Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 07.07.2020. 13:00

Raspisan konkurs za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze

Zahtev za odobravanje prava na podsticaje za podizanje zasada vinove loze u 2020. godini, podnosi se u periodu od 6. jula do 19. avgusta tekuće godine.

Foto: Gordana Vila
  • 280
  • 12
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede raspisala je Javni poziv za podnošenje zahteva, u cilju ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva, kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze u 2020. godini

Podsticaji za podizanje višegodišnjih zasada odnose se na: fizičko-hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja tla za sadnju, izradu vinogradarskog projekta, pripremu, obradu, kopanje jamića za sadnju i sadnja, nabavku sadnica vinove loze i naslona za proizvodne zasade, odnosno radi nabavke kolja kod zasada vinove loze sa odomaćenim sortama koje se gaje sa tradicionalnim uzgojnim oblicima.

Ko sve može da konkuriše?

Pravo na podsticaje mogu da ostvare lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, odnosno:

  • fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetnik;
  • pravno lice, ako je privredno društvo, zemljoradnička zadruga, zadužbina. Zatim može da se odnosi i na srednje škole, naučno istraživačke institucije, ali i manastire i crkve. 

Kompletan Javni poziv možete preuzeti u dokumentu ispod teksta

Zahtev za odobravanje prava na podsticaje za podizanje zasada vinove loze u 2020. godini, podnosi se u periodu od 6. jula do 19. avgusta tekuće godine, preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, Beograd ili poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.

Za domaće sorte i veći podsticaji 

Podsticajna sredstva utvrđuju se u iznosu od 60 odsto od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, a koji je u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Maksimalni ukupni iznos sredstava koji korisnik može da dobije u jednoj kalendarskoj godini je 80 miliona dinara.

Najveći iznosi podsticaja po vrsti pojedinačne mere jesu:

  • za analizu zemljišta - 200.000 dinara;
  • za izradu vinogradarskog projekta - 1.000.000 dinara;
  • za pripremu tla - 20.000.000 dinara;
  • za nabavku sadnica - 30.000.000 dinara;
  • za nabavku naslona (kolja) - 30.000.000 dinara.

Za voćnjake, vinograde i hmeljarnike ove godine 120 miliona dinara

Ako se podsticaji odnose na zasade sa našim, domaćim i odomaćenim sortama, onda se njihova vrednost uvećava za 100.000 dinara po hektaru zasada vinove loze. Ukoliko se sredstva odnose na zasade koji su u potpunosti podignuti na nadmorskim visinama iznad 200 m, odnosno na južnim ekspozicijama ili na nagibu terena iznad 10º ili na terasiranim površinama, iznosi se uvećavaju u visini od po 100.000 dinara po hektaru podignutog vinograda.

Sve informacije u vezi raspisanog Javnog poziva dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 sati.


Dokumenti


Tagovi

Javni pozvi Višegodišnji zasadi Zasad vinove loze Podizanje vinograda Domaće sorte Poljoprivredno gazdinstvo Podsticajna sredstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.