Pretraživanje postova
TRIBINA „Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“ 📣 Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića. ❓✅ Ovo je oblast o koj... Više [+]
TRIBINA
„Istine i mitovi o vinu, pivu i jakim alkoholnim pićima“
📣
Pozivamo Vas na zanimljivu i interaktivnu tribinu namenjenu srednjoškolcima, ali i svima onima koje zanima svet vina, piva i jakih alkoholnih pića.
❓✅
Ovo je oblast o kojoj „svi sve znaju“, puna je mitova, prenetih priča, polu–informacija i stereotipa. Na tribini ćete imati priliku da čujete stručnjake i profesore koji se profesionalno bave tehnologijom proizvodnje alkoholnih pića, a koji će na jasan i razumljiv način objasniti šta je naučno tačno — a šta samo popularna zabluda.
Biće reči o brojnim zanimljivim pitanjima, među kojima su i:
🍺 Da li „pivski stomak“ zaista nastaje od piva — ili je to samo mit?
🥫 Koje pivo je boljeg kvaliteta: ono iz boce ili iz limenke?
🍷 Da li je vino stvarno bolje što je starije?
🍾 Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja a da se ne pokvari?
🍸Da li se odvajanjem prvenca uklanja metil alkohol iz rakija?
🥃 Koja je razlika između različitih tipova viskija?
Dođite da zajedno razotkrijemo najčešće zablude, naučimo nešto novo, postavimo pitanja i saznamo kako zaista funkcioniše svet enologije, pivarstva i destilacionih tehnologija.
Radujemo se Vašem dolasku!
Organizator:
Tehnološki fakultet Novi Sad, Katedra za biotehnologiju
🗣 Učesnici i moderatori:
prof. dr Jelena Pejin, prof. dr Vladimir Puškaš, prof. dr Uroš Miljić, dr Milana Pribić
📍Amfiteatar Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad
🗓 15. decembar 2025. godine
🕔 17:00 časova
Login • Instagram
Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnj... Više [+]
I pored teških vremenskih uslova ove godine, veliki povrtari u leskovačkom kraju ne miruju. U plastenicima zadruge ”Zelena zvezda“ u Vinarcu u decembru počinje berba zelene salate, koja je donela dobru zaradu zahvaljujući stabilnoj potražnji i izvozu ka Rumuniji. ”Trenutna cena je oko 20 dinara i nije loša. Izvoz kreće kada se pojavi veća količina robe”, kaže direktor zadruge Đorđe Micić. Na dva hektara zadruga godišnje proizvede oko 300 tona povrća, a od četrdesetak kooperanata otkupljuju višestruko više krastavca, kupusa, paprike i paradajza. Veći deo proizvodnje plasira se na domaće tržište. ”Planiranje proizvodnje sa kooperantima je ključno da bismo izbegli viškove”, objašnjava Micić. #plastenickaproizvodnja
Na 19. Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu glavna nagrada dodeljena je mlekari Naša Zlatka iz Čajetine za kompletnu paletu proizvoda. Ostale nagrade pripale su mlekari Suvobor, kompaniji Piroćanci i proizvođačima bio mleka iz Pribo... Više [+]
Na 19. Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu glavna nagrada dodeljena je mlekari Naša Zlatka iz Čajetine za kompletnu paletu proizvoda. Ostale nagrade pripale su mlekari Suvobor, kompaniji Piroćanci i proizvođačima bio mleka iz Priboja, dok su specijalna priznanja dobili Moravka, Sokobanjac Mladenovac i vinarija Simić iz Aleksandrovca. Zahvalnice za doprinos organizaciji manifestacije uručene su Privrednoj komori Beograda, Ministarstvu poljoprivrede, Turističkoj organizaciji Pirot, Zadružnim savezima i lokalnim samoupravama. Ovogodišnji sajam zainteresovao je veliki broj posetilaca uz ocene organizatora da je važno očuvati i promovisati domaće, autentične proizvode. #sajametnohraneipica #nasazlatka
Foto: Mlekara naša zlatka
Berba grožđa 2025. godine upisaće se u Banatu kao jedna od najzahtevnijih u poslednjih deset godina. Suša, prolećni mrazevi i letnje žege značajno su smanjili prinose, ali su – uprkos svemu – doneli iznenađujuće kvalitetno grožđe. Vinograda... Više [+]
Berba grožđa 2025. godine upisaće se u Banatu kao jedna od najzahtevnijih u poslednjih deset godina. Suša, prolećni mrazevi i letnje žege značajno su smanjili prinose, ali su – uprkos svemu – doneli iznenađujuće kvalitetno grožđe. Vinogradar Zoran Malbašić iz Novih Kozaraca potvrđuje da je sezona bila puna izazova: od prolećnih kiša koje su pretilе bolestima, do ekstremno visokih temperatura tokom jula i avgusta. Vinograd od 1,7 hektara zahtevao je stalni nadzor, a pravilna agrotehnika omogućila je da grožđe stigne zdravo u podrum. ”Iako kvantiteta nema, kvalitet mladih vina je izuzetan“, kaže Malbašić. ”Ovo će biti izvrsna godina za mlada vina i imamo razloga da budemo zadovoljni”. #berbagrozdja
Muzičko-gastronomska manifestacija ”Noć italijanskog vina” održaće se po drugi put sutra, 20. novembra, na beogradskoj pijaci ”Palilula”. Događaj će trajati od 18 do 22h i rezultat je saradnje Ambasade Italije, Italijanske agencije za spolj... Više [+]
Muzičko-gastronomska manifestacija ”Noć italijanskog vina” održaće se po drugi put sutra, 20. novembra, na beogradskoj pijaci ”Palilula”. Događaj će trajati od 18 do 22h i rezultat je saradnje Ambasade Italije, Italijanske agencije za spoljnu trgovinu i JKP-a ”Beogradske pijace”. Ova manifestacija potvrđuje novi trend transformacije beogradskih pijaca, koje postaju ne samo centri trgovine već i vitalna mesta okupljanja, spajajući gastronomiju, dobar provod, kulturu i zajedništvo. Posetioci Palilulske pijace će imati jedinstvenu priliku da uživaju u bogatoj ponudi vrhunskih italijanskih vina. Pored degustacije vina, biće predstavljeni i izabrani najbolji italijanski prehrambeni proizvodi. #nocitalijanskogvina
Još efikasniji traktori posebne namene uz novu opciju
Massey Ferguson je objavio uvođenje kontinualno promenljivog menjača kao deo dodatne opreme za seriju traktora posebne namene MF 3. Serija posebne namene MF 3 uključuje p...
Napredna rešenja Massey Fergusona na sajmu Agritechnica 2025.
Massey Ferguson i ove godine izlaže na sajmu Agritechnica 2025 u Hanoveru (Nemačka) u dvorani 20 na štandu A14. Posetioci iz svih delova sveta imaju priliku da vide impre...
U kineskom gradu Sjamenu otvorena je prva prodavnica srpskih proizvoda, u kojoj su kupcima dostupne rakije, vina, med, džemovi i drugi prehrambeni proizvodi sa oznakom ”proizvedeno u Srbiji“. Prodavnicu vodi kineski uvoznik Je Šivang, koji... Više [+]
U kineskom gradu Sjamenu otvorena je prva prodavnica srpskih proizvoda, u kojoj su kupcima dostupne rakije, vina, med, džemovi i drugi prehrambeni proizvodi sa oznakom ”proizvedeno u Srbiji“. Prodavnicu vodi kineski uvoznik Je Šivang, koji je srpske proizvode prvi put otkrio na ”Vinskoj viziji“ u Beogradu i od tada razvija tržište za domaće brendove. ”Kinezi posebno vole vino, rakiju, med i proizvode od 100% voća. Imamo i bar koji pravi koktele sa srpskom rakijom – jedan od njih ušao je među tri najprodavanija pića“, rekao je Šivang. Istovremeno, kineski lanac Sišan počeo je prodaju 75 srpskih proizvoda osam proizvođača, dok se novi kontingenti robe očekuju polovinom novembra. #proizvedenousrbiji
Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna naročito u mladom vinogradu, a u područjima gde niske temperature imaju vrednost ispod - 15oC i niže, obavlja se potpuno ili delimično zagrtanje vinove loze i starijih čokota. Zagrtanje mla... Više [+]
Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna naročito u mladom vinogradu, a u područjima gde niske temperature imaju vrednost ispod - 15oC i niže, obavlja se potpuno ili delimično zagrtanje vinove loze i starijih čokota. Zagrtanje mladih vinograda je obavezno u svim vinogradarskim rejonima naše zemlje. Stanko Nekić.
Na Beogradskom sajmu će se od 22. do 25. novembra održati manifestacija ”Vinska vizija Otvorenog Balkana“, jedan od najvećih vinskih i gastronomskih događaja u Evropi, koju organizuje Privredna komora Srbije. Više od 600 izlagača iz Srbije... Više [+]
Na Beogradskom sajmu će se od 22. do 25. novembra održati manifestacija ”Vinska vizija Otvorenog Balkana“, jedan od najvećih vinskih i gastronomskih događaja u Evropi, koju organizuje Privredna komora Srbije. Više od 600 izlagača iz Srbije i regiona predstaviće vina, destilate, delikatesnu hranu i turističke ponude, dok program obuhvata edukacije, radionice, master-klasove, degustacije i panel-diskusije. Sajam će ugostiti i stotine trgovaca, uvoznika i distributera, a profesionalcima je namenjena B2B platforma za poslovno povezivanje. Tokom manifestacije biće održana takmičenja „Open Balkan Wine Trophy“ i „Rakija Trophy“, dok će deo „Food Vision“ posetiocima ponuditi kulinarske spektakle. #vinskavizija #otvorenibalkan