Pretraživanje postova
Uprkos klimatskim promenama, inflaciji i globalnim tenzijama, evropsko tržište organske hrane u 2024. pokazuje otpornost i nove mogućnosti za rast. Nakon stagnacije i pada tražnje u 2022. zbog inflacije i rasta troškova života, 2023. i 202... Više [+]
Uprkos klimatskim promenama, inflaciji i globalnim tenzijama, evropsko tržište organske hrane u 2024. pokazuje otpornost i nove mogućnosti za rast. Nakon stagnacije i pada tražnje u 2022. zbog inflacije i rasta troškova života, 2023. i 2024. bile su svedoci skromnog oporavka na tržištu organske hrane, posebno u zapadnoj i severnoj Evropi, navodi kompanija LoginEko. Ključni pokretači ovog oporavka uključuju rastuće maloprodajne cene i povećano prisustvo u diskontnim lancima i sektoru organskog ugostiteljstva. Pokretači rasta evropskog tržišta organske hrane uključuju širenje organskog poljoprivrednog zemljišta u EU, sve veći naglasak na održivosti, kao i podršku vlada i institucija EU. #organskaproizvodnja
Foto: Pixabay
Iako je srpskim poljoprivrednicima organska proizvodnja ulaznica na svetsko tržište, ne koristi se dovoljno, ima mnogo zaparloženih parcela, ali se i sve više plodnih oranica neplanski pretvara u industrijsko zemljište. Snežana Oljača sa Ka... Više [+]
Iako je srpskim poljoprivrednicima organska proizvodnja ulaznica na svetsko tržište, ne koristi se dovoljno, ima mnogo zaparloženih parcela, ali se i sve više plodnih oranica neplanski pretvara u industrijsko zemljište. Snežana Oljača sa Katedre za agrotehniku i agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da su najveće površine pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, onda ide južna Srbija, pa tek onda Vojvodina. "Što se tiče broja hektara, najviše je zastupljeno voćarstvo, ratarske kulture, pre svega žitarice, krmno bilje, industrijsko bilje. Na prvom mestu, što se tiče broja hektara, to su livade i pašnjaci", kaže Oljača. #organskaproizvodnja
Prvi srpski Biodistrikt Kolubara postao je deo mape biodistrikta Međunarodne mreže bio/eko/organskih regiona (International network of Eco Regions - INNER), saopšteno je iz Nacionalne organizacije za razvoj organske proizvodnje Serbia Organ... Više [+]
Prvi srpski Biodistrikt Kolubara postao je deo mape biodistrikta Međunarodne mreže bio/eko/organskih regiona (International network of Eco Regions - INNER), saopšteno je iz Nacionalne organizacije za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica. Srbija se tako svrstala uz osam evropskih država (Italija, Nemačka, Austrija, Švedska, Portugalija, Švajcarska, Francuska, Letonija), kao i šire (Argentinu i Tunis) koje na svojoj teritoriji imaju biodistrikte. Biodistrikt Kolubara predstavljen je nedavno na svetskom kongresu biodistrikta u Portugaliji koji je održan u opštini Idanja-a-Nova, u periodu od 29. jula do 2. avgusta. Ovogodišnji kongres nosio je slogan ”One Health One Planet“. #biodistrikt #organskaproizvodnja
Pod sertifikovanom organskom proizvodnjom imamo oko 30.000 hektara i oko 6.800 proizvođača, a samo prošle godine površine su uvećane za 4.000 hektara. Proše godine smo izvezli ove hrane u vrednosti od 55 miliona evra, podaci su Nacionalne a... Više [+]
Pod sertifikovanom organskom proizvodnjom imamo oko 30.000 hektara i oko 6.800 proizvođača, a samo prošle godine površine su uvećane za 4.000 hektara. Proše godine smo izvezli ove hrane u vrednosti od 55 miliona evra, podaci su Nacionalne asocijacije ”Serbia organica”. Organski proizvođači napominju da ovu hranu kupuju potrošači koji znaju prednosti zdrave hrane i mogu sebi da je priušte jer je skuplja od one iz konvencionalne proizvodnje. ”Hrana je skuplja jer organska proizvodnja zahteva isključivo ručni rad. Osim toga, organska proizvodnja je i rizična jer se povrće ne može tretirati hemijskim zaštitnim sredstvima”, ističe Gordana Šoškić, organski proizvođač iz Taraša, kod Zrenjanina. #organskaproizvodnja