Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 02.02.2016. 15:30

Pomoću EU fondova do ruralnog razvoja

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković održala je 1. februara 2016. godine sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom na kome je istaknut značajan napredak postignut puštanjem u rad i opremanjem Direkcije za nacionalne referentne laboratorije

  • 194
  • 8
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković održala je 1. februara 2016. godine sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom na kome je istaknut značajan napredak postignut puštanjem u rad i opremanjem Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), a jedna od tema bio je i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Pomoću IPARD-a do bolje konkurentnosti

Devenport je u razgovoru sa ministarkom pohvalio postignute rezultate, kao i odluku komisije Vlade Republike Srbije kojom se odobrava zapošljavanje 103 izvršioca u Upravi za agrarna plaćanja. Time će se obezbediti sprovođenje IPARD II programa, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Tema je bila i razmena poljoprivrednih proizvoda

Bogosavljević Bošković je sa Devenportom razgovarala i o razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a ambasador EU je pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište Unije. Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza. To je veoma važno s obzirom na to da se Republika Srbija nalazi u procesu pristupanja, odnosno integrisanja u jedinstveno tržište EU.

Sredstvima Zelenog fonda sufinanciraće se IPA projekti

Bogosavljević Bošković je ambasadoru Devenportu predočila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti životne sredine među kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predviđeno osnivanje Zelenog fonda. Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Majklom Devenportom IPARD IPA Poljoprivredni proizvodi Plasman hrane Produktivnost Sufinanciranje Ruralni razvoj