Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 27.03.2023. 16:30

Registracija gazdinstva za stočare do 31. marta, do kada za ostale?

Da bi ostvarili premiju za mleko za prvi kvartal ove godine, proizvođači mleka moraju da se registruju do 31. marta.

Foto: Depositphoto/Naypong
  • 9.387
  • 652
  • 0

U toku je elektronska registracija poljoprivrednih gazdinstava koja će trajati i posle 31. marta. Ipak, do tog datuma, stočari koji se bave mlečnim govedarstvom taj posao moraju završiti kako bi ostvarili subvencije za mleko za prvi kvartal ove godine. Iz rumske stručne službe apeluju na te proizvođače da registraciju obave što pre jer se bliži istek predviđenog roka.

Koji su problemi pri registraciji?

Savetodavac u Rumskoj poljoprivrednoj stručnoj službi Mirko Bilić kaže da su gužve za registraciju i dalje, kako u njihovoj službi, tako i u trezoru, zemljoradničkim zadrugama, ali i agencijama za ruralni razvoj.

"Kod poljoprivrednika je nastala zabuna što se datuma tiče. Do kraja marta registraciju moraju obaviti oni koji se bave mlečnim govedarstvom, odnosno ostvaruju premiju za mleko. Ostali poljoprivrednici još imaju vremena i ja predlažem da registraciju gazdinstva elektronskim putem obave najkasnije do 20. aprila", kaže Bilić.

Počela je proba eRPG-a: Kako ga poljoprivrednici doživljavaju?

Naš sagovornik kaže da proces registracije ide bez većih teškova, a problemi koji se javljaju su najviše tehničke prirode.

"Mnogi poljoprivrednici pogreše jer koriste više mail adresa. Primera radi, aplikaciju otvore sa jedne mail adrese, a prijavljuju se sa druge. Tu dolazi do greške i onda moramo da idemo sve ispočetka. Ponovo otvramo aplikaciju na telefonu i tek onda registrujemo gazdinstvo. Problema ima i kod pojedinih telefona na kojima nije moguće otvoriti aplikaciju za eID broj, a javljaju se i problemi sa ličnim kartama preko kojih se dobija eID broj. Potrebno je nekoliko dana da se bi se sve završilo", kaže rumski stručnjak i dodaje da uglavnom sve probleme rešavaju, mada neki poljoprivrednici dolaze i po nekoliko puta kako bi taj posao i završili.

Za podsticaje blizu 60 miliona dinara

Podsetimo, Izmenjenom uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ovoj godini, koju je usvojila Vlada Srbije, raspodeljena su budžetska sredstva za podsticaje od 59,9 milijardi dinara. Najviše novca i to 38,5 milijardi opredeljeno za direktna plaćanja. U objavi Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, stoji da je za mere ruralnog razvoja izdvojeno 2,6 milijardi dinara, za posebne podsticaje nešto više od 240 miliona dinara, za kreditnu podršku 650 miliona, a za IPARD podsticaje 6,2 milijarde dinara.

Kada je reč o direktnim plaćanjima za premiju za mleko za četvrti kvartal prošle i prva dva kvartala ove godine predviđeno je 7,8 milijardi, za biljnu proizvodnju 11,3 milijarde dinara, za podsticaje za kvalitetna priplodna grla 8,5 milijardi, za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja 3,2 milijarde, za košnice pčela milijarda dinara, za krave za uzgoj teladi za tov 900 miliona dinara, a za regres za gorivo 5,6 milijardi dinara.

Da bi poljoprivrednici ostvarili pravo na podsticaje iz agrarnog budžeta moraju obaviti registraciju pa iz ministartsva poljoprivrede još jednom pozivaju sve poljoprivrednike koji do sada to nisu učinili, da preuzmu parametre za svoj eID broj i da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu.


Tagovi

Stočari EID broj EAgrar Mirko Bilić Registracija gazdinstva Premija za mleko


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić