Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 30.01.2019. 12:00
  • Bruxelles

Brexit 5 puta veća pretnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Samo dva meseca pre Brexita, posebno je alarmantan podatak o trgovinskom deficitu između EU i Britanije od čak 25 milijardi evra u domeni tzv. agrifood segmenta ukupne trgovinske razmene

Foto: Bigstockphoto/Tanaonte/Belish
  • 275
  • 21
  • 0

Šta će se dogoditi s trgovinom poljoprivrednim robama izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije? Hoće li biti posebnih fito-sanitarnih uslova za hranu koja iz EU27 dolazi na ostrvo? Hoće li biti drugih barijera nakon 29. marta 2019.? Konkretnih odgovora trenutno na ova pitanja nema, što otvara razdoblje neizvesnosti.

Naime, ostalo je samo dva meseca do primene Brexita, što neki ekonomski analitičari tumače i potencijalnim okidačem recesije.

Osim što će Brexit značiti 38 milijardi evra manje u EU kasi te stoga i direktno manje novca za sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike on postaje i pitanje protoka roba. 

Danas masovno na ostrvu s kontinenta (iz EU27 zemalja) nabavljaju voće i povrće, meso i mlečne proizvode te vino i druga alkoholna pića. 

Puno toga zavisi kako će UK reagovati u narednom periodu, kakav će stav zauzeti. Diplomate Unije u nedostatku parlamentarne većine druge strane (za bilo šta po pitanju Brexita) vide najveći problem ovih pregovora. 

Posle razvoda švajcarski model?

Danas čelnici EU čekaju da se Britanija izjasni šta želi. Ne šta neće prihvatiti, nego šta hoće. Jean-Claude Juncker i rukovodstvo očekuju jasan stav ostrva kako bi znali u kojem smeru pregovarati dalje. 

Promišljaju se različite opcije i scenariji, a nedavno je Adrian Kerbs, agrobloger iz Švajcarske na tu temu otvorio pitanje može li primer trgovinske regulacije odnosa između Evropske unije i Švajcarske poslužiti kao budući model za Brexit?

"Da li je ovo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva razvod ili nešto drugo? Ja mislim da jeste, a tek nakon što prođemo ovu fazu doći ćemo do toga da primenjujemo druge modele. Prvo sadašnje stanje moramo raščistiti", odgovorio je Johan van Gruijthuijsen, član Brexit delegacije Evropske komisije.

Institucije Unije kažu da su spremne na sve scenarije, sa i bez dogovora. Ipak, šta će biti 30. marta pitanje je od milion dolara, pa i puno više od toga.

Trgovački odnosi najdelikatnija su tema, posebno u no deal scenariju, gde ostaje previše nepoznatog što može dovesti do ozbiljnih tržišnih turbulencija. Doduše ne i potpune blokade jer WTO regulisanje toka robe i usluga (Svetska trgovinska organizacija) primenjuje u nedostatku boljih rešenja.

Agraru EU27 preti deficit od 25 milijardi evra? 

Alarmantan je podatak o trgovinskom deficitu između EU i Britanije od čak 25 milijardi evra u domeni tzv. agrifood segmenta ukupne razmene. Naime, 27 zemalja članica EU samo su prošle godine prodale na ostrvu oko 40 milijardi evra poljoprivrednih i prehrambenih roba, dok je u kontra smeru Britanija unutar iste kategorije plasirala tek 15 milijardi prema starom kontinuitetu.

Najižloženije toj pretnji su Irska, Nemačka i Francuska, ali jasno je kako se poremećaji toga tipa brzo preliju na sve povezane ekonomije. 

Koliko je deficit od 25 milijardi velik, pokazuje poređenje sa 2014. godinom (dakle pre sankcija) kada je EU izvoz agrifood segmenta u Rusiju iznosio (samo) pet milijardi evra!

Pet puta veći izvoz na ostrvu, nego u Rusiju 2014. danas Brexit čini potencijalnom minom za poljoprivredu i prehrambenu industriju unije.


Tagovi

Brexit AgriFood Deficit Poljoprivreda Adrian Krebs Johan van Gruijthuijsen Jean-Claude Juncker


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)