Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.03.2023. 13:30

Preselili smo se na selo. Šta da gajimo?

Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak. Prvo treba da znamo sa koliko površine raspolažemo.

Foto: Depositphoto/cobalt-70
  • 748
  • 116
  • 0

Šta da posejem u bašti? Kada mi, kao agronomu, postave ovo pitanje samo okicama gledam u svim pravcima. Kako da ja znam šta treba da sejete u svojoj bašti?

Postoji milion razloga koji će uticati na vašu odluku šta da posejete, uzgajate, pisala sam. Da je odgovor na to pitanje lak znala bih šta da posejem posle katastrofalne 2022. godine. Prvo nam je pijavica prešla preko imanja i doslovno je sve povrće izgledalo kao da je prošlo kroz tupu mašinu za mlevenje mesa. Posle toga je bilo izuzetno nevreme. Kiša je padala kao da je neko uključio perač pod pritiskom i oprao celo imanje, posebno baštu. Izgubili smo neke sorte i vrste, ali život i baštovanstvo idu dalje.

Šta sejati?

Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lak. Prvo treba da znamo sa koliko površine raspolažemo. Da li imamo 10m² ili saksije ili pola hektara kojeg možemo obraditi? Veličina prostora će neke vrste u startu odbaciti. Sigurno nećete na malom prostoru uzgajati krompir, ali to ne znači da ako želite dva reda mladog krompira da vam neko brani. Ako je prostor mali, isplativije je uzgajati tikvice koje ne stvaraju duge vreže, već formiraju mali grm.

Tikvice formiraju mali grm (foto: J. Kuzmić)

Druga stvar je kakvo je zemljište koje imate. Sigurno je da ne postoji savršen tip zemljišta. Kod mene ne uspevaju kupusnjače. Samo zbog tvrdoglavosti uzgajamo kupus. Kod nas je uspeh kad glavica naraste veća od šake, a tek da ima 0,5 kg. Međutim, razlog naše tvrdoglavosti zašto tako istrajno svake godine sadimo kupus je ukus tih glavica. Ne postoji nijedna koju kupimo na pijaci da ima takav miris, takav ukus. Svi znamo kakav je to, ali... Ta mala glavica iz naše bašte, to je nešto neopisivo. Kao da se radi o kupusu sa druge planete. On ne smrdi dok se priprema. Dovoljna je kašika masnoće i to je najukusnije jelo koji sam ikad probala.

Hoću reći da morate poznavati vaše zemljište i šta možete na njemu uzgajati i šta ćete na kraju dobiti od svog rada. Gde se cedi voda, da li ima šljunka, nivo podzemnih voda, da li je rastresito, da li ima kišnih glista, da li su prisutne štetočine, možda je problem trulež korena, kakva je pH reakcija. Milion stvari može diktirati i menjati vaš plan setve i sadnje.

Kako ćete obrađivati zemljište?

Da li ćete orati zemlju? Imate li svoje mašine ili ćete nekoga iz komšiluka angažovati? Raspitajte se. Da li želite malčirati slamom? U mom kraju niko ne uzgaja žitarice. Nema slame. Takva ideja u startu otpada. Ali možemo umesto slame koristiti seno. Da li ima sena? I tu treba paziti kakvo je. Mogu pokositi neki korov, seme se ospe na vašu zemlju i nastane problem. Seno za malč da, ali samo od trave koja nije formirala seme.

Seno ili slama

Gde je voda?

Ako želite uzgajati povrće bitna stavka je voda. Trebaće vam za zalivanje. Od setve, sadnje rasada do berbe treba vam voda. Gde perete ruke, alat, obuću?

Koliko ljudi učestvuje?

Nije isto ako sami obavljate radove ili vas ima više. Ima ona stara narodna "Kada sejete imate malo prijatelja, a kad berete prijatelj je i Kuso i Muso."

Šta jedete?

Šta vi i vaša porodica jedete? Kakav je smisao da uzgajate mahune, ako ih ne jedete ili ih ne jede niko od članova porodice. Razgovarajte šta je to što želite da jedete sveže iz svoje bašte. Da li želite da probate neko povrće koje do sada niste jeli. Za nekoga će to biti rotkvica ledena sveća, a za nekoga daikon. Napravite spisak onoga što želite da uzgajate i razmotrite šta je realno da uzgajate.

Koliko je udaljena vaša bašta?

Što je udaljenost veća to su veći troškovi. Možda imate imovinu na selu, ali šta vam to vredi ako je udaljeno kilometrima i kilometrima. Umorite se dok dođete. Ne možete dolaziti često, a ponekad će radovi zahtevati da često dolazite, zalivate. Birajte kulture o kojima se možete brinuti. Berba bamije se obavlja svako jutro. Da li možete odvojiti vreme da svako jutro berete mlade plodove bamije? Ili vam odgovara krompir? Njega možete obrađivati vikendom.

Kromir možete i vikendom da obrađujete

Ovu su samo glavni faktori koji će uticati na odgovor koji ćete sami sebi dati kada je u pitanju setva i sadnja. Niko vam ne može reći šta da radite. Šta vama znači ako bih rekla da posejete grašak? Zamislimo da ste alergični na grašak. Samo bi ste me bledo gledali. Vi ste gospodar i sluga svoje bašte, a ja mogu samo pomoći ponekim savetom da vam olakšam rad i brigu oko biljaka.

Srećno u novoj sezoni.


Tagovi

Šta Setva Sadnja Zemljište Povrće Isplativost Šta sejati


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.