Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2. Farm show - Osijek
  • 31.08.2015. 11:45

Šou titana u polju i na pisti

Ovi svojevrsni titani su u polju potvrdili ono što o njima piše u prospektima.

  • 1.091
  • 299
  • 0

Posetili smo 2. Farm show u Osijeku - i nismo zažalili. Poljoprivredni sajam je na čepinskom aerodromu uspešno organizovalo Udruženje prodavaca poljoprivredne mehanizacije. Tehnički podaci o sajmu na 11.000 kvadratnih metara, 35 izlagača i mehanizaciji "teškoj" 20 miliona evra, ne znače puno dok se na pogledaju fotografije sa ove manifestacije.

Prikaz mašina u radu

Ono što je svakako najveći kvalitet Farm show-a je prikaz mašina u radu. Tako smo u petak 28.08. od 11-13 sati, bili u prilici da vidimo mašine za osnovnu obradu zemljišta, u istom terminu u subotu 29.08, mašine za predsetvenu pripremu, setvu i sadnju, i na kraju u nedelju 30.08. mašine za đubrenje i zaštitu.

Za to da bi show bio show pobrinuo se organizator upriličivši trku traktora na 100 metara. Osim mehanizacije, kao segment "iz senke", ali ne manje važan, bili su izlagači, koji su prestavljali mineralna đubriva, semenske kuće sa ogledima u polju, firme koje su predstavljale GPS-tehnologiju i ostalo.

Poslovni susret, a ne vašar

Odmah upada u oko da je reč o sajmu na koji ciljano dolaze ljudi koji svoju egzistenciju traže u poljoprivredi. Ni V od vašara kojim često imamo priliku da prisustvujemo. Nema kineske plastike, balona, šećerlema, šatri i muzike koja grmi iz njih. Jedan restoran - i to je to. Na štandovima puno prostora kao i mesta u hladovini šatora za sklapanje budućih poslova. A toga je trebalo biti pošto se u tri dana asfalt "topio" od paklene temperature. A valjda je i to bolje nego da je padala kiša?! Treba pohvaliti napor izlagača da lepo urede štandove. Tu su bile i nezaobilazne hostese koje su sa promo materijalima privlačile poljoprivrednike na štandove. Treba reći da je ulaz na sajam bio 30 kuna što je nešto manje od 500 dinara.

Šta smo imali priliku da vidimo?

Case traktor i Vogel Noot podrivač

Gotovo je siguno da ću nešto preskočiti u nabrajanju, ali ću vam izneti deo onoga što su posetioci mogli da vide u tri dana sajma: najači traktor na svetu - guseničar Case Quadtrac od 600 konjskih snaga kao i aktuelni traktor godine - Case Magnum CVX, a u polju u radu smo mogli da vidimo Rabe plugove, HE-VA kratku tanjiraču i gruber disc roller, zatim Gruber triple tiller - kompaktnu mašinu sastavljenu od grubera, tanjirača i valjaka radne dubine 30 cm, Kuhn 302 D rotodrljaču, žetnu sejalicu Kulti seeder, koja omogućava setvu tamo gde ima dosta žetvenih ostataka, moćnu mehanizaciju za setvu Kuhn Striger R8 (strip-till kultivator), sejalice Rapid i Tempo, Mazzotti samohodnu prskalicu s Perkins motorom i rasponom krila od 27 metara, prskalice marke Berthoud...

Traktori koji su bili agregatirani sa ovim mašinama su bili: Case puma 154, Steyr cut 6170, Deutz Fahr 5120 P, Deutz Fahr 9340 TTV Agrotron, i drugi.

Najbrži - Steyr 6195 CVT

U trci traktora na 100 metara u teškoj kategoriji iznad 140 KS pobedio je Steyr 6195 CVT. U trci traktora ispod 140 KS pobednik je Fendt 313 Vario.

Poruka organizatorima: Sledeće godine više voćarsko-vinogradarske mehanizacije, a naravno i stočarske

Na Farm show-u je dominirala ratarska mehanizacija. Poruka organizatorima je da sledeće godine pojačaju povrtarsku, voćarsko-vinogradarsku i stočarsku mehanizaciju. A da ima prostora za to, potvrđuje interesovanje za samohodnu mašinu za berbu lešnika.

Trka traktora
Trka ubrzanja traktora

Uz to, u razgovoru sa posetiocima sam čuo i druga mišljenja kada je reč o organizaciji. Neki smatraju da demonstracija mašina u radu treba da bude jedan dan ili da tri dana sve mašine demonstriraju svoje potencijale.

Ovako, posetilac, posebno onaj koji dođe izdaleka, mora da se odluči da li će gledati mašine za osnovnu obradu, pripremu i setvu ili rasturače đubriva i prskalice. Ideja o kojoj vredi razmisliti.

Zanavljanje poljoprivredne mehanizacije - sporo

Farm show u Osijeku je uspešno organizovalo Udruženje prodavaca poljoprivredne mehanizacije. Bila je to prilika da porazgovaramo i sa predsednikom tog udruženja Darkom Aračićem, koji nam je rekao da je za pola godine u Hrvatskoj prodato 120 novih traktora, a do kraja godine ne očekuje da će biti više od 250.

Dakle, kao i u Srbiji i u Hrvatskoj je zanavljanje poljoprivredne mehanizacije sporo. Daleko manje od potreba poljoprivrednika. A 1.100 prijava za podsticaje u obnovi mehanizacije u okviru mere 4 koje su na čekanju govore koliko je stanje teško. Ali ako ima na čemu da poljoprivrednici u Srbiji zavide kolegama u Hrvatskoj, onda su to subvencije. I dok su kod nas podsticaje po hektaru od 6.000 dinara dobili oni koji su dokumentaciju predali 4. 5. i 6. maja, a da se spekuliše o tome da je budžet za te namene promašen za 14 milijardi dinara, u Hrvatskoj je situacija sasvim durgačija. Poljoprivrednici novac dobijaju u dva navrata, u februaru i u junu, i to 1.000 kuna po hektaru što je više od 15.000 dinara.

Za agroekonomske razgovore će uvek biti vremena, a mi se vidimo sledeće godine na trećem Farm Show-u.


Foto prilog


Tagovi

Farm Show Osijek Traktor Darko Aračić Poljoprivredna mehanizacija Sajam Mašine u radu Manifestacija Trka traktora Najjači traktor Zanavljanje mehanizacije Subvencije


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."