Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansiranje
  • 24.01.2020. 08:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica: Sedam miliona dinara za poljoprivrednike

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, udruženja građana koja promovišu poljoprivrednu proizvodnju i seoski turizam i ove godine mogu računati na pomoć lokalne samouprave kako bi unapredili svoje poslovanje.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 228
  • 12
  • 0

Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice za februar priprema tri nova konkursa namenjena poljoprivrednim proizvođačima iz tog grada. Iz gradske kase je za te namene obezbeđeno sedam miliona dinara za: osiguranje stoke i useva, rad udruženja koja promovišu poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i subvencionisanje marketinga u seoskom turizmu.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, udruženja građana koja promovišu poljoprivrednu proizvodnju i subjekti seoskog turizma i ove godine mogu računati na pomoć lokalne samouprave kako bi unapredili svoje poslovanje.

Pokazalo se da je subvencionisanje premije osiguranja jedna od mera koja je veoma dobro prošla kod sremskomitrovačkih poljoprivrednika, pa je i ove godine za njeno sprovođenje iz gradske kase obezbeđeno pet miliona dinara.

"Ovo je izuzetno značajna mera za naše poljoprivrednike koji su shvatili značaj osiguranja useva i stoke. Upravo zbog toga najviše sredstava namenjenih poljoprivredi izdvojeno je za meru subvencionisanja premije osiguranja i to pet miliona dinara. Treba reći da subvencionišemo 20 odsto povrata za plaćanje premije osiguranja useva i stoke, a 10 odsto plaćene premije za povrće, voće i vinovu lozu. Moram napomenuti da naši poljoprivrednici ovu meru mogu da koriste uporedo i sa merama ministarstva poljoprivrede u toj oblasti gde je obezbeđeno 40 odsto povrata premije osiguranja i 45 odsto u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi," kaže Petar Samardžić direktor Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. 

Podrška razvoju seoskog turizma kroz izradu sajtova

Pomoć udruženjima građana 

Na teritoriji Sremske Mitrovice postoji 20 udruženja građana koja se bave unapređenjem poljoprivrede i ruralnih sredina, a za njihov rad je obezbeđeno million dinara. I ove godine grad je obezbedio pomoć za njihovo redovno funkcionisanje, realizaciju posebnih projekta, kao i održavanje manifestacija koje promovišu poljoprivrednu proizvodnju.

"Od 20 udruženja koja postoje na teritoriji našeg grada za ovu meru svake godine konkuriše njih 15. To je svakako dobro jer ista ta udruženja organizuju niz manifestacija koje su veoma prepoznatljive i traju deset i više godina. To su udruženja voćara, vinogradara, uzgajivača svinja, koza, " dodaje Samardžić.

Obezbeđen novac i za održavanje manifestacija koje promovišu poljoprivrednu proizvodnju (Foto: Zlatko Markovinović)

Seoska turistička domaćinstva

Za 12 registrovanih seoskih turističkih domaćinstava i pet objekata domaće radinosti obezbeđeno je takođe million dinara za pomoć u oblasti marketinga.

"Ovo je nova mera koju smo uveli ove godine i smatramo da je veoma važna za sve oni koji se bave seoskim turizmom. Svedoci smo da je seoski turizam u ekspanziji i da sve veći broj ljudi posećuje seoska domaćinstva na dan ili dva, što nam daje mogućnost da razvojem seoskog turizma unapredimo život sela i celokupne teritorije našeg grada," kaže Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica.

Konkursi Agencije za ruralni razvoj biće raspisani u februaru, što je dovoljno vremena da registrovana poljoprivredna gazdinstva i subjekti seoskog turizma na vreme pripreme dobre projekte.


Foto prilog


Tagovi

Finansiranje u poljoprivredi Poljoprivrednici Podsticaji u poljoprivredi Konkursi Agencija za ruralni razvoj Petar Samardžić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/