Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 29.01.2019. 08:15

Prvi podsticaji IPARD programa u Srbiji uručeni u Stejanovcima

Za nabavku samohodnog berača višanja i šljiva, koji za minut obere tri stabla, Kovačević je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je dobio rešenje o isplati 60% ukupne vrednosti investicije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 389
  • 19
  • 0

Voćar Dragiša Kovačević iz Stejanovaca, prvi je poljoprivrednik u Srbiji kome su uručena sredstva iz IPARD programa Evropske unije. Za nabavku samohodnog berača višanja i šljiva, koji za minut obere tri stabla, Kovačević  je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je dobio rešenje o isplati 60% ukupne vrednosti investicije.

Ovom voćaru je, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, rešenje o isplati IPARD podsticaja, vrednog 3.021.300 dinara uručio šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

"Preko IPARD programa sam prošle godine u januaru aplicirao i za godinu dana se ceo proces završio i danas mi je uručeno rešenje o isplati 60% ukupne vrednosti investicije. Procedura nije teška, imao sam pet kontrola koje nisu bile komplikovane. Ja bih svakome preporučio, ako ima mogućnosti da aplicira, jer sredstva koja se vraćaju su značajna", rekao je Kovačević  i dodao: "Berba je najveći trošak u celom procesu proizvodnje. Radne snage za ručnu berbu je sve manje i sve je teže angažovati, tako da je višestruka korist od mašine, i materijalna i tehnička. Zavisno od rodnosti voća, menja od 200 do 300 radnika, što znači da ubrzava proces proizvodnje i smanjuje troškove".

Berač
Investicija vredna oko 49.000 evra

Kako ističe, cilj mu je da zasadi voćke na 20 hektara, kombinacija višnje i šljive

Mančić: IPARD je realnost za srpske poljoprivrednike

Predednik Opštine Ruma Slađan Mančić ocenio je da je ovaj događaj lep primer, koji pokazuje da IPARD nije nedostižan, da je on danas realnost za srpske poljoprivrednike:

"Ovaj voćar  ima imanje od šest hektara i pokazao je da može da se aplicira i dobije podsticaj. Sa ovom mašinom može da napravi uštedu u proizvodnji i da u budućnosti razmišlja o povećanju zasada. To je nešto što je nama na teritoriji Opštine Ruma potrebno, jer smo mi poljoprivredni kraj, a severni deo naše opštine je na obroncima Fruške gore, koja je pogodna za voćarsku proizvodnju. I ostali proizvođači treba da apliciraju i konkurišu sa svojim projektima, jer ovo je pravi primer, ako je projekat kvalitetan, da je i dostižan, to jest lako ostvariv".

Fabrici: Važan projekat za Srbiju

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici pozvao je srpske poljoprivrednike da učestvuju u konkursima u okviru IPARD programa:

"Ovo je veoma važan projekat i za Srbiju i za pojedinačne poljoprivrednike. Ček koji smo uručili gospodinu Kovačeviću predstavlja refundaciju 60% ukupne investicije. To je bespovratna pomoć, koju Evropska unija dodeljuje u okviru IPARD programa i drago mi je da je gospodin Kovačević prvi poljoprivrednik u Srbiji koji je dobio ovu isplatu. Mašina koju je on kupio, uz našu pomoć, smanjiće vreme provedeno u radu, takođe će povećati proizvodne kapacitete i povećati konkurentnost. Upravo su to osnovni ciljevi IPARD programa".

Napomenuo je da je ukupan iznos bespovratnih sredstava koje EU daje u okviru ovog programa 175 miliona evra.

Berač
Berač menja od 200 do 300 radnika

Nedimović: Padine Fruške gore liče na Južni Tirol

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, koji je istakao da je ovo priča o konkurentnosti srpske poljoprivrede.

"Pričalo se u početku da će to biti privilegija samo onih koji imaju 100, 200, 500 hektara. Evo slike i prilike, čovek ima šest hektara voća, konkurisao, sam kaže da nije ništa komplikovano. Za oblačinskom višnjom vlada neverovatna potražnja. Padine Fruške gore liče na Južni Tirol, ali nije sve samo u položaju i kvalitetu zemljišta. Voda je ključna za voćarstvo i to je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Očekujem da će se u IPARD program uključiti mnogo veći broj poljoprivrednika. Poljoprivrednici moraju shvatiti da moraju aplicirati i da to neko mora kasnije prekontrolisati. Nije ovo '76. da na A4 listu napišete rukom tri rečenice, dobijete novac i više vas niko nikad ne kontroliše, a zato je verovatno mnogo stvari i propadalo", istakao je Nedimović.

Ove godine će biti realizovana četiri poziva za IPARD ukupnog kapaciteta oko 80 miliona evra koje se daju srpskim poljoprivrednicima i to za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i opremanje objekata neophodnom tehnološkom opremom.


Foto prilog


Tagovi

Ipard Dragiša Kovačević Stejanovci Branislav Nedimović Slađan Mančić Sem Fabrici


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".