Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 19.05.2021. 16:00

Poljoprivrednicima na raspolaganju veliki broj subvencija - šta je glavna mana?

Za dopunu dokumentacije koju mi ne možemo da dobijemo po službenoj dužnosti prođe nekad više od dva meseca, rekla je direktorka UAP-a Biljana Petrović i apelovala na poljoprivrednike da ne čekaju poslednji dan konkursa da pošalju zahtev za subvencije.

Foto: Bigstock/Yastremska
  • 1.346
  • 156
  • 0

U okviru Dana poljoprivrede onlajn koje organizuje Novosadski sajam, održano je predavanje na temu "Kako do subvencija u poljoprivredi?", u okviru kog je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla da su trenutno u fokusu zahtevi podneti u 2020. godini kada su u pitanju mere direktnih podsticaja i završetak mera ruralnog razvoja.

Upravo je pitanje mnogih poljoprivrednika - zašto isplata subvencija kasni iz tekuće, ali i prethodnih godina?

"Važno je da poljoprivrednici pošalju kompletnu i ispravnu dokumentaciju kako bismo i mi bili brži i efikasniji. Za dopunu dokumentacije koju mi ne možemo da dobijemo po službenoj dužnosti prođe nekad više od dva meseca", rekla je Petrovićeva i apelovala na poljoprivrednike da ne čekaju poslednji dan konkursa da pošalju zahtev za subvencije.

Nema izgovora - "Nisam prepoznat ni u jednom konkursu"

S druge strane, iz državnih institucija kažu, a potvrđuju i agrarni analitičari da nikad nije bio veći izbor subvencija i mera podrške na raspolaganju proizvođačima, sa isticanjem programa za Konkurentnu poljoprivredu, poznatiji kao "50-40-10".

Od 20.000 evra za investicije u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu

"Više nema izgovora da neko kaže 'nisam prepoznat ni u jednom konkursu, ni u jednoj meri, ni u jednom pozivu', da li je to preko IPARD-a, da li je to preko aranžmana sa Svetskom bankom, pokrajinskih i nacionalnih konkursa. Ja stvarno ne pamtim kad smo imali tako široku lepezu obuhvata i korisnika sredstava i prihvatljivih investicija", kaže agrarni analitičar Žarko Galetin i dodaje da ovo jedna "dobra stvar" uz primedbe koje mi imamo u samoj tehnici sprovođenja i implementaciji samih mera.

Nadovezujući se o primedbama i manama raspoloživih poziva, istakao je da mu se čini da je konkurisanje za IPARD sredstva "prekomplikovano", iako je tehnološka pismenost naših poljiprivrednika na višem nivou nego ranije, ali i da su neke mane ispravljene u projektu sa Svetskom bankom.

"Glavna primedba kod IPARD-a, jeste sporost - ja ću razumeti razlog nedostatak ljudskih resursa koje Uprava ima i verujem da je to tako."

Novi pozivi već krajem meseca

Prijave za "50-40-10" koju još nazivaju "mali IPARD" traju do 5. juna, jako je veliko interesovanje i do sada je pristiglo 355 zahteva, a najveći broj očekuje se u poslednja dva dana.

"Plan je da se raspiše sledeći poziv u junu i julu, a u septembru još jedan. Raspisivaće se po sektorima, kako bismo na brži i efikasniji način rešavali i obrađivali predmete kako naši korisnici ne bi čekali", kaže Petrovićeva i najavljuje krajem maja ili početkom juna raspisivanje IPARD poziva za Meru 1, odmah nakon toga za Meru 3.

IPARD II: U planu avansno plaćanje i skraćenje biznis plana

Potvrdila je i da se radi na tome da 50 odsto novca "ide" avansno na račun korisnika za Meru 3, ali i za Meru 1. Podsetimo, ideja je da nakon odobravanja projekta, korisnik može da koristi ili povuče sredstva u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije bez PDV-a.


Tagovi

Subvencije IPARD Projekat Svetska banka Žarko Galetin Biljana Petrović Prijave Primedbe Kašnjenje isplate


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]