Pretraživanje postova
Proizvodnja mleka u Srbiji trenutno beleži višak, što dodatno komplikuje situaciju na tržištu, ocenjuju stručnjaci. ”Ovo je doba godine kada se završava teljenje krava i proizvodnja mleka je najveća, a stiglo je i zeleno hranivo na njivama,... Više [+]
Proizvodnja mleka u Srbiji trenutno beleži višak, što dodatno komplikuje situaciju na tržištu, ocenjuju stručnjaci. ”Ovo je doba godine kada se završava teljenje krava i proizvodnja mleka je najveća, a stiglo je i zeleno hranivo na njivama, što takođe doprinosi povećanoj proizvodnji”, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije. Iako su otkupne cene mleka najviše u regionu, izvoz i dalje zaostaje za uvozom, delom i zbog prisustva aflatoksina u mleku. Budimović ističe da je neophodno zajedničko delovanje svih aktera kako bi se smanjio nivo ovih toksina i povećao izvoz. Upozorava i na potrebu za dugoročnom i realnom strategijom razvoja mlečnog govedarstva. #proizvodnjamleka
Foto: Pixabay
Rasađivanje duvana na vojvođanskim poljima je u punom jeku, najviše na području Srema gde se mahom uzgaja duvan sorte Virdžinija, dok su farmeri na severu Bačke i u Banatu posvećeni sorti Berlej. Fabrika Kompanija JTI u Senti, koja je u Srb... Više [+]
Rasađivanje duvana na vojvođanskim poljima je u punom jeku, najviše na području Srema gde se mahom uzgaja duvan sorte Virdžinija, dok su farmeri na severu Bačke i u Banatu posvećeni sorti Berlej. Fabrika Kompanija JTI u Senti, koja je u Srbiji najveći proizvođač i prerađivač lista duvana iz domaće proizvodnje, za ovu sezonu je sa 395 farmera ugovorila 2.387 ha pod Virdžinijom što je povećanje za pet odsto, a sa 37 farmera ugovorena je proizvodnja sorte Berlej na 51,3 ha, što je povećanje za 49%. Kompanija JTI omogućuje farmerima dugoročno zaduživanje po povoljnim uslovima, pa gazdinstva koja su se opredelila za uzgoj Virdžinije i Berleja, zahvaljujući tome osavremenjuju mehanizaciju i opremu. #proizvodnjaduvana
Foto: Pixabay
Zbog prošlogodišnje suše i slabih prinosa kukuruza, soje i suncokreta, poljoprivrednici u Vojvodini ove jeseni znatno su povećali površine pod makom. U Padini, u opštini Kovačica, posejano je čak 250 do 300 ha – duplo više nego ranijih godi... Više [+]
Zbog prošlogodišnje suše i slabih prinosa kukuruza, soje i suncokreta, poljoprivrednici u Vojvodini ove jeseni znatno su povećali površine pod makom. U Padini, u opštini Kovačica, posejano je čak 250 do 300 ha – duplo više nego ranijih godina, navodi dugogodišnji proizvođač Miša Hromčik. Međutim, Hromčik upozorava da samo mak koji prođe potrebne analize može biti izvezen, dok ostali, zbog nepoštovanja standarda EU i mešanja industrijskog i prehrambenog maka, završava na domaćem tržištu. ”Ako ne prođe analize, domaće tržište će biti preplavljeno makom sa previše morfijuma“, ističe Hromčik, dodajući da klima ove godine obećava dobre prinose. Trenutna otkupna cena kreće se od 280 do 300 din/kg. #proizvodnjamaka
Foto: Pixabay
Od potpisivanja SSP-a sa Briselom proizvođači u Srbiji su prepušteni na milost i nemilost tržištu krompira iz Evropske unije. Od tada imamo redovan uvoz velikih količina krompira za trgovinske lance, a sa kvantaških pijaca snabdevaju se pil... Više [+]
Od potpisivanja SSP-a sa Briselom proizvođači u Srbiji su prepušteni na milost i nemilost tržištu krompira iz Evropske unije. Od tada imamo redovan uvoz velikih količina krompira za trgovinske lance, a sa kvantaških pijaca snabdevaju se piljari i manje prodavnice. Tako se recimo uvozni krompir danas može kupiti u Ivanjici, Guči, Čačku, Gornjem Milanovcu, odnosno mestima koja su ranije bila sinonim za proizvodnju kvalitetnog krompira. Već duži niz godina prisutan je i veliki uvoz iz Belorusije, na primer prošle godine bio je utovar roda iz 2023. po 13-15 euro centi/kg, a desilo se da smo ga u proleće 2024. uvozili i iz Rusije, koja je do skora bila redovni uvoznik konzumnog krompira. U poslednje tri godine uvoz konzumnog krompira je 45.000 - 50.000 tona, a u poslednje dve godine uvozimo i sirovine za preradu u čips od oko 16.000 -18.000 tona na godišnjem nivou. U Srbiji je pod krompirom u 2021. bilo je oko 25.000 hektara, a ukupna proizvodnja bila je manja od 450.000 tona. Procenjuje se da će se u 2025. krompir zasaditi verovatno na oko 20.000 hektara. #proizvodnjakrompira
Pod malinom u Srbiji nalazi se oko 19.000 hektara, tvrdi Zoran Keserović, profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Od 2018. godine, kada je proizvedeno oko 120.000 tona, beleži se pad, pa smo tako u 2023. imali svega 88.000 tona. “Do... Više [+]
Pod malinom u Srbiji nalazi se oko 19.000 hektara, tvrdi Zoran Keserović, profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Od 2018. godine, kada je proizvedeno oko 120.000 tona, beleži se pad, pa smo tako u 2023. imali svega 88.000 tona. “Došlo je do pada tehnologije proizvodnje. Jedan od razloga je što se ne koristi sertifikovan sadni materijal, ne primenjuju se savremene tehnologije podizanja zasada sa mrežama koje bi štitile ne samo od grada, već i od ožegotina”, ocenjuje profesor. Što se tiče predviđanja cene maline za ovu godinu, on smatra da je neophodno uraditi tačnu kalkulaciju jer su troškovi proizvodnje znatno veći zbog skoka cena naftnih derivata, radne snage i drugih inputa. #proizvodnjamaline
Foto: Pixabay
Više od 150 dobitnika Nobelove nagrade i Svetske nagrade za hranu objavili su juče otvoreno pismo u kojem su istakli da su potrebna mnogo veća ulaganja u istraživanja, proizvodnju i distribuciju hrane kako bi se u narednim decenijama spreči... Više [+]
Više od 150 dobitnika Nobelove nagrade i Svetske nagrade za hranu objavili su juče otvoreno pismo u kojem su istakli da su potrebna mnogo veća ulaganja u istraživanja, proizvodnju i distribuciju hrane kako bi se u narednim decenijama sprečila globalna kriza sa hranom. U pismu se navodi da se oko 700 miliona ljudi danas suočava sa "nesigurnošću hrane i očajničkim siromaštvom" ali da će, ako se ne ulože "napori bez presedana" da se proizvodi više hrane, mnogo veći broj ljudi biti u takvoj situaciji, pre svega zbog klimatskih promena, ratova i rasta stanovništva. "Koliko god to bilo teško i neprijatno zamisliti, čovečanstvo ide ka tome da do sredine veka nesigurnost hrane bude još veća a svet još nestabilniji nego danas", navodi se u pismu koje su potpisala 153 dobitnika te dve nagrade. Laureati su ukazali na očekivano smanjenje proizvodnje kukuruza u Africi i moguću još veću degradaciju zemljišta i nestašice vode u većem delu sveta. U pismu se ističe da bi drastično povećanje finansiranja istraživanja zajedno sa efikasnijim načinima za razmenu informacija i distribuciju hrane moglo sprečiti krizu gladi. #proizvodnjahrane
Prosečna proizvodnja u Srbiji oko 30 miliona litara na godišnjem nivou. “Potrošnja vina u Srbiji je relativno niska i iznosi 14 litara po stanovniku. Srbija je tokom 2023. izvezla vina u vrednosti od 22 miliona evra, dok je uvoz znatno veći... Više [+]
Prosečna proizvodnja u Srbiji oko 30 miliona litara na godišnjem nivou. “Potrošnja vina u Srbiji je relativno niska i iznosi 14 litara po stanovniku. Srbija je tokom 2023. izvezla vina u vrednosti od 22 miliona evra, dok je uvoz znatno veći i realizovan je u vrednosti od 43 miliona evra”, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS. Srbija je tokom 2023., kao i u prethodnom periodu, ostvarila negativan spoljnotrgovinski bilans kada je reč o vinu – kako u pogledu količine, tako i u pogledu vrednosti prometa. Najveći obim trgovine vinom Srbija je kao i proteklih godina ostvarila razmenom u okviru regiona jugoistočne Evrope – CEFTA tržište. #proizvodnjavina
Foto: Pixabay
U Crepaji, čuvenoj po proizvodnji šećerne repe, ove godine repa je izvađena gotovo dva meseca ranije, a na mnogim parcelama prinosi su bili tek toliki da pokriju troškove proizvodnje. Zbog zatvaranja šećerane u Kovačici najverovatnije je da... Više [+]
U Crepaji, čuvenoj po proizvodnji šećerne repe, ove godine repa je izvađena gotovo dva meseca ranije, a na mnogim parcelama prinosi su bili tek toliki da pokriju troškove proizvodnje. Zbog zatvaranja šećerane u Kovačici najverovatnije je da će ova kultura biti zasejana na manjoj površini. Zatvaranje šećerane u Kovačici ratari dočekuju zabrinuti i kažu da je to velika šteta za opštinu u kojoj je šećerana bila jedini veći industrijski objekat. Smatraju da će se to odraziti na proizvodnju repe i da će na proleće biti zasejane manje površine. Ratari iz Crepaje repu će ubuduće najverovatnije odvoziti u šećerane u Vrbasu ili Pećincima. Cena za sledeću godinu je dogovorena i iznosi 45 evro centi. #proizvodnjarepe
Foto: Pixabay
Cene hrane u Srbiji su samo četiri, a prosečna plata čak 68,8 odsto ispod proseka EU, pri čemu se od 2020. mnogo brže približavamo razvijenim zemljama po cenama nego po zaradama. Iako je stalno u fokusu javnosti, to pitanje je za Žaklinu St... Više [+]
Cene hrane u Srbiji su samo četiri, a prosečna plata čak 68,8 odsto ispod proseka EU, pri čemu se od 2020. mnogo brže približavamo razvijenim zemljama po cenama nego po zaradama. Iako je stalno u fokusu javnosti, to pitanje je za Žaklinu Stojanović, dekana Ekonomskog fakulteta u Beogradu, samo jedna, potrošačka strana medalje. I ne bismo, kaže, smeli da zaboravimo da su na drugoj strani proizvođači. ”U manje razvijenim zemljama uglavnom se priča o zaštiti potrošača, pa se kroz agrarnu vodi socijalna politika. I kod nas se o hrani priča kao o socijalnoj kategoriji. Opravdano, jer se kroz cenu hrane meri i kupovna moć. Naše prosečno domaćinstvo skoro polovinu prihoda troši na osnovne životne namirnice. Zato svi toliko i brinu o cenama, iako je proizvodnja mnogo bitnija. Ako se ne pomogne proizvođačima, ponuda će biti sve manja, a pritisci na cene sve veći. Pri tome rast cena hrane ograničava razvoj ekonomije u celini. Sa nižim cenama hrane više dohotka ostajalo bi za druge proizvode i to bi omogućilo brži rast drugih delatnosti“, kaže Stojanović. #proizvodnjahrane
Proizvodnja krompira poslednjih godina sve je skuplja u našoj zemlji, prvenstveno zbog sadnog materijala koji se uvozi iz Holandije, a koji čini čak 60% ukupnih troškova proizvodnje te ratarske kulture. Stručnjaci sa NS Poljoprivrednog faku... Više [+]
Proizvodnja krompira poslednjih godina sve je skuplja u našoj zemlji, prvenstveno zbog sadnog materijala koji se uvozi iz Holandije, a koji čini čak 60% ukupnih troškova proizvodnje te ratarske kulture. Stručnjaci sa NS Poljoprivrednog fakulteta ističu, da još imamo dovoljno krompira za domaće potrebe, ali da je zabeležen uvoz iz Rusije, Belorusije, Francuske i Nemačke. Kako ističu stručnjaci, nije slučajno što se krompir uvozi iz Rusije i Belorusije jer je proizvodnja mnogo jeftinija pre svega zbog nižih cena goriva, đubriva i domaćeg sadnog materijala. Stručnjaci savetuju malim proizvođačima da proizvode rani ili mladi krompir koji ne zahteva velike površine kao ni skladišne kapacitete. #proizvodnjakrompira