Povrtari u ataru sela Gospođinci u opštini Žabalj pre desetak dana započeli su branje krastavaca - kornišona koje će prerađivači u Nemačkoj konzervirati u tegle. U Gospođincima ali i drugim okolnim selima posejano je početkom aprila oko 200 ha kornišonom, koliko je bilo i prošle godine. ”Za razliku od 2022. kada je na njivama bilo strane radne snage stigle čak iz Nepala, ove sezone kornišone beru isključivo domaći sezonski radnici”, kaže Dejan Rončević, direktor Agroprodukta čijim posredstvom krastavci odlaze do nemačkog prerađivača. On dodaje da bi pod kornišonima moglo da budu i znatno veće površine, ali se povrtari ne usuđuju da uvećavaju obim setve, jer strepe da neće naći dovoljno berača. #berbakrastavaca
Jelena Sajić
pre 3 meseca
Problem je što nemamo dovoljno radne snege, ili ljudi neće da rade ove sezonske poslove - zato su Nepalci dolazili.
That_Miodrag
pre 3 meseca
O my God... "prerađivači u Nemačkoj"?? Ne ume se u Srbiji više ni turšija da se napravi? Pasterizacija kao superčudo savremene tehnologije, samo u Više [+]