Pretraživanje tekstova
Veliko kinesko tržište, uverava nas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, biće u novembru otvoreno za svinjsko meso iz Srbije. Postavlja se, međutim, pitanje da li će biti dovoljno tovljenika u našim oborima, jer statistika pokazuje da je iz godine u godinu manje svinja svih kategorija?!
Proizvodnja svinja opada, a otkupna cena tovljenika oscilira iz godine u godinu, sa tendencijom učestalih smanjenja do ispod proizvodne cene, tako da stočari na kraju tovnog ciklusa nemaju ni dinar zarade. Država sa svoje strane subvencioniše proizvodnju, daje stočarima prioritet pri zakupu zemlje, ali to očigledno nema efekta.
Svetlo na kraju mračnog tunela opadajuće svinjarske proizvodnje u Srbiji zasijaće, kažu nadležni, sredinom novembra ove godine kada će put kineskog tržišta krenuti prve količine našeg svinjskog mesa. Početni najavljeni kontigent od 50.000 tona će verovatno lako biti pripremljen uprkos nedavnoj pojavi afričke kuge svinja na našoj teritoriji, ali na stalni dugoročni izvoz se ne možemo nadati ako se ne organizuju - farmeri, klaničari i trgovci.
Kuga uticala na cenu svinjetine: Srbija i dalje uvozi velike količine mesa
Negativni trendovi u proizvodnji svinja posledica su tranzicije i nesređenog tržišta. Na jednoj strani su farmeri koji proizvode svnjsko meso, a pri tome ne znaju ni za koga proizvode i pod kojim uslovima - i snose sav rizik, a na drugoj strani su klanice i trgovci, koji bez obzira na cenu žive mere svinja uvek zaračunavaju svoju maržu, da ne bi stvarali gubitke.
Znači, nema organizovane proizvodnje kao što je to bilo nekada kada su velike industrijske klanice bile glavni organizatori kooperativne proizvodnje svinjskog mesa sa farmerima.
U većini evropskih zemalja se otkupna cena tovljenika formira na liniji klanja, odnosno prema ostvarenom procentu mesnatosti. I naše Ministarstvo poljoprivrede treba da donese zakonsku obavezu da se svinje plaćaju na osnovu količine i kvaliteta mesa, a ne kao do sada, na osnovu žive mere.
Cenu mesne jedinice treba da određuje koordinaciona komisija sastavljena od predstavnika farmera, klaničara i ministarstva poljoprivrede, a na osnovu ponude i potražnje, svakih sedam dana.
Podrazumeva se da svi veći odgajivači svinja moraju biti registrovani, a poželjno je, radi organizovanog nastupa na tržištu, da budu i udruženi u regionalna u republička udruženja uzgajivača svinja. Takođe, treba redovno da se edukuju i slušaju savete stručnjaka. Gajiće isključivo mesnate i visokoplodne rase i na taj način postizati visoku produktivnost - 25 tovljenika po krmači godišnje.
Mesnatost svinja treba da je 60 odsto i više, a utrošak hrane ispod tri kilograma za kilogram prirasta. Samo na taj način mogu biti konkurentni kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu.
Da li je domaćim mesnim prerađevinama omogućen izvoz u Evropu?
Svoje obaveze treba da ispunjavaju i ostali učesnici u proizvodnji svinjskog mesa. Klaničari se moraju dogovarati i planirati proizvonju sa farmerima, pa i zajednički da finansiraju tov na bazi prirasta. Takođe, klaničari moraju striktno da primenjuju sve zakonske mere koje se odnose na eradikaciju svinjske kuge, a to znači da ne smeju da primaju tovljenike bez markica i odgovarajuće veterinarske dokumentacije.
Tagovi
Svinjsko meso Proizvodnja svinjskog mesa Cena mesa Izvoz mesa Klanice Trgovci
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.