Pretraživanje postova
Na vojvođanskim oranicama u toku su predsetveni i setveni radovi pšenice, ali ih ozbiljno otežava izražen nedostatak vlage u zemljištu. U ataru Kisača pšenica se nakon višegodišnje pauze ponovo vraća u setvenu strukturu, ali tamošnji ratari... Više [+]
Na vojvođanskim oranicama u toku su predsetveni i setveni radovi pšenice, ali ih ozbiljno otežava izražen nedostatak vlage u zemljištu. U ataru Kisača pšenica se nakon višegodišnje pauze ponovo vraća u setvenu strukturu, ali tamošnji ratari ističu da se radovi obavljaju otežano i uz dozu strepnje. Poljoprivrednik Pavle Agarski upozorava da je zemljište presuvo i da se ulazi u ”neizvesnu godinu za proizvodnju hlebnog žita“.Pored pšenice, u jesenjoj setvi u Kisaču je posejana i uljana repica, kultura koja se, kao i pšenica, skida ranije s njiva – pre nego što nastupe letnje vrućine. Agronomi ističu da će naredni period i padavine tokom novembra biti presudni za klijanje i razvoj ovih ozimih useva. #setvapsenice
S prvim danima oktobra ratari se pripremaju za setvu pšenice, koja se u optimalnim rokovima obavlja od 5. do 25. oktobra, ali se može produžiti i do početka novembra. Prošle jeseni pšenica je posejana na oko 600.000 hektara, a očekuje se da... Više [+]
S prvim danima oktobra ratari se pripremaju za setvu pšenice, koja se u optimalnim rokovima obavlja od 5. do 25. oktobra, ali se može produžiti i do početka novembra. Prošle jeseni pšenica je posejana na oko 600.000 hektara, a očekuje se da će proizvođači i ove godine zadržati slične površine, jer je reč o kulturi sa najmanjim rizikom u uslovima klimatske neizvesnosti. Ipak, cena pšenice na svetskim berzama ostaje niska. Stručnjaci podsećaju da se ratari, kada jari usevi podbace, češće okreću ozimim kulturama poput pšenice zbog sigurnijih prihoda, ali ostaje pitanje kako će se domaća pšenica kotirati na evropskom tržištu gde trenutno prednost ima žito iz Crnog mora. #setvapsenice
Optimalan rok za setvu pšenice je završen još pre desetak dana, mada ima ratara koji je još seju. Agronomi kažu, imajući u vidu klimatske promene, da se žito može sejati i do 15. novembra, a posle tog datuma setva predstavlja rizik, jer se... Više [+]
Optimalan rok za setvu pšenice je završen još pre desetak dana, mada ima ratara koji je još seju. Agronomi kažu, imajući u vidu klimatske promene, da se žito može sejati i do 15. novembra, a posle tog datuma setva predstavlja rizik, jer se pšenica ne može dobro pripremiti za zimske uslove. Setvu pšenice pratile su loše finansije ratara zbog niske cene hlebnog zrna i visokih troškova setve. ”Tamo gde je pšenica posejana između 10. i 20. oktobra već je nikla i stigla do trećeg lista”, napominje stručnjak za pšenicu prof. dr Miroslav Malešević. On ističe da je pšenicu uvek dobro sejati, bolje nego kukuruz, jer tokom zime ima potrebnu vlagu i dospeva krajem juna, kada već stižu vrućine. #setvapsenice