Pretraživanje postova
Repičina lisna osa - Athalia rosae L. (Athalia colibri Christ.) i njeno suzbijanje u jesen. Ova štetočine rasprostranjena je u čitavoj našoj zemlji, a naročito u rejonima gde se uljana repica intenzivno gaji. Jedna je od najvažnijih štetoči... Više [+]
Repičina lisna osa - Athalia rosae L. (Athalia colibri Christ.) i njeno suzbijanje u jesen.
Ova štetočine rasprostranjena je u čitavoj našoj zemlji, a naročito u rejonima gde se uljana repica intenzivno gaji. Jedna je od najvažnijih štetočina ozime uljane repice u jesen, koja u pojedinim godinama za kratko vreme uništi lisnu masu, prouzrokujući golobrst.
Opis, način života i štetnost. Odrasla osa je veličine oko 8 mm, narandžastožute boje i sa crnom glavom. Raspon krila je 15 - 18 mm, a krila su prozirna, sa tamnom mrljom na prednjem rubu. Larva je tipa pagusenice - ima 3 para grudnih i 8 pari trbušnih (lažnih) nogu. U mlađim uzrastima je zelenkastosiva, a u starijim tamnosiva, na leđima skoro crna, duga do 20 mm. U toku godine ima 2-3 generacije, dok prezimljava odrasla larva u kokonu u zemljištu, na dubini od 10-20 cm.
Rasprostranjena je u čitavoj našoj zemlji, a naročito u rejonima gde se uljana repica intenzivno gaji. Jedna je od najvažnijih štetočina ozime uljane repice u jesen, koja u pojedinim godinama za kratko vreme uništi lisnu masu, prouzrokujući golobrst.
Imago se krajem aprila i tokom maja hrani dopunski nektarom korova, a zatim polaže jaja na lišće krstašica (uljane repice, gorušice i drugih, uglavnom korovskih biljaka). Prva generacija obično nije toliko brojna ni štetna za uljanu repicu, jer je ona tada već odrasla. Ose druge generacije lete tokom avgusta i septembra, polažu jaja u parenhim listova, po rubovima liski mlade ozime uljane repice, te pagusenice nanose velike štete izgrizanjem, tada još veoma oskudne lisne mase. U uslovima toplog i suvog vremena u septembru i oktobru, prouzrokuju golobrst na velikim površinama, naročito starije larve.
Mere suzbijanja. Na isto polje uljana repica se može vratiti nakon četiri godine, uz korišćenje prostorne i vremenske izolacije između starih i novih polja, na udaljenosti ne manjoj od 1 km i prekid proizvodnje na jednom gazdinstvu od najmanje jedne godine.
Smanjenju gubitaka doprinosi gajenje prinosnih sorti, kao i sorti uljane repice koje imaju osobinu da se brzo razvijaju i regenerišu posle golobrsta, odgovarajuće đubrenje, kvalitetna priprema zemljišta, blagovremena setva i suzbijanje korova iz porodice krstašica.
U najbolje preduseve uljanoj repici ubrajaju se grašak, krompir, rano povrće, ozimi ječam i pšenica. Setva lovnih biljaka (uljana rotkva) na ivičnim delovima parcela ima za cilj koncentraciju osa i suzbijanje na ivici parcela pod uljanom repicom.
Ako se na svakoj drugoj biljci mlade uljane repice nađe u proseku do jedna larva (manja od 10 mm), opravdano je izvoditi hemijsko suzbijanje.
Preporuka za suzbijanje pagusenica repičine lisne ose: Kako su biljke uljane repice u osetljivoj fazi, a po postizanju praga štetnosti koristiti insekticide na bazi piretroida: deltametrin 0,3 l/ha, lambda-cihalotrin 0,25 l/ha, alfa-cipermetrin 0,1 l/ha, bifentrin 0,15 l/ha;
Ovim tretmanom se suzbijaju i vaši na ozimoj uljanoj repici.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Proizvođači u Vojvodini započeli su pripreme za setvu uljane repice, koja tradicionalno počinje krajem avgusta. Stručnjaci podsećaju da je za uspešan start proizvodnje ključno poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse i integrisane za... Više [+]
Proizvođači u Vojvodini započeli su pripreme za setvu uljane repice, koja tradicionalno počinje krajem avgusta. Stručnjaci podsećaju da je za uspešan start proizvodnje ključno poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse i integrisane zaštite bilja. Uljana repica ne bi trebalo da se seje na istu parcelu pre isteka 4–5 godina, a kao dobri predusevi preporučuju se pšenica, ječam i rano povrće. Poseban akcenat stavlja se na upotrebu deklarisanog, semena. Neophodno je i pravovremeno uništavanje korova i samonikle repice, koji mogu biti izvor bolesti i insekata. Cilj svih mera je obezbeđivanje brzog i ujednačenog nicanja, kako bi biljke bile dovoljno razvijene da uspešno prezime. #setvauljanerepice
SY Dakoota je hibridni šestoredi ječam sa vrhunskim prinosima – čak i kad uslovi nisu idealni! 💪 Izuzetan potencijal bokorenja, čvrsto stablo otporno na poleganje, odlična tolerancija na mraz, sušu i bolesti. ❄️☀️🛡️ Pravi izbor za kvalit... Više [+]
SY Dakoota je hibridni šestoredi ječam sa vrhunskim prinosima – čak i kad uslovi nisu idealni! 💪
Izuzetan potencijal bokorenja, čvrsto stablo otporno na poleganje, odlična tolerancija na mraz, sušu i bolesti. ❄️☀️🛡️
Pravi izbor za kvalitetno zrno, silažu i biogas. 🚜⚡
#syngentaserbia #poljoprivrednici
👣 🌾Svibanj je mjesec kad obilazimo i ocjenjujemo naše pokuse sa žitaricama. A i ječam i pšenica tada su najfotogeničniji 😉 📊Pšenica i ječam sada pokazuju svoj puni potencijal, otkrivajući rezultate dugogodišnje selekcije i učinkovitost... Više [+]
👣 🌾Svibanj je mjesec kad obilazimo i ocjenjujemo naše pokuse sa žitaricama. A i ječam i pšenica tada su najfotogeničniji 😉
📊Pšenica i ječam sada pokazuju svoj puni potencijal, otkrivajući rezultate dugogodišnje selekcije i učinkovitost Syngentinih sredstava za zaštitu.🌱💪Veliko hvala našim pokusarima na povjerenju i suradnji - vi ste ključ našeg zajedničkog uspjeha.
🤝S vama od sjetve do žetve.
#Poljoprivreda #OzimiUsjevi #Ječam #Hyvido #Pšenica #TuSmoZaVas #AgroSavjeti
HYVIDO™ – Hibridi ječma za maksimalan učinak! 🌾 Dugogodišnje istraživanje i prirodan pristup hibridizaciji dali su rezultat: HYVIDO™ – jedini hibridni ozimi ječam na našem tržištu. 🌾🚀 Bujne biljke, snažan koren, otpornost na stres i pr... Više [+]
HYVIDO™ – Hibridi ječma za maksimalan učinak! 🌾
Dugogodišnje istraživanje i prirodan pristup hibridizaciji dali su rezultat: HYVIDO™ – jedini hibridni ozimi ječam na našem tržištu. 🌾🚀
Bujne biljke, snažan koren, otpornost na stres i prilagodljivost različitim uslovima proizvodnje čine ga pravim izborom za sve koji žele visok prinos. 💪📈
Koji hibrid ječma birate vi: SY Iowa, SY Dooblin ili SY Dakoota?
#syngentaserbia #poljoprivrednici