Pretraživanje postova
Sezona je išla na ruku proizvođačima bundeva u severnom Banatu – sunčani dani i jutarnje temperature oko 20 stepeni pokazali su se kao idealni uslovi za razvoj ove kulture. Uz sistem navodnjavanja ”kap po kap“ rod je obećavajući, pa poljopr... Više [+]
Sezona je išla na ruku proizvođačima bundeva u severnom Banatu – sunčani dani i jutarnje temperature oko 20 stepeni pokazali su se kao idealni uslovi za razvoj ove kulture. Uz sistem navodnjavanja ”kap po kap“ rod je obećavajući, pa poljoprivrednici očekuju dobar plasman do jeseni. Proizvođač Nikola Krnić napominje da je sušni maj doneo početne probleme, ali da su oni brzo prevaziđeni zahvaljujući punoj agrotehnici i redovnom navodnjavanju. Jul je, ističe, bio ključan – stabilne temperature i dovoljna vlaga pogodovali su cvetanju i oprašivanju, što je rezultiralo obiljem plodova. ”Navodnjavali smo dok nisu dostigle pet kilograma, a deo ukrasnih koristićemo i za dekoraciju“, dodaje Krnić. #uzgojbundeva
Foto: Pixabay
Svi ti mirisi su me pratili kroz detinjstvo i zivot, formirali ličnost i usmeravali moje emocije... bundevice iz moje baste #Ruralfoto #proizvodnja
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit o... Više [+]
Šta biste rekli na činjenicu da je "Pepeljugina kočija" pretvorena u rakiju? Ovu neverovatno zanimljivu priču donosimo na naš portal već za vikend a domaću rakiju od bundeve pravi Silvester Ruskovski iz Kucure. Ne propustite apsolutni hit ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma. :D
Kraljica jeseni, bela bundeva, dulek, ili pečenka, kao je na jugu Srbije zovu, postala je porodici Stojmenović iz Katuna kod Vranja, siguran izvor prihoda poslednjih nekoliko godina. Sa malo ulaganja, pečenka ima velike prinose, a Miša Stoj... Više [+]
Kraljica jeseni, bela bundeva, dulek, ili pečenka, kao je na jugu Srbije zovu, postala je porodici Stojmenović iz Katuna kod Vranja, siguran izvor prihoda poslednjih nekoliko godina. Sa malo ulaganja, pečenka ima velike prinose, a Miša Stojmenović priča da je tajna takvog uspeha, starinski način sadnje. ”Ovu sortu starih, belih pečenki, uzgajali su još moj pradeda, deda i otac. Ja sam četvrta generacija, pa mogu da kažem da ih na našim njivama sadimo minimum jedan vek. Ove godine sam na 30 ari njive, imao plodove koji su težili i do 40 kilograma. Izvezao sam nekoliko prikolica roda, pa sam s obzirom na uloženo i cenu, prezadovoljan”, kaže Stojmenović. Kilogram bele bundeve na pijaci košta 100 dinara. #belabundeva
Domaća bela bundeva, najbolja za pečenje i pite, suva i slatka!!!