Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispred prodavnice
  • 30.01.2022. 12:00

Stajsko đubrivo nikad nije izdalo seljaka, pa nek' ga baci, ko ga ima!?

Suočeni sa novim (višim) cenama đubriva, goriva i svega što im treba za setvu - poljoprivrednici se u nekim gazdinstvima vraćaju staroj praksi i obezbeđuju stajsko đubrivo za svoje njive

Foto: Jenoche Depositphotos
  • 1.806
  • 447
  • 0

Kako teku seoske priče ovih dana ispred prodavnice - o bacanju djubriva?

Poznata je praksa ovdašnjih poljoprivrednika, da se po završetku dnevnog posla okupe ispred najbliže prodavnice, koja je u mnogim seoskim sredinama i jedina, da uz pivo ili "unuče" (malo pakovanje žestokog pića, op.a.) razmene utiske o pojavama u državi i okolini. Ta slika grupe muškaraca pred malenim marketom, ne mnogo prostranijim od kioska, spada u tipične prizore naših sela.

Suočeni sa novim višim cenama đubriva i svega što im treba za setvu - poljoprivrednici se u nekim gazdinstvima vraćaju staroj praksi i obezbeđuju stajsko đubrivo za svoje njive.

"Seoski ministri" o cenama đubriva

Odeveni u najtopliju odeću za rad, u čizmama koje slabo pomažu na minusu, umorni od posla i nezadovoljstva, učesnici ovakvih prizora nekad sede na praznim gajbama, na najbližim stepenicama i drugim mogućim mestima ili stoje onako s pićem u ruci, pokušavajući da se zagreju alkoholom i međusobno ohrabre.

Uz piće i razgovaraju, a o čemu bi nego o najaktuelnijoj temi: kako baciti đubrivo na njive, kad su cene đubriva i svega ostalog što treba za setvu otišle u nebesa.

U susret prolećnoj setvi - azotna đubriva i bezvodni amonijak oslobođeni carine

To se dešava svake godine: svaka setva je sve skuplja, međutim, aktuelna inflacija i nova poskupljenja značajno menjaju planove mnogih poljoprivredničkih porodica. Kad urea poskupi 200%, đubrivo 130%, a gorivo poskupljuje i ne zna se koliko puta će još poskupeti do setve, prosečan poljoprivrednik se pita kako uopšte da seje i tu nelagodnost deli sa sagovornicima.  

Od oštre kritike nadležnih, poskupljenja i ostalih iznenađenja, paori u ovakvim prilikama izražavaju veliku zabrinutost koja povremeno prelazi u gorak lament nad tretmanom poljoprivrede i poljoprivrednika. Nadležni nikako neće biti obavešteni da su kritikovani, jer sve ostaje u društvu koje se okupilo oko druženja i pića.

A možda ipak ne bacati đubrivo?

Tamo gde je sredina mnogoljudnija, na primer u Kikindi, a naročito sad kad su temperature ispod nule, imućniji poljoprivrednici se i neće okupiti pred prodavnicom, nego će otići u omiljenu kafanu koja se greje i koja je, kakva slučajnost, smeštena blizu pijace i poljoprivredne apoteke, tačno na sredini puta između ove dve institucije.

U poznatom okruženju svojih "kolega", poljoprivrednici slobodno izražavaju kako ih je poskupljenje upropastilo, više ne znaju kako da plate đubrivo, a ove godine, ko zna šta će biti? 

Stajnjak nikad nije izdao seljaka (foto: Verica Matić)

Kad se raziđu i prespavaju, mnogi od njih, u tišini i bez ikakvih kritika, iznose na njive stajsko đubrivo, baš kao njihovi preci, jer je kupovno đubrivo postalo preskupo za njih. Nerado pričaju o tome. Poneki su taj veliki posao već završili, svesni da ne mogu da prate cene novih ili starih preparata.

Kad je već tako, tu je stari dobri stajnjak, a kakav će rod biti, neizvesno je. Kao i sve ostalo u poljoprivredi.

Jedini koji nemaju problem sa aktuelnim poskupljenjima su najimućniji paori: njihovom bogatstvu ne može da zasmeta ni hladnoća ni kiša ni suša, pa neće ni jedno od poskupljenja. Manje imućni - ćute, rade i nadaju se da će stajnjak uspeti da nadoknadi sve ono što zemljištu pruža veštačko đubrivo koje je za njih postalo teško dostižan - luksuz.

Najstariji podsećaju na doba kad se "veštak" proizvodio ovde, pa nije morao da se uvozi. 


Tagovi

Cene mineralnih đubriva Razgovori Poljoprivrednici Stajsko đubrivo


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P