Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 02.09.2019. 12:00

Podsticaji za sertifikaciju sadnica i klonsku selekciju voćaka, vinove loze i hmelja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja objavila je Konkurs za programe sertifikacije sadnog materijala i klonsku selekciju voćaka, vinove loze i hmelja za 2019. godinu.

Foto: Depositphotos/jehoede
  • 349
  • 16
  • 0

Podsticaji se isplaćuju iz dva dela i to 50 odsto po potpisivanju ugovora, dok se ostatak isplaćuje po oceni izveštaja i to za maksimalan ukupan iznos do 10.000.000 dinara.  

Troškovi i aktivnosti, koji su predmet podsticaja mogu biti izvršeni od 01.01.2019. godine, pa do 31.03.2020. godine.

Podsticaji za sadnice, sertifikaciju i selekciju

Od pripreme terena, do završnog ispitivanja klonova

Konkursom se, kako je saopšteno uređuje podrška programima koji se odnose na sertifikacije i klonske selekcije. Konkretno, reč je o pripremi terena i izgradnju i montažu mrežanika i/ili staklenika sa opremom za čuvanje i umnožavanje sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, inicijalnih (primarnih) biljaka. Odnosno biljaka predosnovne i osnovne kategorije i obavljanje aktivnosti na poslovima sprovođenja tih programa, kupovinu opreme, reagenasa i indikator biljaka za njihovo testiranje i retestiranje i obavljanja tih aktivnosti.

Potom, jednu ili više faza klonske selekcije voćaka, vinove loze i hmelja, podrazumevajući i analize na prisustvo regulisanih štetnih organizama. Obavljanje aktivnosti na zdravstvenoj (fitosanitarnoj) selekciji i genetičkoj selekciji (masovna pozitivna i/ili negativna klonska selekcija za podloge i domaće stvorene sorte, individualna klonska selekcija: predklonska selekcija, selekcija kandidat klonova i završno ispitivanje klonova).

Zahtev za podsticaje za proizvedene sadnice i zahtev za matične zasade nalaze se ispod teksta

Ko sve ima pravo da konkuriše?!

Pravo na korišćenje podsticaja za sertifikaciju i klonsku selekciju, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju ima pravno lice i preduzetnik upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Zatim, da se nalazi u aktivnom statusu i da je upisan u Registar proizvođača sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, u skladu sa zakonom, kojim se uređuje proizvodnja sadnog materijala. Da ispunjavaju uslove u pogledu sprovođenja sertifikacije u skladu sa posebnim propisima kojim se uređuje ova oblast.

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na podsticaje ispituje posebna Komisija, koja utvrđuje rang listu podnosilaca. Posle izvršene inspekcijske kontrole, rešenjem se utvrđuje pravo i zaključuje Ugovor o korišćenju podsticaja. Njime se uređuju međusobna prava i obaveze, a posebno obim aktivnosti, način njihovog izvršavanja i iznos podsticaja. Korisnik sredstava po realizaciji, a najkasnije do 30. juna naredne godine dostavlja Ministarstvu izveštaj sa planiranim aktivnostima, kao i dokaze o namenskom korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu podsticaja.

Prijave se podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja od 01. do 30. septembra. 


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Konkurs Finansiranje Ministarstvo poljoprivrede Sertifikacija sadnog materijala Klonska selekcija voćaka Vinove loze i hmelja


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.