Pretraživanje postova
Otvorena je diskusija na temu: "Šljivovica. Samo me ta gospođa interesuje" - kako smo složno ispekli rakiju
Poznata po vinima nagrađivanim na Decanteru, Manastirska vinarija Bukovo sve više osvaja i ljubitelje rakije. Njeni destilati, poput rakije od crne tamjanike, Buk vinjaka i šljivovica od požegače i crvene ranke, prodaju se gotovo odmah po p... Više [+]
Poznata po vinima nagrađivanim na Decanteru, Manastirska vinarija Bukovo sve više osvaja i ljubitelje rakije. Njeni destilati, poput rakije od crne tamjanike, Buk vinjaka i šljivovica od požegače i crvene ranke, prodaju se gotovo odmah po puštanju na tržište. Na Bukovskom brdu, u nizu hrastovih buradi, ”žestina“ odležava u novom i korišćenom drvetu, što doprinosi bogatstvu ukusa. Otac Platon, koji vodi proizvodnju, ističe da se u manastiru rakija od šljive pravi od 2006. godine, dok je 2014. predstavljena prva trogodišnja Bukovska prepečenica. Buk vinjak se opisuje kao ravnopravan vrhunskim konjacima, dok loza od crne tamjanike nudi pun aromatski doživljaj ove autohtone sorte. #manastirbukovo #vinarija
Foto: Fb/Manastir Bukovo vinarija
Proizvodnja jabuka u Srbiji naglo opada, a mnogi voćari odustaju zbog visokih troškova i klimatskih promena. Nekada glavni voćarski centar, čačanski kraj, sada beleži zapuštene zasade i prelazak proizvođača na šljivu, krušku i dunju. ”Trošk... Više [+]
Proizvodnja jabuka u Srbiji naglo opada, a mnogi voćari odustaju zbog visokih troškova i klimatskih promena. Nekada glavni voćarski centar, čačanski kraj, sada beleži zapuštene zasade i prelazak proizvođača na šljivu, krušku i dunju. ”Troškovi su drastično porasli, a cena ploda ostala ista – oko 60 do 65 dinara za prvu klasu. Proizvodnja postaje neisplativa“, kaže Nenad Popović, voćar iz zapadne Srbije. Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović navodi da je rast destilerija podstakao veću potražnju za šljivom, dok jabuka sve teže opstaje. ”Cena jabuke ista je kao pre deset godina, a klima se menja – rodni potencijal će i dalje padati“, upozorava voćar Tomo Jelić. #proizvodnjjabuka #sljiva
Voćari na severu Banata ni ove godine nisu imali sreće – nakon lošeg roda višanja, trešanja, šljiva i kajsija, podbacila je i dunja, koja se godinama smatrala najsigurnijom voćnom vrstom. Kako navodi Jelena Kljajić iz Poljoprivredne savetod... Više [+]
Voćari na severu Banata ni ove godine nisu imali sreće – nakon lošeg roda višanja, trešanja, šljiva i kajsija, podbacila je i dunja, koja se godinama smatrala najsigurnijom voćnom vrstom. Kako navodi Jelena Kljajić iz Poljoprivredne savetodavne službe Kikinda, glavni uzrok je mraz od minus osam stepeni zabeležen 8. aprila, koji je uništio pupoljke i sprečio cvetanje. ”Dunja je do sada bila najotpornija jer kasno cveta, ali poslednjih godina ni ona ne odoleva klimatskim promenama“, kaže Kljajić. U Kikindi, koja nije tipično voćarski kraj, sve je manje poljoprivrednih proizvođača koji se odlučuju za uzgoj ove kulture. Trenutno ih je svega pet, a mnogi su zbog gubitaka odustali od proizvodnje. #dunja
Sorta šljive Čačanska rana sazreva u prvoj dekadi jula. Plod krupan (40 g) do vrlo krupan (do 65 g), jajast, ljubičastoplav, slatkonakiseo. Koštica se odvaja od mesa. Transportabilna je. Stablo srednje bujno. Dobro je oprašuju Čačanska lepo... Više [+]
Sorta šljive Čačanska rana sazreva u prvoj dekadi jula. Plod krupan (40 g) do vrlo krupan (do 65 g), jajast, ljubičastoplav, slatkonakiseo. Koštica se odvaja od mesa. Transportabilna je. Stablo srednje bujno. Dobro je oprašuju Čačanska lepotica, Čačanska najbolja i Stenlej. Vrlo rana i rodna stona sorta šljive.
Berba šljiva u selu Gornji Vrtogoš kraj Vranja.
#RuralFoto #proizvodnja
#RuralFoto #proizvodnja
Dzem od sljiva
Dilema je bila prozivodnja sa njive, ili Knjazevacke sljive. Odlucih se za dzem... :)
Mita Filipov
pre 4 dana
Лепо,стим да би моја препорука била да се уместо дестиловане воде користи деминерализована вода.