Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji poljoprivredne proizvodnje
  • 16.12.2016. 11:00

Šta donosi novi Zakon o podsticajima

Prema najavama Ministarstva poljoprivrede novi zakon o podsticajima koji danas usvaja Skupština Srbije, posebnu pažnju posvećuje stočarima. Ideja je da se proširi broj korisnika podsticaja, na prvom mestu stočara i na taj način obnovi devastiran stočni fond.

Foto: bigstockphoto.com/Nengloveyou
  • 4.491
  • 448
  • 0

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su završili raspravu o amadmanima na zakone o poljoprivrede, a danas će glasati o njihovom usvajanju. Među pravnim aktima koji će biti na glasanju jeste i novi Zakon o podsticajima u poljoprivredi u ruralnom razvoju.

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, ovaj Zakon će u mnogom biti okrenut stočarima, a ideja je da se kroz njegovu primenu obnovi devastirani stočni fond.

Više korisnika podsticaja u stočarstvu

Novim izmenama u Zakonu predviđa se da će biti stvorene mogućnosti koje će obuhvatiti širi broj korisnika, to jest veći broj proizvođača će imati pravo na podsticaje koji se odnose na direktna plaćanja za stočarsku proizvodnju moći da koriste i proizvođači koji na farmama odgajaju krave za uzgoj teladi. Podsticaji za krave za uzgoj teladi za tov predviđeni su u minimalnom iznosu od 5.000 dinara po grlu, podsticaji za tov junadi u minimalnom iznosu od 10.000 dinara po grlu u tovu, dok se podsticaji za krave dojilje utvrđuju u minimalnom iznosu od 20.000 dinara po grlu.

Poljoprivrednik koji je ostvario pravo na podsticaje za tov junadi neće moći da ostvaruje pravo na podsticaje za premiju za mleko prozvedeno od grla koje je ostvarilo podsticaje za krave dojilje. Jedan od uslova u novom zakonu je i da će podsticaje za tov junadi proizvođač moći da ostvari pod uslovom da je tovno grlo namenjeno za proizvodnju mesa provelo u vlasništvu poljoprivrednika najmanje 185 dana, nakon čega je predato klanici ili je namenjeno izvozu.

Korisnik podsticaja po osnovu direktnih plaćanja za jednu kalendarsku godinu može ostvariti ukupan iznos od 10 miliona dinara, koji se ne umanjuje. Ako se premaši taj iznos, a manji je od 20 miliona dinara, isplata će biti umanjena za deset odsto iznosa koji prelazi deset miliona dinara.

Podsticaji za organsku stočarsku proizvodnju

Podsticaji za organsku stočarsku proizvodnju obuhvatiće plaćanja za premiju za mleko i podsticaje u stočarstvu i to u iznosima uvećanim za minimalno 40 odsto. Аko je ostvareno pravo na podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju ne može se ostvariti pravo na direktna plaćanja za isto grlo i za istu meru. Pravo na podsticaje za organsku proizvodnju moći će da ostvari pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji je upisani u registar, pod uslovom da ima proizvodnju koja se nalazi u periodu konverzije, ili u postupku izdavanja sertifikata nakon završenog perioda konverzije ili pak ima sertifikovanu organsku biljnu, odnosno stočarsku proizvodnju, ili su obuhvaćeni grupnom sertifikacijom u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

Mere ruralnog razvoja

Izmenama u Zakonu koji treba da se nađe pred poslanicima na glasanju, predviđene su i mere usmerene na podršku mladim poljoprivrednicima naročito onima koji žive u devastiranim i nerazvijenim područjima. Planirano je i uvođenje kategorije mladih poljoprivrednih proizvođača koji će imati pravo da koriste bespovratna sredstva, kao i start up krediti za početnike u poljoprivrednoj prozvodnji.

Takođe izmene predviđaju mere za unapređenje konkurentnosti, očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa, diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života ruralnih područja, pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja. Podsticaji za mere ruralnog razvoja sprovodiće se, kako je najavljeno kao naknada dela troškova u određenom procentu od vrednosti pojedine vrste mere i utvrđuju se u minimalnom iznosu od 30 odsto ukupne vrednosti pojedine vrste mere, odnosno 45 odsto za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Novim Zakonom planirano je da se podsticaji za unapređenje konkurentnosti podele u nekoliko podgrupa, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva, uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede, zatim investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Održivi ruralni razvoj

Podsticajima za podršku održivom ruralnom razvoju predviđeno je sprovođenje agroekoloških mera, organske proizvodnje, očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa, zatim nadoknade propuštene dobiti kao posledicu sprovođenja dobre poljoprivredne prakse dobrobiti životinja kao i drugih politika zaštite i očuvanja životne sredine.

Životna sredina

Podsticaji za očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa biće raspodeljini za održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, održivo korišćenje šumskih resursa, organsku proizvodnju, očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa, očuvanje poljoprivrednih i ostalih područja visoke prirodne vrednosti, podršku agroekološkim merama, dobroj poljoprivrednoj praksi i drugim politikama zaštite i očuvanja životne sredine. Podsticaji za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života dodeljivaće se, između ostalog za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture, podršku mladima u ruralnim područjima; kao I za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima.

Ministarstvo poljoprivrede predvidelo je i posebne podsticaje za: marketing-informacione sisteme u poljoprivredi, podsticaje za uspostavljanje, razvoj i funkcionisanje sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima, za sprovođenje odgajivačkih programa, radi ostvarivanja odgajivačkih ciljeva u stočarstvu i za sprovođenje naučnoistraživačkih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi.

Predviđene su i novčane kazne. Tako je predivđena novčana kazna od 50.000 do 3.000.000 dinara kazniti za privredni prestup pravno lice ako nenamenski koristi sredstva podsticaja, otuđi i omogući drugom licu korišćenje predmeta podsticaja, u roku određenom u skladu sa posebnim propisom.

Za 2017. najavjeno je povećanje budžeta za poljoprivredu za 3,32 milijarde u odnosu na ovogodišnji, a četiri puta više sredstava je opredeljeno za razvoj mera konkurentnosti, odnosno nabavku opreme i investicije.

Foto: bigstockphoto.com/Nengloveyou


Tagovi

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju Odgajivački programi Zaštita životne sredine Očuvanje genetičkih resursa Ruralni razvoj Startap Bespovratna sredstva Agroekološke mere Stočni fond Obnova Stočari Organska stočarska proizvo


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]