Pretraživanje postova
Srbija ima potencijal da postane konkurentan i pouzdan proizvođač hrane u regionu, uz primenu klimatski pametnih i održivih poljoprivrednih praksi i sprovođenje reformi koje će ojačati otpornost sektora, ocenio je Nabil Gangi, zamenik regio... Više [+]
Srbija ima potencijal da postane konkurentan i pouzdan proizvođač hrane u regionu, uz primenu klimatski pametnih i održivih poljoprivrednih praksi i sprovođenje reformi koje će ojačati otpornost sektora, ocenio je Nabil Gangi, zamenik regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) za Evropu i centralnu Aziju. ”Srbija ima bogatu poljoprivrednu tradiciju i ogroman potencijal da bude lider u izgradnji održivih prehrambenih sistema. Ali obezbeđivanje zdrave, bezbedne i hranljive hrane za sve zahteva kolektivnu odgovornost – od poljoprivrednika i donosilaca odluka, do preduzeća i potrošača“, poručio je Gangi. Prema njegovim rečima, srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor suočava se s ozbiljnim izazovima – od klimatskih promena, suša i poplava, do strukturnih ograničenja poput usitnjenog zemljišta i starenja poljoprivrednog stanovništva. Ipak, Srbija ima značajne razvojne šanse zahvaljujući rastu izvoza, modernizaciji proizvodnje i sve većem usvajanju digitalnih i klimatski pametnih tehnologija. #odrzivapoljoprivreda
Kompanija iz Velike Britanije lansirala je liniju luksuznih pića za pse i mačke, sa duhovitim imenima poput Pawt, Champawgne, Purrno Noir i Sauvignon Bark. Ovi luksuzni napici su bez alkohola i grožđa, na bazi mačje mente. ”Vino za ljubimce... Više [+]
Kompanija iz Velike Britanije lansirala je liniju luksuznih pića za pse i mačke, sa duhovitim imenima poput Pawt, Champawgne, Purrno Noir i Sauvignon Bark. Ovi luksuzni napici su bez alkohola i grožđa, na bazi mačje mente. ”Vino za ljubimce pomaže im da se opuste u stresnim situacijama“, objašnjava osnivač kompanije Džon Roberts, dodajući da je ideja nastala iz ljubavi prema životinjama. Proizvodi su brzo postali hit među vlasnicima pasa i mačaka, a kompanija sada planira širenje na tržišta Azije i Severne Amerike. Iz kompanije napominju i da su imali zanimljive susrete sa carinicima koji su pokušali da naplate porez na vino - dok nisu shvatili da je potpuno bezalkoholno. #vinozapseimacke
Foto: Pixabay
Do kraja godine očekuju se prvi rezultati istraživanja koja bi mogla da doprinesu rekonstrukciji vinske istorije Srbije i otkriju stare, zaboravljene sorte vinove loze koje su se nekada gajile širom zemlje. Reč je o projektu ”Genetic variet... Više [+]
Do kraja godine očekuju se prvi rezultati istraživanja koja bi mogla da doprinesu rekonstrukciji vinske istorije Srbije i otkriju stare, zaboravljene sorte vinove loze koje su se nekada gajile širom zemlje. Reč je o projektu ”Genetic varietal identification of vines from Serbian vineyards”, koji realizuju naučnici sa Univerziteta u Beogradu. U istraživanje su uključene profesorke Slavica Todić i Vera Rakonjac sa Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta i Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, u saradnji sa stručnjacima španskog Instituta za vino i vinovu lozu Univerziteta La Rioha. ”Projekat ima za cilj identifikaciju uzoraka vinove loze prikupljenih sa starih i nepoznatih čokota širom Srbije. Ovog proleća sakupljeno je oko 90 uzoraka iz Toplice, Župe, Negotinske krajine, Deliblatske peščare, okoline Niša, Aleksinca, Pirota, Leposavića, Orahovca i brojnih manastira – Rače, Studenice, Sretenja...”, navodi prof. dr Tomanović. Kako dodaje, genetskom analizom očekuje se otkrivanje nepoznatih sorti i njihova eventualna revitalizacija i povratak u komercijalnu proizvodnju. #vinovaloza
Bakterija A. tumefaciens na vinovoj lozi najčešće infekciju ostvaruje putem ozleda nastalih mehaničkim putem, štetočinama, zamrzavanjem stabla i druge načine. Fitopatogena bakterija se širi u zasadu vinove loze. Štete na vinovoj lozi mogu b... Više [+]
Bakterija A. tumefaciens na vinovoj lozi najčešće infekciju ostvaruje putem ozleda nastalih mehaničkim putem, štetočinama, zamrzavanjem stabla i druge načine. Fitopatogena bakterija se širi u zasadu vinove loze. Štete na vinovoj lozi mogu biti velike, a često se moraju vinogradi krčiti. Stanko Nekić.
Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku EU, od 2021. sprovodi projekat „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“. Projekat traje do januara 2026. i ima... Više [+]
Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku EU, od 2021. sprovodi projekat „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode“. Projekat traje do januara 2026. i ima cilj da poljoprivreda u Srbiji postane održivija i spremnija na klimatske izazove. Uključene su 23 opštine, formirano je deset demo centara, a u 11 škola uveden je predmet „Klimatske promene u poljoprivredi“. Postavljeno je više od 60 oglednih polja sa inovativnim praksama, poput podzemnog navodnjavanja na solarni pogon, kalcizacije i podrivanja. U Braničevskom okrugu zabeleženi su prinosi veći od 5 do 25%. Primer dobre prakse je i Poljoprivredna škola u Požarevcu, gde je instaliran solarni sistem Agrivoltaik, koji omogućava kombinovanu proizvodnju energije i hrane. Projekat nudi praktična rešenja koja ublažavaju posledice klimatskih nepogoda i stvaraju temelje za konkurentniju i dugoročno održivu poljoprivredu u Srbiji. #otpornostpoljoprivrede #klimatskepromene #agrovoltaik
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima k... Više [+]
U Srbiji je prošle godine ubrano oko 130.000 tona grožđa sa 20.000 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina iznosi oko 30 miliona litara. U Topolskom kraju mraz je smanjio ovogodišnji prinos na pojedinim parcelama, ali u vinogradima koji su ga izbegli odličan je rod i kvalitet. Cena je ove godine za 50 odsto niža od prošlogodišnje – oko evro po kilogramu. U Topoli je pod vinogradima oko 1.000 hektara, a pod drugim voćem, najviše pod jabukom, oko 6.000 hektara. Čak 90 odsto roda ranije je išlo u Rusiju, a danas u zemlje CEFTE, a otvaraju se i nova tržišta poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U ”srpskoj Toskani“ posluje 120 proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla. #berbagrozdja
Najlepši dar vinograda - priroda daruje, a čovek brine i stvara.
#RuralFoto #proizvodnja
Prvi dani septembra u Topoli obeleženi su početkom berbe grožđa u Kraljevim vinogradima pod Oplencem. Tradicionalno se prvo beru bele sorte, a vinogradari navode da su prinosi dobri, uz štete od grada od oko 10%. Ove godine očekuje se 20.00... Više [+]
Prvi dani septembra u Topoli obeleženi su početkom berbe grožđa u Kraljevim vinogradima pod Oplencem. Tradicionalno se prvo beru bele sorte, a vinogradari navode da su prinosi dobri, uz štete od grada od oko 10%. Ove godine očekuje se 20.000–25.000 litara vina, mahom belih, dok je u planu obnova zasada i povratak starih sorti poput Rizlinga i Semiona. Kraljevi vinogradi danas zauzimaju oko 13 ha, sa dominantnim Šardoneom, Pinot blancom i Cabernet Sauvignonom. Radnici kažu da berba protiče lako i da donosi solidnu zaradu. Iako su se nekada prostirali na 50 ha, cilj je sada kvalitet, a ne kvantitet. Vina iz Kraljeve vinarije, poznata po vrhunskom ukusu i mirisu, kupuju turisti iz celog sveta. #berbagrozdja
Od 18. do 21. septembra u Vršcu će biti održani 67. Dani berbe grožđa, najveća manifestacija ovog grada, uz bogat kulturni i zabavni program. Poseban novitet je Vinski trg, koji će po prvi put biti postavljen na Trgu pobede, gde će se preds... Više [+]
Od 18. do 21. septembra u Vršcu će biti održani 67. Dani berbe grožđa, najveća manifestacija ovog grada, uz bogat kulturni i zabavni program. Poseban novitet je Vinski trg, koji će po prvi put biti postavljen na Trgu pobede, gde će se predstaviti lokalne vinarije. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakla je da je cilj da se “oživi duh Grožđebala, čija su suština vino i grožđe”, dok direktor Turističke organizacije Aleksandar Daskalov dodaje da je reč o potpuno novom ambijentu za posetioce. Ovogodišnja manifestacija nosi i humanitarnu dimenziju – deo budžeta biće namenjen pomoći porodicama pogođenim nedavnim požarima, kao i izradi elaborata za obnovu šuma na Vršačkom bregu. #vrsackigrozdjebal
Bliži se kraj berbe i vinskih sorti grožđa 🍇🍷.