Pretraživanje postova
Proizvodnja krompira više nije jednostavna - moglo se čuti juče na obeležavanju Svetskog dana krompira u Guči koju su organizovali Centar za krompir iz Guče i Ekološko društvo "Dragačevo". Dobar semenski materijal preduslov je dobre sezone,... Više [+]
Proizvodnja krompira više nije jednostavna - moglo se čuti juče na obeležavanju Svetskog dana krompira u Guči koju su organizovali Centar za krompir iz Guče i Ekološko društvo "Dragačevo". Dobar semenski materijal preduslov je dobre sezone, ali jedan od problema je i navodnjavanje u planinskom području. Proizvođači kažu važne su i kvalitetne parcele, na kojima se svake godine smenjuju različite kulture. Površine pod krompirom u Srbiji se smanjuju. “U uslovima gde nemamo mogućnost za primenu vrhunske tehnologije ne dobijemo dobar kvalitet a supermarketi žele krompir lepog oblika”, ističe dr Zoran Broćić, profesor Poljoprivrednog fakulteta. I otkupna cena krompira svake godine je neizvesna. #proizvodnjakrompira
Subvencije u stočarstvo u Srbiji treba povećavati kroz investicije jer donose veću dodatu vrednost od proizvodnje žitarica, a to bi podiglo i cene žitarica zbog veće potražnje – napominje profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Draga... Više [+]
Subvencije u stočarstvo u Srbiji treba povećavati kroz investicije jer donose veću dodatu vrednost od proizvodnje žitarica, a to bi podiglo i cene žitarica zbog veće potražnje – napominje profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić. ”Mora se većim sredstvima stimulisati rast stočnog fonda i hitno ga povećati uvozom priplodnih grla. U svinjarstvu treba formirati matične zapate, odnosno nukleus farme, umesto što se za klanice uvoze muška prasad iz Danske, a meso iz Španije“, rekao je Glamočić, povodom polemike između stočara i ratara ko treba da dobije veće subvencije. Od žitarica se, prema njegovim rečima, može ostvariti prihod oko 1.500 evra po hektaru, a od stočarstva 5.000 do 10.000 evra po hektaru. #stocarstvo #proizvodnjazitarica
U Evropi se godišnje proizvede 11 do 12 miliona tona jabuka. Poljska je tradicionalno najveći proizvođač sa oko 3,5 do četiri miliona tona, a značajnu proizvodnju imaju i Italija i Francuska. Srbija sa oko pola miliona tona proizvodnje tako... Više [+]
U Evropi se godišnje proizvede 11 do 12 miliona tona jabuka. Poljska je tradicionalno najveći proizvođač sa oko 3,5 do četiri miliona tona, a značajnu proizvodnju imaju i Italija i Francuska. Srbija sa oko pola miliona tona proizvodnje takođe igra važnu ulogu na evropskom tržištu, ali u poslednje vreme čak i najveći igrači imaju problem sa plasmanom. ”Došlo je do poremećaja na tržištu jabuka. I u našim hladnjačama su velike količine tog voća, što može biti problem jer stižu jagode, i iskreno ne znam kako sve to prevazići”, kaže profesor Zoran Keserović. On napominje da je globalno teška situacija i da je Srbija na Bliski istok izvozila veće količine jabuka, ali da je trenutno sve otežano. #proizvodnjajabuke
Foto: Pixabay
U Beogradu će od 22. do 24. aprila biti održane Generalna skupština Evropskog udruženja za unapređenje znanja u industriji mleka - – Association for European Dairy Industry Learning (AEDIL) i radionice u okviru Erasmus+ projekta “European e... Više [+]
U Beogradu će od 22. do 24. aprila biti održane Generalna skupština Evropskog udruženja za unapređenje znanja u industriji mleka - – Association for European Dairy Industry Learning (AEDIL) i radionice u okviru Erasmus+ projekta “European excellence in dairy learning”. U projektu učestvuje devet država od kojih je jedna Srbija, a partneri su Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Mlekarska škola Pirot, mlekara Milkhouse, Privredna komora Srbije, Institut za primenu nauke u poljoprivredi. Za dodatne informacije obratite se Jeleni Miočinović na mejl adresu jmiocin@agrif.bg.ac.rs ili na broj telefona: 0641114177. #proizvodnjamleka
Očekuje se da će i ove godine povrće biti posejano u otvorenom i zatvorenom prostoru kao i ranijih godina od 120.000 do 130.000 hektara. Prema rečima dr Đorđa Vojnovića sa NS Poljoprivrednog fakulteta, proizvodnja u različitim oblicima zašt... Više [+]
Očekuje se da će i ove godine povrće biti posejano u otvorenom i zatvorenom prostoru kao i ranijih godina od 120.000 do 130.000 hektara. Prema rečima dr Đorđa Vojnovića sa NS Poljoprivrednog fakulteta, proizvodnja u različitim oblicima zaštićenog prostora obuhvatiće od 5.000 do 6.000 hektara. Te površine su nedovoljne, ukazao je profesor, da bi se pokrile domaće potrebe, zbog čega je naša zemlja značajan uvoznik ranog povrća, posebno iz Albanije, Severne Makedonije i Turske. Prema zvaničnoj statistici, ukupna domaća proizvodnja povrća prošle godine iznosila je oko 1,2 miliona tona, dok je na okućnicama i u baštama proizvedeno je oko 400.000 tona raznovrsnog povrća. #proizvodnjapovrca
Prеma procеnama Savеza proizvođača rakijе Srbijе, svеga trеćina rakijе koja se proizvede u našoj zemlji jе u lеgalnim tokovima, a dvе trеćinе sе proda na sivom tržištu. Sеkrеtar Udružеnja za biljnu proizvodnju i prеhrambеnu industriju PKS A... Više [+]
Prеma procеnama Savеza proizvođača rakijе Srbijе, svеga trеćina rakijе koja se proizvede u našoj zemlji jе u lеgalnim tokovima, a dvе trеćinе sе proda na sivom tržištu. Sеkrеtar Udružеnja za biljnu proizvodnju i prеhrambеnu industriju PKS Alеksandar Bogunović ukazuje da jе Zakonom o jakim alkoholnim pićima omogućеno da individualni proizvođači višak proizvеdеnе rakijе prodaju rеgistrovanim dеstilеrijama, a koju ćе rеgistrovani proizvođači daljе doraditi, prеraditi i uz analizu kvalitеta pustiti u promеt. Mеđutim, to sе nе čini i Savеz apеlujе da sе ovakva praksa prеkinе, da država proizvodnju i promеt rakijе iz domaćinstava, koja sе prodajе na manifеstacijama, uvеdе u lеgalnе okvirе. #proizvodnjarakije
Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pe... Više [+]
Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pet godina neprekidno smanjuje. Tokom poslednjih pet godina, prosečna izvozna cena je iznosila 1,6 dolara za litar, a kada se uporede najveća izvozna tržišta, proizilazi da vino najjeftinije prodajemo u Rusiji, gde završava više od polovine ukupnog izvoza. Kada je reč o plasmanu vina na tržište EU, ni izdaleka nismo dostigli količine koje prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju možemo da izvezemo bez carine. Prema ovoj analizi, Kina je tokom pomenutog perioda bila peto najveće izvozno tržište za srpska vina, gde smo u proseku izvozili 319.000 litara godišnje po ceni od oko 3,8 dolara za litar. Bilo bi dobro da znamo koliko uopšte imamo površina pod vinogradima, proizvođača grožđa i vina, te koliko tačno vina proizvodimo, jer se u pomenutom istraživanju navodi da o tome postoje različiti podaci. #proizvodnjavina #izvozvina
Usled globalnih tržišnih poremećaja, depopulacije ruralnih oblasti i gubitka radne snage u agraru, prehrambeni sektor trpi značajne pretnje što utiče na nestabilne prihode poljoprivrednika a posledično svih u lancu prerade i plasmana hrane,... Više [+]
Usled globalnih tržišnih poremećaja, depopulacije ruralnih oblasti i gubitka radne snage u agraru, prehrambeni sektor trpi značajne pretnje što utiče na nestabilne prihode poljoprivrednika a posledično svih u lancu prerade i plasmana hrane, objašnjava Miljan Ždrale, šef agrobiznis tima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. On napominje da je puno izazova pred prehrambenim sektorom, a klimatske promene su samo jedan od njih. ”Ipak, možda i najveći. Promena klime donosi poljoprivrednom sektoru brojne negativne posledice poput sve češćih vremenskih nepogoda, temperaturne ekstreme koji loše utiču na useve, pomeranja sezone vegetaciji biljaka, pojave novih bolesti i štetočina.. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti i druge savremene probleme u sektoru hrane, kao što su tzv. Food waste and loss ili gubici koji nastaju u proizvodnji hrane od njive do trpeze”, kaže Ždrale. #proizvodnjahrane
Naše voće Srbija, grupacija koja okuplja male hladnjačare i malinare iz cele države, ponovo je ukazala da problemi u ovom segmentu voćarstva nisu rešeni, uprkos prethodno postignutim dogovorima sa Vladom Srbije i iako već treba da se razmiš... Više [+]
Naše voće Srbija, grupacija koja okuplja male hladnjačare i malinare iz cele države, ponovo je ukazala da problemi u ovom segmentu voćarstva nisu rešeni, uprkos prethodno postignutim dogovorima sa Vladom Srbije i iako već treba da se razmišlja o novoj sezoni 2024. godine. Asocijacija malih hladnjača i malinara ”Naše voće Srbija“ saopštila je da će održati novi sastanak u Arilju, 21. decembra u 12 sati, sa proizvođačima, hladnjačarima, predstavnicima PSSS-a, a u vezi sa aktuelnom situacijom u toj oblasti voćarstva. Jedna od tačaka dnevnog reda biće i zahtev za hitan reprogram i moratorijum postojećih kredita, a u skladu sa jesenjom odlukom Vlade Srbije i Narodne banke Srbije. #proizvodnjamaline
Francuska će ponovo zauzeti prvo mesto među svetskim proizvođačima vina, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede. Iz ministarstva procenjuju ovogodišnju proizvodnju na 47,2 miliona hektolitara, što je više u odnosu na 46 miliona k... Više [+]
Francuska će ponovo zauzeti prvo mesto među svetskim proizvođačima vina, saopštilo je francusko ministarstvo poljoprivrede. Iz ministarstva procenjuju ovogodišnju proizvodnju na 47,2 miliona hektolitara, što je više u odnosu na 46 miliona koliko je bilo procenjeno prošlog meseca, prenosi Rojters. Proizvodnja vina je porasla u mnogim regionima, uključujući Šampanju, međutim opala je u Bordou i na jugoistoku Francuske. Francuska, koju je Italija pretekla na listi najvećih proizvođača vina, trebalo bi da povrati svoje liderstvo ove godine pošto su ekstremne vremenske prilike i gljivične bolesti ozbiljno pogodile italijanske vinograde. #proizvodnjavina