Pretraživanje postova
Zimsku rezidbu voća najbolje je obaviti neposredno pre kretanja vegetacije. Poseban problem je nedostatak orezivača, pa je zanimljivo kada se ovim poslom bave žene. ”Uz iskusnog majstora, orezivanje voća može se naučiti za jednu sezonu”, ka... Više [+]
Zimsku rezidbu voća najbolje je obaviti neposredno pre kretanja vegetacije. Poseban problem je nedostatak orezivača, pa je zanimljivo kada se ovim poslom bave žene. ”Uz iskusnog majstora, orezivanje voća može se naučiti za jednu sezonu”, kaže Danka Kokotović iz Odžaka. Posao nije težak, a zarada je dobra, jer je malo onih koji žele da se ovim bave. Orezivač voća se uz rad dobro upozna i sa strukturom i stanjem zasada, ali najbitnije je da se poštuju određena pravila. "Sve vodopije skidamo, to su uglavnom nerodne grane koje crpe hranu ostalima. I pazimo na pupoljke, mlade ne diramo. Ima više tehnika, ali jabuka je uglavnom najlakša, višnja je malo komplikovanija, šljiva isto”, objašnjava Danka. #rezidbavoca
Foto: Pixabay
Temperature su se u proteklom periodu kretale od minusa do plus 17 stepeni. Sneg se zadržao u višim predelima Moravičkog okruga a prema zimskom kalendaru radova, u voćnjacima ima dosta posla. "Ove temperature pogoduju voćarima kako bi na vr... Više [+]
Temperature su se u proteklom periodu kretale od minusa do plus 17 stepeni. Sneg se zadržao u višim predelima Moravičkog okruga a prema zimskom kalendaru radova, u voćnjacima ima dosta posla. "Ove temperature pogoduju voćarima kako bi na vreme primenili sve agrotehničke mere u zasadima. Pre svega se misli na rezidbu voća koja je u punom jeku u čačanskom kraju. Ima dovoljno vlage u zemljištu pa se preporučuje i sprovođenje osnovnog đubrenja sa odgovarajućim formulacijama koje su adekvatne svakom tipu zemljišta i na osnovu prethodno urađenim agrohemijskih analiza zemljišta" , ističe dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Aktuelni vremenski uslovi pogodni su i za sadnju. #rezidbavocaka
Foto: Pixabay