Pretraživanje postova
U srcu Francuske, u okruženju grada Orleana, djeluje Centar za molekularnu biofiziku - jedan od vodećih evropskih instituta za proučavanje temeljnih bioloških procesa na molekularnom nivou. Upravo ovde svoje mesto u svetu nauke pronašao je... Više [+]
U srcu Francuske, u okruženju grada Orleana, djeluje Centar za molekularnu biofiziku - jedan od vodećih evropskih instituta za proučavanje temeljnih bioloških procesa na molekularnom nivou. Upravo ovde svoje mesto u svetu nauke pronašao je Marcin Suskiewicz, molekularni biolog iz Poljske. Više za vikend u 18. epizodi #TalentiEUregija
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Projekat GELATOn the road, Evropski put zanatskog sladoleda, povezuje proizvođače zanatskog sladoleda širom Evrope kroz promociju očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. U projekat, koji se finansira iz programa Kreativna Evropa,... Više [+]
Projekat GELATOn the road, Evropski put zanatskog sladoleda, povezuje proizvođače zanatskog sladoleda širom Evrope kroz promociju očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. U projekat, koji se finansira iz programa Kreativna Evropa, pored Srbije, uključeno je i 11 država Evropske unije – Italija, Belgija, Grčka, Nemačka, Luksemburg, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Španija, Poljska i Bugarska. U Srbiji, projekat sprovodi Privredna komora Beograda i kroz međusobno povezivanje evropskih proizvođača zanatskog sladoleda promoviše očuvanje lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta. Da bi očuvali tradicionalne proizvode, njihov kvalitet i zanatski način proizvodnje, proizvođači sladoleda su upućeni da koriste lokalne sveže sastojke i slede jasno definisane procese i propise. A zahvaljujući projektu, oni će povećati svoje prodajne mogućnosti na lokalnom i evropskom nivou. Tokom trajanja projekta biće organizovano takmičenje novih ukusa zanatskog sladoleda ”Održive kugle sladoleda”, kulinarski šou, treninzi za turističke operatere, kao i Pop-Up muzej koji će biti održan 24. i 25. maja u Beogradu. Na ovaj način zanatski sladoled i njegov način proizvodnje će biti bolje prepoznati kao svedočanstvo evropskog kulturnog nasleđa. #evropskiputzanatskogsladoleda
Na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF) pre nekoliko dana je objavljeno da je Poljska pronašla prekoračenje maksimalno dozvoljenog nivoa za aflatoksin B1 i ukupne aflatoksine u sojinom brašnu iz Srbij... Više [+]
Na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF) pre nekoliko dana je objavljeno da je Poljska pronašla prekoračenje maksimalno dozvoljenog nivoa za aflatoksin B1 i ukupne aflatoksine u sojinom brašnu iz Srbije. Ovo je četvrti slučaj upozoravanja o hrani iz Srbije od početka ove godine. Dan pre toga, Danska je izdala upozorenje označeno kao ozbiljno za aflatoksin u sojinom proteinu iz Srbije. Takođe, 16. januara Španija je na RASFF-u dala ozbiljno upozorenje za visok sadržaj aflatoksina u teksturisanom sojinom proteinu iz Srbije. Nešto blaže upozorenje, kao ”potencijalno ozbiljno“ izdala je Belgija 3. januara za visok sadržaj kadmijuma u zamrznutim malinama iz Srbije. #bezbednosthrane
Foto: Pixabay
Za Poljsku je jabuka posebno voće i izvor nacionalnog ponosa i zato je proglašena za zvaničnu voćku predstojećeg šestomesečnog predsedavanja EU te zemlje. Poljska je najveći evropski i četvrti po veličini svetski proizvođač jabuka a njihov... Više [+]
Za Poljsku je jabuka posebno voće i izvor nacionalnog ponosa i zato je proglašena za zvaničnu voćku predstojećeg šestomesečnog predsedavanja EU te zemlje. Poljska je najveći evropski i četvrti po veličini svetski proizvođač jabuka a njihov ukus i kvalitet prepoznaju potrošači širom sveta, navodi se na sajtu poljskog predsedavanja EU. Dodaje se da će ove jabuke biti poslužene svim učesnicima skupova u Poljskoj i Briselu u okviru predsedavaja koje počinje 1. januara. Poljske jabuke prepoznate su u registru EU kao proizvod sa zaštićenom geografskom oznakom porekla. Zasadi jabuke u Poljskoj prostiru se na 150.000 ha, što je najviše u EU, a godišnja proizvodnja tog voća je oko četiri miliona tona. #jabuka
Eutanazirali 1,38 milijuna nesilica zbog ptičje gripe
U Poljskoj je ptičja gripa izbila na velikoj farmi u Donjoj Šleskoj. Više od 1,38 milijuna kokoši nesilica moralo je biti eutanazirano. U vrlo kratkom vremenu, broj pera...