Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška EU i FAO
  • 07.10.2016. 08:00

Pomoć poplavljenim područjima

Pomoć Evropske unije i FAO u Istočnoj Srbiji počela je da se realizuje u martu ove godine, a do danas više od 3.846 poljoprivrednika primilo je pakete pomoći, ukupne vrednosti veće od 665.000 evra.

  • 177
  • 8
  • 0

U selu Boljetin, u blizini Majdanpeka, prošle sedmice započela je predaja 26 poljoprivrednih mašina poljoprivrednicima koji su u poplavama 2014. ostali bez svojih mašina.

Donacija Evropske unije u vrednosti 63.300 evra, iskorišćena je za nabavku kultivatora, plugova, razrivača, kosilica i grablji. Ove mašine koristiće se na poljoprivrednim imanjima koja su stradala u poplavama u opštinama Kladovo, Zaječar, Negoin i Majdanpek. Mašine je nabavila i dostavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija-FAO.

Budući korisnici mašina anketirani

Pre objavljivanja javnog tendera, predstavnici organizacije FAO su uradili anketiranje vlasnika oštećenih gazdiinstava kako bi utvrdili stepen oštećenja na mašinama, a ujedno se s vlasnicima dogovorili o tehničkim karakteristikama mašina koje treba da se kupe. Korisnicima je uručena oprema sličnih karakteristika kao ona izgubljena u poplavama. To jest, isporučene su nove poljoprivredne mašine s vlasničkim listom i garancijom. Da bi se u radu ovih mašina postigla najbolja efikasnost, stručnjaci FAO prezentovali su rad novih mašina i održali trening o korišćenju i održavanju.

"Podržali smo poplavljena domaćinstva koliko smo mogli, u ove svrhe izdvojili smo više od 30 milion dinara, ali to sigurno nije bilo dovoljno", rekao je Dejan Vagner predsednik opštine Majdampek dodajući da je ovakav vid podrške veoma dragocen i da će opština nastaviti da ulaže u poboljšanje života i uslova rada svojih građana. Poljoprivredniku Jovanu Đuriću uručena je rotaciona kosilica. "Nakon poplava nismo imali novca da sami kupimo opremu, a trebala nam je veoma. Teško i opasno je raditi s malim, neadekvatnim mašinama " izjavio je Jovan.

Karl-Hajnc Fogel, rukovodilac projekta Delegacije Evropske unije prisustvovao je uručivanju mašina u Majdanpeku. Izrazio je nadu da će ova pomoć, značajno olakšati rad poljoprivrednika i pomoći im da uskoro stanu na svoje noge i povrate svoju poljoprivrednu proizvodnju.

"Evropska unija ulaže značajnu količinu sredstava u cilju podrške opštini Majdanpek, jer smo svesni da je pretrpela veliku štetu od poplava i da ima puno domaćinstava koja se oslanjaju na poljoprivredu kao jedini izvor prihoda", objasnio je Fogel.

EU izdvojila 1,5 miliona evra za poplavljena područja

Nova oprema je isporučena upravo u periodu pripreme zemljišta za jesenju setvu. Pomoć Evropske unije i FAO u Istočnoj Srbiji počela je u martu ove godine, a do danas više od 3.846 poljoprivrednika primilo je pakete pomoći, ukupne vrednosti veće od 665.000 evra. Dodatno još 1.120 poljoprivrednika dobiće pomoć do kraja godine u isporuci semena ozimih biljnih vrsta kao sadnice voća. Projektovana vrednost svih vrsta pomoći Evropske unije poljopriverdnicima u područjima pogođenim poplavama je 1,5 milona evra.

Izvor: FAO


Tagovi

Pomoć FAO Poplavljena područja Nabavka mehanizacije


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.