Pretraživanje postova
Napredna rešenja Massey Fergusona na sajmu Agritechnica 2025.
Massey Ferguson i ove godine izlaže na sajmu Agritechnica 2025 u Hanoveru (Nemačka) u dvorani 20 na štandu A14. Posetioci iz svih delova sveta imaju priliku da vide impre...
U kineskom gradu Sjamenu otvorena je prva prodavnica srpskih proizvoda, u kojoj su kupcima dostupne rakije, vina, med, džemovi i drugi prehrambeni proizvodi sa oznakom ”proizvedeno u Srbiji“. Prodavnicu vodi kineski uvoznik Je Šivang, koji... Više [+]
U kineskom gradu Sjamenu otvorena je prva prodavnica srpskih proizvoda, u kojoj su kupcima dostupne rakije, vina, med, džemovi i drugi prehrambeni proizvodi sa oznakom ”proizvedeno u Srbiji“. Prodavnicu vodi kineski uvoznik Je Šivang, koji je srpske proizvode prvi put otkrio na ”Vinskoj viziji“ u Beogradu i od tada razvija tržište za domaće brendove. ”Kinezi posebno vole vino, rakiju, med i proizvode od 100% voća. Imamo i bar koji pravi koktele sa srpskom rakijom – jedan od njih ušao je među tri najprodavanija pića“, rekao je Šivang. Istovremeno, kineski lanac Sišan počeo je prodaju 75 srpskih proizvoda osam proizvođača, dok se novi kontingenti robe očekuju polovinom novembra. #proizvedenousrbiji
Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna naročito u mladom vinogradu, a u područjima gde niske temperature imaju vrednost ispod - 15oC i niže, obavlja se potpuno ili delimično zagrtanje vinove loze i starijih čokota. Zagrtanje mla... Više [+]
Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna naročito u mladom vinogradu, a u područjima gde niske temperature imaju vrednost ispod - 15oC i niže, obavlja se potpuno ili delimično zagrtanje vinove loze i starijih čokota. Zagrtanje mladih vinograda je obavezno u svim vinogradarskim rejonima naše zemlje. Stanko Nekić.
Na Beogradskom sajmu će se od 22. do 25. novembra održati manifestacija ”Vinska vizija Otvorenog Balkana“, jedan od najvećih vinskih i gastronomskih događaja u Evropi, koju organizuje Privredna komora Srbije. Više od 600 izlagača iz Srbije... Više [+]
Na Beogradskom sajmu će se od 22. do 25. novembra održati manifestacija ”Vinska vizija Otvorenog Balkana“, jedan od najvećih vinskih i gastronomskih događaja u Evropi, koju organizuje Privredna komora Srbije. Više od 600 izlagača iz Srbije i regiona predstaviće vina, destilate, delikatesnu hranu i turističke ponude, dok program obuhvata edukacije, radionice, master-klasove, degustacije i panel-diskusije. Sajam će ugostiti i stotine trgovaca, uvoznika i distributera, a profesionalcima je namenjena B2B platforma za poslovno povezivanje. Tokom manifestacije biće održana takmičenja „Open Balkan Wine Trophy“ i „Rakija Trophy“, dok će deo „Food Vision“ posetiocima ponuditi kulinarske spektakle. #vinskavizija #otvorenibalkan
Poznata po vinima nagrađivanim na Decanteru, Manastirska vinarija Bukovo sve više osvaja i ljubitelje rakije. Njeni destilati, poput rakije od crne tamjanike, Buk vinjaka i šljivovica od požegače i crvene ranke, prodaju se gotovo odmah po p... Više [+]
Poznata po vinima nagrađivanim na Decanteru, Manastirska vinarija Bukovo sve više osvaja i ljubitelje rakije. Njeni destilati, poput rakije od crne tamjanike, Buk vinjaka i šljivovica od požegače i crvene ranke, prodaju se gotovo odmah po puštanju na tržište. Na Bukovskom brdu, u nizu hrastovih buradi, ”žestina“ odležava u novom i korišćenom drvetu, što doprinosi bogatstvu ukusa. Otac Platon, koji vodi proizvodnju, ističe da se u manastiru rakija od šljive pravi od 2006. godine, dok je 2014. predstavljena prva trogodišnja Bukovska prepečenica. Buk vinjak se opisuje kao ravnopravan vrhunskim konjacima, dok loza od crne tamjanike nudi pun aromatski doživljaj ove autohtone sorte. #manastirbukovo #vinarija
Foto: Fb/Manastir Bukovo vinarija
Poseta seoskim turističkim domaćinstvima u Srbiji porasla je za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine. Turisti sve češće biraju kraće odmore u prirodi, a najposećenija destinacija je Fruška Gora, k... Više [+]
Poseta seoskim turističkim domaćinstvima u Srbiji porasla je za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine. Turisti sve češće biraju kraće odmore u prirodi, a najposećenija destinacija je Fruška Gora, koja objedinjuje brojne oblike turizma – od vinskog i verskog do zdravstvenog. Na Fruškoj Gori se nalazi 16 aktivnih manastira, vinske priče poput podruma porodice Odrovački u Rivici, kao i turistička domaćinstva u mestima poput Male Remete, gde gosti uživaju u miru, čistom vazduhu i lokalnoj hrani. Prema podacima Ministarstva, u Srbiji je trenutno registrovano oko 1.200 seoskih domaćinstava, što je gotovo 50% više nego početkom 2023. godine. #seoskiturizam
Srbija ima potencijal da postane konkurentan i pouzdan proizvođač hrane u regionu, uz primenu klimatski pametnih i održivih poljoprivrednih praksi i sprovođenje reformi koje će ojačati otpornost sektora, ocenio je Nabil Gangi, zamenik regio... Više [+]
Srbija ima potencijal da postane konkurentan i pouzdan proizvođač hrane u regionu, uz primenu klimatski pametnih i održivih poljoprivrednih praksi i sprovođenje reformi koje će ojačati otpornost sektora, ocenio je Nabil Gangi, zamenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za Evropu i centralnu Aziju. ”Srbija ima bogatu poljoprivrednu tradiciju i ogroman potencijal da bude lider u izgradnji održivih prehrambenih sistema. Ali obezbeđivanje zdrave, bezbedne i hranljive hrane za sve zahteva kolektivnu odgovornost – od poljoprivrednika i donosilaca odluka, do preduzeća i potrošača“, poručio je Gangi. Prema njegovim rečima, srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor suočava se s ozbiljnim izazovima – od klimatskih promena, suša i poplava, do strukturnih ograničenja poput usitnjenog zemljišta i starenja poljoprivrednog stanovništva. Ipak, Srbija ima značajne razvojne šanse zahvaljujući rastu izvoza, modernizaciji proizvodnje i sve većem usvajanju digitalnih i klimatski pametnih tehnologija. #odrzivapoljoprivreda
Kompanija iz Velike Britanije lansirala je liniju luksuznih pića za pse i mačke, sa duhovitim imenima poput Pawt, Champawgne, Purrno Noir i Sauvignon Bark. Ovi luksuzni napici su bez alkohola i grožđa, na bazi mačje mente. ”Vino za ljubimce... Više [+]
Kompanija iz Velike Britanije lansirala je liniju luksuznih pića za pse i mačke, sa duhovitim imenima poput Pawt, Champawgne, Purrno Noir i Sauvignon Bark. Ovi luksuzni napici su bez alkohola i grožđa, na bazi mačje mente. ”Vino za ljubimce pomaže im da se opuste u stresnim situacijama“, objašnjava osnivač kompanije Džon Roberts, dodajući da je ideja nastala iz ljubavi prema životinjama. Proizvodi su brzo postali hit među vlasnicima pasa i mačaka, a kompanija sada planira širenje na tržišta Azije i Severne Amerike. Iz kompanije napominju i da su imali zanimljive susrete sa carinicima koji su pokušali da naplate porez na vino - dok nisu shvatili da je potpuno bezalkoholno. #vinozapseimacke
Foto: Pixabay
Do kraja godine očekuju se prvi rezultati istraživanja koja bi mogla da doprinesu rekonstrukciji vinske istorije Srbije i otkriju stare, zaboravljene sorte vinove loze koje su se nekada gajile širom zemlje. Reč je o projektu ”Genetic variet... Više [+]
Do kraja godine očekuju se prvi rezultati istraživanja koja bi mogla da doprinesu rekonstrukciji vinske istorije Srbije i otkriju stare, zaboravljene sorte vinove loze koje su se nekada gajile širom zemlje. Reč je o projektu ”Genetic varietal identification of vines from Serbian vineyards”, koji realizuju naučnici sa Univerziteta u Beogradu. U istraživanje su uključene profesorke Slavica Todić i Vera Rakonjac sa Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta i Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, u saradnji sa stručnjacima španskog Instituta za vino i vinovu lozu Univerziteta La Rioha. ”Projekat ima za cilj identifikaciju uzoraka vinove loze prikupljenih sa starih i nepoznatih čokota širom Srbije. Ovog proleća sakupljeno je oko 90 uzoraka iz Toplice, Župe, Negotinske krajine, Deliblatske peščare, okoline Niša, Aleksinca, Pirota, Leposavića, Orahovca i brojnih manastira – Rače, Studenice, Sretenja...”, navodi prof. dr Tomanović. Kako dodaje, genetskom analizom očekuje se otkrivanje nepoznatih sorti i njihova eventualna revitalizacija i povratak u komercijalnu proizvodnju. #vinovaloza
Bakterija A. tumefaciens na vinovoj lozi najčešće infekciju ostvaruje putem ozleda nastalih mehaničkim putem, štetočinama, zamrzavanjem stabla i druge načine. Fitopatogena bakterija se širi u zasadu vinove loze. Štete na vinovoj lozi mogu b... Više [+]
Bakterija A. tumefaciens na vinovoj lozi najčešće infekciju ostvaruje putem ozleda nastalih mehaničkim putem, štetočinama, zamrzavanjem stabla i druge načine. Fitopatogena bakterija se širi u zasadu vinove loze. Štete na vinovoj lozi mogu biti velike, a često se moraju vinogradi krčiti. Stanko Nekić.