Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurentna poljoprivreda
  • 25.11.2021. 10:00

Povećan iznos sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu

Usled velike zainteresovanosti poljoprivrednika, Ministarstvo donosi odluku da novčana sredstva, koja su na raspolaganju poljoprivrednicima u Prvom javnom pozivu, budu uvećana za dodatnih 500 miliona dinara.

Foto: Depositphotoss/Goodluz
  • 306
  • 75
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je 22. aprila tekuće godine Prvi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2021. godini. Predmet ovog Javnog poziva bile su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje, u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. Usled velike zainteresovanosti poljoprivrednika, Ministarstvo donosi odluku da novčana sredstva, koja su na raspolaganju poljoprivrednicima u Prvom javnom pozivu, budu uvećana za dodatnih 500.000.000 i sada ona iznose 1.200.000.000 dinara.

Od 20.000 evra za investicije u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu

Osim toga, zbog promena cena u industriji poljoprivrednih mašina, svi podnosioci prijava na Prvi javni poziv, iznos traženih investicija mogu, ukoliko je to neophodno, promeniti uz adekvatno obrazloženje kroz poslovni plan. Dozvoljen iznos izmene je uvećanje ili smanjenje za 10 odsto i to tako da bruto iznos investicije ne bude manji od 20.000 evra, odnosno veći od 50.000 evra.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvode nov model finansiranja, poznat pod nazivom "50:40:10" kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, odnosno minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 evra.


Tagovi

Konkurentna poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Bespovratna sredstva 50:40:10


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...