Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP i EU izbori
  • 08.05.2019. 19:00

ZPP i EU izbori u Francuskoj: Preraspodela je blesava, ne baš korisna

Uporedo traje rasprava o novoj ZPP i izborna kampanja za EU parlament, ipak u francuskoj kampanji nema bombastičnih obećanja o imaginarnim fondovima i priča o zemlji blagostanja koja će nastati kad se monsieur XY pošalje među evrozastupnike.

Foto: Depositphotos/ifeelstock
  • 49
  • 2
  • 0

U toku je kampanja za izbore za Evropski parlament. Kako je u Francuskoj, poznatoj po tome da poljoprivrednici (i ne samo oni) ne prežu od jasnog i glasnog, protestnog traženja svojih prava? 

Ovako kažu u Francuskoj: Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) favorizuje velike, doslovno isključujući male čak i manje proizvođače i vreme je za pravedniju preraspodelu. Nejednakosti je utvrdila presuda Revizorskog suda EU na početku ove godine ističući kako ih važeća domaća raspodela naglašava. U praksi, preraspodela podrške zaista podrazumeva velike nejednakosti - složili su se s presudom predstavnici najmanjih proizvođača, a metode raspodele baš i nisu relevantne budući da manje efikasan sastav ima najviše koristi od ZPP-a. 

Ne zanimaju ih fraze ni parole

"Preraspodela je blesava, glupa, ne baš korisna“ , čuje se sa svih strana na tipično francuski način, bez ograda i rukavica. Ovakav stav zastupaju i ne stide ga se izneti francuski mali poljoprivrednici u okviru dva značajna evropska procesa, dogovaranju i preoblikovanju novog srednjoročnog proračuna i izbornoj kampanji za Evropski parlament. 

Ne zanimaju ih fraze ni parole. Oni elaboriraju. Uostalom, u tradiciji je (i) francuskih poljoprivrednika da nezadovoljstvo pokazuju ne samo bukom, nego i besom - dovode na ulice prestonice stada ovaca ili istresajući na glavne ulice tone krompira/jagoda/šećerne repe/đubriva. Zavisno od povoda i izvora nezadovoljstva. Poruke se uvek veoma ozbiljno shvataju i svaki će ambiciozni kandidat za Evropski parlament u ovo vreme kampanje i te kako oslušnuti šta mu poručuje poljoprivredni sektor i tome prilagoditi obećanja. U francuskoj kampanji za Evropski parlament nema bombastičnih obećanja o imaginarnim fondovima i priča o zemlji blagostanja koja će nastati kad se monsieur XY pošalje među evrozastupnike - tu se čuju činjenice, sugestije, korisni predlozi, zahtevi. Jer, Francuzi znaju šta i kako žele. I veoma su svesni da će para biti manje nego do sada.

A Francuska je, ne zaboravimo to, najveći korisnik sredstava ZPP-a - 60 milijardi evra na raspolaganju im je između 2014. i 2020. godine. Prema sadašnjem predlogu nove raspodele iznos bi se snizio za sedam milijardi evra što znači, ostane li sastav nedirnut zahtevima i nekorigovan političkim trgovinama, i manje i onako sitnih sredstava za vrtlare, cvećare, vinogradare…

Više podrške malima i eko uzgajivačima

Ko u Francuskoj želi pravedniju raspodelu? Najglasniji su u zahtevima najmanji proizvođači i to ekološki uzgajivači. Osim što se osećaju “isključenim“ iz sadašnjeg sistema, smatraju da bi promene politike trebale ići u smeru veće konkretne podrške delotvornijoj, zdravijoj, ekološkoj proizvodnji. Zahtevi su im na tragu smera razvoja buduće zajedničke evropske politike. Podrške najmanjima idu uporedo sa interesom podrške ruralnom razvoju. Njegovi su nosioci sitni proizvođači, “ponosni na svojih četvoro zaposlenih“, ne industrija hrane i žitarica, tvrde iz brojnih proizvođačkih udruženja.

"Želimo Evropu sa naglašenijom ekološkom osetljivošću jer su baš mali povrtari oni koji najviše koriste fitosanitarne proizvode a očekuju pomoć kako bi se rešili pesticida na uštrb organskog uzgoja“. Francuski mali poljoprivrednici, osim što ističu prednosti sve popularnijeg - i unosniji - ekološkog uzgoja voća, povrća, mesa, vina, misle da bi nova Zajednička poljoprivredna politika morala nuditi bolju zaštitnu mrežu od nepredvidivosti klime.

Ali, kao završna misao stoji poruka, zajednički stav u svim raspravama u granicama zemlje, od Sredozemlja do Atlantika - najvećeg poljoprivrednog proizvođača Evropske unije, Francuske: “podrške, ma koliko visoke bile, ni u kom slučaju ne smeju zameniti tržište jer poljoprivrednici moraju živeti od svog rada, od svojih proizvoda, a ne od milosrđa“.


Tagovi

Francuska ZPP Izbori EU parlament Zahtevi


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.