantske kuće Nacionalni podsticaji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner