Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako bismo svim zainteresovanim čitaocima približili izuzetno varijabilan svet gljiva u okviru "gljivarskog kalendara" koji je u pripremi, u narednih nekoliko dana, biće objavljeno nekoliko najčešćih parova jestivih i otrovnih gljiva koje se mogu naći u našim šumama i na koje treba obratiti pažnju.

Zimska panjevčica (Flamulina velutipes), prva fotografija - javlja se zimi na panjevima listopadnih vrsta drveća. Veoma živopisnog izgleda sa šeširom jarko narandžaste do smeđnarandžaste boje koji je često sluzav. Listići himenofora (listići ispod šešira) su razmaknuti i krem boje. Drška je u gornjem delu glatka, uglavnom boje šešira, dok je u donjem delu somotasta i mrke boje. Međutim, neiskusnim beračima se savetuje poseban oprez jer postoji mogućnost zamene sa smrtonosno otrovnom vrstom mala smrt (Galerina marginata) koja joj je izgledom veoma slična (druga fotografija). Obe vrste rastu na istoj podlozi. Razlika se ogleda u tome što mala smrt ima prsten na dršci dok ga zimska panjevčica nema.

Otrovi gljive mala smrt su termostabilni a čak i nakon termičke obrade ne gube na svojoj smrtonosnosti. Toksini se akumuliraju u jetri nakon čega dolazi njenog otkazivanja a ubrzo nakon toga dolazi do oštećivanja bubrega, a i njihovog otkazivanja, jer bubrezi pokušavaju da izbace otrove putem mokraće. Ukoliko se greškom konzumira, protivotrov ne postoji a smrt nastupa 7 dana od momenta konzumacije (Phaloidni sindrom trovanja gljivama).