Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 03.12.2023. 13:30

Turska ptica koja to nije, po verovanju - "zmajevita"

Iako se srazmerno kasno pojavila na jelovniku, ćurka je ubrzo među seljačkim masama stekla i osobite moći: po verovanju, može da bude "zmajevita", a naročito je opasan ćuran kome su ispod krila izrasla još jedna - "zmajevska".

Foto: Depositphoto/nigelb10
  • 308
  • 53
  • 0

U različitim jezicima ova najveća predstavnica porodice fazana ima različito ime. Englezi i Nemci su je zvali "turska" ptica, Francuzi "indijska", Turci je i danas ovako nazivaju, dok je u Indiji poznata kao "peruanska" ptica. Zemlja porekla divlje ćurke je severna Amerika, dok se pitoma ćurka pojavljuje na jugozapadu SAD i u Meksiku, u petom veku naše ere, navodi dr Olga Zirojević u knjizi "Istočno - zapadna sofra".

U Evropu je stigla posle Kortesovog pohoda protiv Asteka 1515. godine i odmah je prihvaćena. Putopisac i hroničar Evlija Čelebija (opet dr Olga Zirojević) navodi da se u Beogradu 1660. godine služila i naveliko reklamirala ćuretina u saftu kao ponuda u gostionicama ili pečena na tržnicama, kao ondašnja brza hrana. To znači da su poljoprivrednici u Srbiji već držali i gajili ovu "inostranu" pticu dajući joj u međuvremenu mnoga zanimljiva imena: tuka, biba, buda, a za mužjaka se govorilo tukac, bibac, puran. Imena ćuran i ćurka prvi put su zabeležena krajem osamnaestog veka.

Izuzetna ponuda

U svečanim prilikama pečena ćurka služena je kao glavno jelo. U "Ženidbi i udadbi" Jovana Sterije Popovića provodadžija savetuje imućnoj ženi da za prvu posetu budućeg zeta pripremi "jednog ćurka (ćurana) sa celerom". Iako nikad nije potisnula svinjetinu u prosečnom poljoprivrednom domaćinstvu, uvek je smatrana kao izuzetna ponuda. Razlog za ovo je ukorenjeno verovanje seljaka da su mali ćurići veoma osetljivi, a izbirljivi u pogledu hrane i samo vešt čovek može da ih odgaji.

Stvari koje sigurno niste znali o uzgoju ćuraka

S druge strane, stanovništvo je verovalo da je ćuretina izuzetno zdrava te su joj pripisivana razna lekovita svojstva. Savremena medicina je potvrdila ovo verovanje: ćuretina je odličan izvor gvožđa, proteina, B vitamina, folata, selena, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Pripada posnijim mesima, sadrži veoma malo masnoće, odlična je za očuvanje mišićne mase, reguliše insulin i smatra se da smanjuje rizik od velikog broja bolesti. Blag, skoro neutralan ukus ćuretine omogućuje da se priprema i začini na različite načine, mašta je granica. Jedina preporuka je da se, ako je moguće, kupuje direktno od odgajivača.

Pegavo dete i značenje u talogu kafe

Iako se srazmerno kasno pojavila na jelovniku, ubrzo je među seljačkim masama stekla i osobite moći. Po verovanju, može da bude "zmajevita", a naročito je opasan ćuran kome su ispod krila izrasla još jedna, "zmajevska". Veštica takođe može da se preruši u ćurku, pa da uništi (ili umnoži) letinu. Glava ćurke ispečene za svečanu priliku čuvala se u nekim delovima Vojvodine ispod ikone, a u selima oko Beograda - ispod praga od ulaznih vrata, radi napretka kuće i svega u njoj. Na temeljima nove kuće seljaci su klali ćurana (naravno, ko je imao). Postoji verovanje da trudna žena ne sme da nosi u nedrima ćureća jaja, s objašnjenjem "da dete ne bi bilo pegavo", u stvari, da ne bi "pokupilo" neke zmajevske osobine i navike.

Šepuri se kao ćuran (foto: Depositphotos/mikeshots)

"Videti" ćurku u talogu od kafe (kad se "gleda" u šolju) značilo je - čuti velike i važne vesti. Ptica iz dalekih zemalja ovekovečena je i u umetnosti.

"Lepši soko nego vrana, lepši paun od ćurana!", rugaju se vrapci ćuranu koji važno šeta po dvorištu u poznatoj pesmi J. J. Zmaja.

Dobro obučena osoba "gospodskog" držanja često je u razgovorima poljoprivrednika i njihovih porodica upoređivana sa ćurkom ili ćuranom. Izraz "glup k'o ćurka" je već potpuno uobičajen, iako ova ptica srazmerno retko gine u saobraćaju, pa se postavlja pitanje zašto je proglašena "glupom" kad nije? 


Tagovi

Ćurka Značenje ćurke Poreklo ćurke Lekovita svojstva ćuretine Narodna verovanja Zmajevita ptica Turska ptica


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".