Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 20.03.2024. 16:00

Prihvatite Rešenje i odreknite se prava na žalbu, kako bi vam isplatili subvenciju?

Neophodno je da poljoprivredni proizvođači prihvate i preuzmu Rešenje o usvajanju zahteva za subvencije koje je isporučeno u njihovo eSanduče i ukoliko nemaju primedbe, odreknu se prava na žalbu saglasno Uputstvu za odustanak od žalbi.

Foto: Depositphoto/bugarskipavle3.gmail.com
  • 6.890
  • 362
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je poljoprivredne proizvođače koji su podneli zahtev za podsticaje putem portala ePodsticaji da redovno proveravaju svoje eSanduče na portalu eUprave kako bi prihvatili rešenja, koja na taj način postaju pravosnažna i izvršna, što omogućava isplatu sredstava.

Odreknite se žalbe, ako nemate primedbu

Neophodno je da poljoprivredni proizvođači prihvate i preuzmu Rešenje o usvajanju zahteva za subvencije koje je isporučeno u njihovo eSanduče i ukoliko nemaju primedbe, odreknu se prava na žalbu saglasno Uputstvu za odustanak od žalbi. Na taj način sredstva će biti brže isplaćena na korisnički račun prijavljen u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Ovde pogledajte Uputstvo za odustanak od žalbi 

"To obaveštenje se 'crveni' na eAgraru, pa treba kliknuti. Zakonski rok za žalbu je 15 dana, te najčešće posle tog roka se automatski isplaćuje novac, a ako se odrekneš prava na žalbu možeš da ubrzaš postupak. Tako je bilo i prošle godine", pojasnio je predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac i dodao da je ovo klasični upravni postupak.

Zapelo kod parcela

Nakon što je Inicijativa sprovela nekoliko anketa među poljoprivrednicima koje su pokazalo da su populaciji od oko 15 odsto isplaćene subvencije po hektaru od 18.000 dinara, Agroklub je poslao meil Ministarstvu poljoprivrede, o istim pitanjima. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore. Međutim, posebna problematika kod isplate sredstava je unos i verifikacija parcela, zbog koje je, veruje se, usporeno apliciranje.

"Dobili smo podatak pre dve nedelje da je oko 70.000 parcela u obradi, pa je pitanje kad će biti ažurirane one koje su unete, kada isplaćene, a plus imamo problem sa gorivom. Nastupio je kolaps na benzinskim pumpama jer su na agro kartice NIS-a unete samo parcele koje su u vlasništvu. Takva je naša birokratija - nema nikakvog sleda događaja", mišljenja je Slankamenac i daje ideju da može da se usvoji rešenje pre kom bi poljoprivrednicima bila isplaćena sredstva za vidljive parcele u eAgraru, a kasnije za ostale kad se verifikuju.

Poruka NIS-a poljoprivrednicima - nema više povlašćenog goriva?

Ukoliko su poljoprivredni proizvođači podneli zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize putem platforme eAgrar (odnosno eRPG) takođe je potrebno da redovno proveravaju svoje eSanduče na portalu eUprave, prihvate i preuzmu Rešenje o usvajanju. Odustanak od prigovora na pomenuta rešenja podnosi se prateći uputstva u delu Podnošenje žalbi i odustanak od prigovora putem platforme eAgrar (eRPG).

Za sve dodatne informacije korisnici se mogu obratiti na kontakt telefone Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100011/30-20-101 i 011/30-20-118 ili 0800/106-107, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova, kao i na zvaničnoj veb prezentaciji Uprave za agrarna plaćanja i na zvaničnoj veb prezentaciji eAgrar.


Tagovi

Isplata subvencija Mileta Slankamenac EAgrar Subvencije po hektaru Pravo na žalbu Rešenje o usvajanju zahteva za subvencije Gorivo NIS Agrokartice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...