Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bulka
  • 27.05.2020. 15:00

Bulka: Simbol stradanja i otpora

Bulka ili divlji mak za poljoprivrednike predstavlja korov. Međutim, o ovim krhkim cvetovima bogate simbolike pevano je već više od jednog veka.

Foto: Damir Podhorski
  • 2.139
  • 24
  • 0

Krajem maja i početkom juna bulke ili divlji makovi na vrhuncu su cvetanja. Energična crvena, kao kontrast umirujućoj zelenoj, simbol je otpora i inata. Međutim, ko god je i dotakao latice maka, uverio se u njegovu krhkost, a ko god da ga je ubrao - u prolaznost njegove lepote. 

Makove je antologijski opevao kanadski vojni lekar, Džon Mekrej, a njegova pesma U flandrijskim poljima (In Flanders fields) prerasla je u najpoznatije pesničko delo sa tematikom Prvog svetskog rata i predstavlja svojevrsnu himnu Dana sećanja koja se obeležava u zemljama Komonvelta. Pesmu je napisao nakon što je njegov ratni drug, poručnik Aleksis Helmer, poginuo tokom druge bitke za belgijski grad Iper. Tamo je nemačka vojska, koristeći gas iperit, izvela jedan od prvih hemijskih napada u istoriji ratovanja. 

Pitate se, kakve veze sa ovim imaju bulke? 

Granate su pokrenule seme 

Znamo da su svakom semenu za nicanje potrebni određeni uslovi, od dubine setve, preko vlage zemljišta, do temperature. Niz faktora utiče na to da li će seme nići ili ne. Seme bulke je vrlo sitno, jedan cvet može dati oko 17.000 semenki. Deo raznosi vetar, a deo tako odlazi dublje u zemljište i čeka dok ne stekne prave uslove za rast i razvoj. Jedan od njih je dovoljna prisutnost kiseonika. 

Upravo se to dogodilo u proleće 1915. godine na delovima fronta u Belgiji i Francuskoj. Seme bulke spavalo je u poljima, duboko u zemlji, dok ih nije razdrmalo granatiranje. Aktivirano, počelo je da klija i raste preplavivši polja Flandrije koje je tada u pesmi opisao Mekrej. Simboliku grimizno crvenih cvetova na bojištu natopljenim krvlju hiljada poginulih vojnika.

Sada je lakše razumeti zašto se ovi divlji makovi pojave, gotovo niotkuda, na zemljištu koje se mehanički obrađuje, a godinama je bilo zapušteno. 

Makovi kao izraz seljačke bune

O simbolici bulki se pisalo i pevalo u više navrata, podsetimo se samo knjige za decu pod nazivom Bulka u žitu Laze Lazića, somborskog pesnika XX veka.

Crveni makovi, pesma Mihovila Pavleka Miškine, književnika i političara sa hrvatskog područija, poznata je u klasičnom, popularnom, čak i pank izvođenju. I Miškina je, inače, učestvovao u Prvom svetskom ratu.

Njegova pesma Crveni makovi u prošloj državi bila je simbol komunizma, odnosno otpor fašizmu. Međutim, Miškina se nije slagao sa revolucionarnim metodama tadašnjih političkih struktura. On je seljake kao i radnike smatrao jednakim slojem potlačenih i bednih. 

Makovi u njegovoj pesmi, kako je svojevremeno u tekstu Crveni makovi pisao književnik Miljenko Jergović, ne predstavlju otpor nego prokletstvo ugnjetavanog seljaka, o čemu najbolje govore poslednje dve strofe: "Prokleo seljak zemljicu/vražjih gospodara,/niknuli crven-cvjetovi/umjesto božjeg dara! // Krvlju su kmetskom sijani,/kletvama, bunom miješani/suzama, znojem pojeni/zato su tako crveni."

"Gde su nestali svi cvetovi?"

Podsetimo se i pesme Where Have All the Flowers Gone?, čijoj je popularnosti doprinelo izvođenje Marlen Ditrih koja je 1962. otpevala na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Nekoliko godina kasnije, na nemačkom otpevala je i američka pevačica Džoan Baez, a pesma je bila jedan od simbola tadašnjeg hipi pokreta. 

Tako se o neuglednim bulkama, biljkama koje u poljoprivredi smatramo korovom, pevalo već više od jednog veka, uvek predstavljajući krhkost i prolaznost života. 


Tagovi

Bulke Divlji mak Pesma Simbol Prvi svetski rat Seme Bulka u žitu Laza Lazić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P