Veliki broj srpskih stočara, poslednje dve godine, uvozi prasad za tov iz Danske. Kako je veliki broj mali uzgajivača tovljenika preostao ovim poslom da se bavi, najviše zbog skupe hrane, otvorio se put jeftinijih prasića. Cene domaćih, po kilogramu, kreću se od 250 do 400 dinara, a iz uvoza oko 300 dinara. ”Niko neće da se bavi tovom, jer je veliki broj krmača poslat na klanje. Na našoj farmi imamo gubitak već dve godine, ali je naš krug zatvoren i ne treba da kupujemo tuđe prasiće. Sada je otkupna cena svinja od 250 do 260 din/kg. Hrana u inostranstvu je nešto jeftinija, jer oni daju svinjama i prasićima GM soju i kukuruz i to više nije nikakva tajna”, kaže Stipan Šarčević iz Novog Žednika.
Jelena Sajić
pre 2 godine
Možda je vreme da pređete u vegetarijance ;)
Tomas Man
pre 2 godine
Možda mi zato meso na roštilju više ne miriše onako lepo kao nekad. Ili je to zbog načina ishrane ?