• krediti
  • 16.05.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Povoljni krediti mladim poljoprivrednicima za kupovinu zemljišta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić potpisali su danas u Novom Sadu memorandum koji će omogućiti pre svega mladim poljoprivrednim proizvođačima da koriste povoljne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa rokom otplate od 20 godina.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.442
  • 72
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić potpisali su u Novom Sadu memorandum koji će omogućiti pre svega mladim poljoprivrednim proizvođačima da koriste povoljne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa rokom otplate od 20 godina.

Kako je pojašnjeno kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje, a iznos kredita će biti od 2.000 do 50.000 evra.

Krediti pred mladima u drugoj polovini godine 

Ministar Nedimović je nakon potpisivanja memoranduma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma izjavio da je reč o potpuno novom proizvodu na našem tržištu, i da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa bankom Poštanska štedionica podržati pre svega mlade poljoprivredne proizvođače da mogu da kupuju poljoprivredno zemljište sa rokom otplate 20 godina.

"Obično je na tržištu do sada bilo od 7 do 10 godina i tu nije bilo matematike, pogotovo ne za mlade koji otpočinju svoj biznis," podsetio je Nedimović, dodajući da je reč o kvalitetnom proizvodu koji će u drugoj polovini godine biti pred mladim poljoprivrednicima.

"Ovi krediti će zajedno sa drugim alatima koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, kao što su grantovi za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, omogućiti mladima da ostanu u Srbiji i žive od svoje proizvodnje", naglasio je Nedimović.

Grant od države od 12.000 evra

Ministar je objasnio da to praktično znači da će ukoliko neko želi da kupi dva do tri hektara zemlje, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, dobije grant od države od 12.000 evra, zasadi oblačinsku višnju, lešnik, uspostavi plasteničku proizvodnju i stane na svoje noge.

Nedimović je istakao da je odobravanje ovakve vrste povoljnih kredita za kupovinu zemljišta specifičan način funkcionisanja između Ministarstva i neke banke, u ovom slučaju Banke Poštanska štedionica, koja je 100 posto u državnom vlasništvu.

Ministar je naveo da je ostalo par tehničkih stvari da se završi kako bi krediti bili raspoloživi, i da na terenu već postoji veliko interesovanje za tu vrstu kredita. On je zaključio da će ovaj proizvod dalje unaprediti trend rasta površine obradivog zemljišta po gazdinstvu, napominjući da je zahvaljujući merama Ministarstva poljoprivrede za mlade, osnovano skoro 2.000 novih gazdinstava u poslednje dve godine, što je  ozbiljan iskorak u odnosu na prethodni period.

Banka Poštanske štedionice ima 174 objekata u Srbiji 

Predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić kazao je da se već nekoliko meseci razgovara sa Ministarstvom poljoprivrede.

"Zahvaljujući pre svega operativnosti ministra uspeli smo da osmislimo određene proizvode i vrlo brzo nas očekuje proizvod pomoću koga ćemo omogućiti da se kupuje zemljište na 20 godina od 2.000 do 50.000 evra, sa vrlo primamljivim kamatama i na taj način ćemo omogućiti svima koji žele, imaju sredstava i želje da imaju zemljište, da ukrupne svoje posede, da na taj način ostvare to pravo", naveo je Kekić.

Kako je naglasio banka Poštanske štedionice, ima 174 objekta širom Srbije, ima dobro obučene službenike koji će moći da sprovedu ovaj program.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Krediti Mladi poljoprivrednici Branislav Nedimović Bojan Kekić


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »