Pretraživanje postova
Moje male vrijedne ruke posijale pšenicu. Kod nas ništa bez zemlje 😊🌱 sretan imendan Lucijama ako ih ima ovdje :)
Otvorena je diskusija na temu: Od obećanja do prakse: Farmeri i mljekare zajedno do smanjenja emisije metana
Miljan Erbez
pre 33 minuta
Methane Connect Summit - zaista morbidno. Methane Connect Summit - zaista morbidno.
Otvorena je diskusija na temu: Mala zemlja za veliki uvoz: Statističke akrobacije, specijalni rat i veterinar kao egzekutor
Marta Radić
pre 54 minuta
Pratim ponudu i cijene svinjetine ovih dana u trgovinama , te moram istaknuti , da je dojam..da se nedostatak mesa uopče ne osjeti i da svinjska kuga Više [+] i pad svinjogojstva u RH nije utjecalo na opskrbu. Domaće svinje na terenu možeš kupiti , cijena oko 3 eura kila žive vage...kad usporediš sa svinjskim polovicama u trgovini , živa vaga i domaće , duplo skuplje.. E sad pitanje..domaće i duplo skuplje ili uvozno duplo jeftinije.. svatko će odlučiti što je za njega bolje.. Pretpostavljamo da je u trgovini uvozna roba. Usporedila sam cijenu svinjske polovice od prije cca 10 g...mogla se nabaviti u trgovini po 18-19 kuna ili ti oko 2,5 eura. Što znači , da svinjska polovica i danas košta gotovo isto. Kada usporedimo u zadnjih 10 g..svinjogojstvo u RH je doživjelo pad proizvodnje. Iako gubimo svinjogojstvo , cijena mesa ostaje ista i ponuda nikad bolja. Često se u našim stručnim skupovima govori..ako nemaš svoje , nisi samodostatan , tada plačaš skuplje. Očito ta teza ne stoji , ovo je primjer svinjogojstva , a ima i drugih primjera. Država ulaže brdo novca u operativne planove oporavka svinjogojstva u RH , kroz akciske planove , subvencije i dr. Nažalost brdo novca nije podiglo konkuretnost , tako da HR svinjetina nije konkuretna evropskoj. Postavlja se pitanje?? Treba li i u kojoj mjeri svinjogojstvo u RH. Ono što je sigurno konkuretno i isplativo , a to su tradicionalne prerađevine od svinjetine...kulen , kobasice , slanina , šunka , čvarci , krvavice.i dr..jer te prerađevine imaju svoje kupce. Ti proizvodi bih trebali biti gastro ponuda , kako na kontinentu tako i na obali. Koliko nam treba proizvodnja za te proizvode , ima smisla subvencionirati i poticati , sve drugo je lažna nada i bacanje sretstava.
Kupujem plac ili stariju (može i ruiniranu) kuću u široj okolini Beograda. Važno je da su svi papiri o vlasništvu uredni.
Tel: 069 2027007
Semir
Otvorena je diskusija na temu: Od obećanja do prakse: Farmeri i mljekare zajedno do smanjenja emisije metana
SASA FRANIC
pre 9 sati
ludacki ljevicarski bolesnici budale stetocinje i beskorisni potrosaci zraka, opet luduju ludacki ljevicarski bolesnici budale stetocinje i beskorisni potrosaci zraka, opet luduju
NIT-Obrovac domaća radinost kao suvenir, projekat finansira opština Bačka Palanka
Otvorena je diskusija na temu: Hoće li neki mladi opet ostati kratkih rukava?
Đuro Japaric
pre 11 sati
Bilo bi dobro da uvedu POTICAJ O PRESTANKU RADA OPG , SIGURNO BI BILO DOSTA KANDIDATA ! Bilo bi dobro da uvedu POTICAJ O PRESTANKU RADA OPG , SIGURNO BI BILO DOSTA KANDIDATA !
Otvorena je diskusija na temu: Upućen apel protiv deregulacije uporabe pesticida u EU
Marta Radić
pre 2 sata
Slažem se , da je propis na papiru jedno , a primjena u praksi drugo. No, evropa se ovih dana napada sa svim sretstvima , ekonomskim , financiskim , Više [+] gospodarskim , diplomatskim i dr..ostalo je još samo oružje..a i to je pitanje vremena. Izazovi su veliki...e pa sada ako nisu svjesni sitvacije i trenutka za neku koheziju i složnost braniti interese EU ...onda aut. Raspad je pitanje vremena . Sada shvačamo..da je EU kao tvorevina , rak rana velikim ekonomskim silama...te ju žele podijeliti , očito milom ili silom.
mali poljoprivrednik
pre 2 sata
Vidimo kako inzistiraju na standardu sa bescarinskim uvozom iz Ukrajine,te sa mecosur sporazumom. Vidimo kako inzistiraju na standardu sa bescarinskim uvozom iz Ukrajine,te sa mecosur sporazumom.
Marta Radić
pre 3 sata
Jedini način , da se branimo uvozom hrane u EU jesu standardi hrane koju konzumiramo. Svako popuštanje tom standardu , uvodi nas u eru još snažnijeg Više [+] uvoza iz zemalja gdje su ti standardi mizerni ili ne postoje. Prića nekih EU zemalja , da se labavom diraktivom želi pomoći poljoprivrednicima , potpuno je kriva. Naime ono se pogoduje uvozu. Da vratimo sve pesticide na listu upotrebe , ništa to ne znači za EU poljoprivrednike , jer oni su totalno nekonkuretni uspoređujući sa zemljama latinske Amerike , SAD , istočna evropa. Čitamo ovih dana kako bih SAD dijelio EU , tako da neke zemlje priklone SAD. Nažalist to im je uspjelo sa V.Britanijom za predhodnog Trampovog mandata. Tako sada se radi pritisak i na standard hrane u EU , pogotovo preko nekih EU zemalja. Pitanje standarda hrane nije samo zdravstveno , financisko , ono je nažalost sada i političko. Ako EU nemože braniti standard hrane , što je strateško pitanje ,onda je upitnost njene opstojnosti.
SASA FRANIC
pre 11 sati
ja sam sto imam sve je u Ekoloskom. Ja uopce nisam protiv ekoloske proizvodnje. posebno ne podnosim lose drzanje zivotinja. moze npr. EU rjesiti sve Više [+] proizvoditi po visim standardima, biti ce zdravija hrana za staniovnistvo, ali malo vise budzheta gradjana ce se trositi na hranu. i to je sve u redu. ali nije u redu kada se kod nas postavljaju jedni standardi a onda se omoguci uvoz od onih koji takve standarde namaju. to je najvece problem.
mali poljoprivrednik
pre 14 sati
Zeleni forum neka sam sebi postavi određena pitanja: 1. zar je Europa jedina koja čuva okoliš i da glumimo da smo veći kršćani od Pape . 2. EU čuva Više [+] okoliš,a izvozi 122 000 tona istih zabranjenih sredstava u treće zemlje. 3.najveće licemjerstvo je što na kraju uvoze hranu iz tih zemalja ,koji prskaju zabranjenim sredstvima. Ako se stvarno brinete za dobrobit domaćeg seljaka ,idite u Brisel pa se izborite da prestanu sa takvim praksama pogubnim za domaću proizvodnju.
U šljivicima valjevskog kraja počela je rezidba, a stručnjaci poručuju da je ove godine posebno važna, jer je prethodna sezona bila slabo rodna, pa stabla sada imaju izuzetno mnogo cvetnih pupoljaka. Procene pokazuju da će više od polovine... Više [+]
U šljivicima valjevskog kraja počela je rezidba, a stručnjaci poručuju da je ove godine posebno važna, jer je prethodna sezona bila slabo rodna, pa stabla sada imaju izuzetno mnogo cvetnih pupoljaka. Procene pokazuju da će više od polovine rodnih grančica morati da se ukloni kako bi se obezbedilo pravilno cvetanje i stabilan prinos. Poljoprivrednici već koriste povoljne decembarske dane za radove, a mnogi angažuju iskusne rezače zbog obimnog posla. Iz PSSS Valjevo naglašavaju da je bolje orezati i delimično nego uopšte ne orezati, ali da pravilna rezidba daje najbolje rezultate. Stručne službe pozivaju posebno mlade voćare da potraže savet kako bi posao bio urađen pravilno. #rezidbasljive
TRIBINA „Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“ 📣 Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića. ❓✅ Ovo je oblast o koj... Više [+]
TRIBINA
„Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“
📣
Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića.
❓✅
Ovo je oblast o kojoj „svi sve znaju“, puna je mitova, prenetih priča, polu–informacija i stereotipa. Na tribini ćete imati priliku da čujete stručnjake i profesore koji se profesionalno bave tehnologijom proizvodnje alkoholnih pića, a koji će na jasan i razumljiv način objasniti šta je naučno tačno — a šta samo popularna zabluda.
Biće reči o brojnim zanimljivim pitanjima, među kojima su i:
🍺 Da li „pivski stomak“ zaista nastaje od piva — ili je to samo mit?
🥫 Koje pivo je boljeg kvaliteta: ono iz boce ili iz limenke?
🍷 Da li je vino stvarno bolje što je starije?
🍾 Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja a da se ne pokvari?
🍸Da li se odvajanjem prvenca uklanja metil alkohol iz rakija?
🥃 Koja je razlika između različitih tipova viskija?
Dođite da zajedno razotkrijemo najčešće zablude, naučimo nešto novo, postavimo pitanja i saznamo kako zaista funkcioniše svet enologije, pivarstva i destilacionih tehnologija.
Radujemo se Vašem dolasku!
Organizator:
Tehnološki fakultet Novi Sad, Katedra za biotehnologiju
🗣 Učesnici i moderatori:
prof. dr Jelena Pejin, prof. dr Vladimir Puškaš, prof. dr Uroš Miljić, dr Milana Pribić
📍Amfiteatar Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad
🗓 15. decembar 2025. godine
🕔 17:00 časova
Login • Instagram
Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.