Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmena Uredbe
  • 21.04.2021. 12:00

Šta je donela poslednja izmena Uredbe o raspodeli podsticaja?

Biće više izdvojeno za organsku proizvodnju i zaostala plaćanja iz prethodnih godina, ali manje za direktna plaćanja u ovoj, podsticaje za priplodne krave, bikove, ovce, koze...

Foto: Bigstock/Eugeni
  • 1.826
  • 124
  • 0

Na osnovu predloga Ministarstva poljoprivrede Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama Uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini kojom se podsticaji u organskoj biljnoj proizvodnji uvećavaju sa 400 na 550 odsto u odnosu na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, zaključak je udruženja Serbia organica.

Na osnovu gore navedenog, nominalni iznos podsticaja za organsku biljnu proizvodnju u 2021.godini, iznosi 26.000 dinara po hektaru.

Šta je sve smanjeno Izmenama Uredbe o podsticajima i zašto?

Kako smo ranije pisali, prethodnom izmenom za organsku proizvodnju za ovu godinu iznos je prepolovljen na 100 miliona dinara, gde bi za biljnu bilo izdvojeno 40 miliona, a za organsku stočarsku preostalo.

Pravo na isplatu podsticaja se ostvaruje podnošenjem zahteva na osnovu Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku proizvodnju, čija će izmena uskoro biti doneta. Zahtev se podnosi Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, od 3. maja do 30. juna tekuće godine.

Šta je donela poslednja izmena Uredbe?

Poslednjom izmenom Uredbe od 14. aprila smanjenja su izdvajanja za direktna plaćanja - sa 22,5, na 20 milijardi dinara. Prvobitno je bilo opredeljeno 24,7.

Za zahteve po osnovu zaostalih direktnih plaćanja iz prethodnih godina, planiranih za isplatu u tekućoj umesto 2,4 milijarde dinara, prethodnom izmenom opredeljeno je 4,7, a poslednjom čak 7,2 milijarde.

Smanjeni su podsticaji za kvaltetne priplodne mlečne krave i bikove, kvalitetne priplodne krmače i nerastove, kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, roditeljske kokoške teškog tipa, roditeljske kokoške lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice ribe šarana i kvalitetne priplodne matice ribe pastrmke sa 5,8 na 3,3 milijardi dinara.


Tagovi

Izmena Uredbe Posticaji Direktna plaćanja Smanjeni podsticaji Organska proizvodnja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...